Skip to main content
Hoe verloopt een brandwerendheidstest?
16 januari 2023

Hoe verloopt een brandwerendheidstest van een aluminium kozijn?

Een werkplek op de bovenste etage van een kantoorgebouw, of wonen in een hoge woontoren; bij brand wil je het gebouw snel en veilig kunnen verlaten. Om veiligheid te bieden aan de gebruiker zijn brandwerende kozijnen belangrijk. Daarom test Reynaers Aluminium al jarenlang haar aluminium systemen op brandwerendheid. Ervaren testers én collega’s, Gerard Meijer (Development Expert) en Bert Maas (Technisch Manager), werken nauw samen met diverse testcentra. Hoe verloopt zo’n test? Waar wordt rekening mee gehouden: van voorbereiding tot uitvoering? En wanneer is een test eigenlijk geslaagd?

De markt bepaalt

“De markt beslist voor een groot deel wat wij testen”, begint Gerard Meijer. “Daarbij wordt ook gekeken naar de wens vanuit het hoofdkantoor in Duffel en vanuit Reynaers Aluminium Nederland. Vanuit de markt is er bijvoorbeeld veel vraag naar stolpramen. Vandaar de keuze om een stolpraam te testen. De vraag in Nederland verschilt van omringende landen. Wij testen bijvoorbeeld met de Nederlandse bouwaansluiting op houten stelkozijnen. Het is dus inspelen op de behoeftes van de markt.”

De voorbereiding

Een brandwerendheidstest is kostbaar en vraagt om een goede voorbereiding. Men moet rekening houden met verschillende factoren. “Om te kunnen testen, moeten allereerst de afmetingen van de elementen bepaald worden. Het precies uittekenen van de elementen is ook niet onbelangrijk. Daarna plannen we een afspraak met het testinstituut DMT in Duitsland”, vertelt Gerard Meijer. DMT denkt mee in de mogelijkheden en houdt rekening met de wensen vanuit Reynaers Aluminium. “Alles moet tot in de puntjes worden uitgedacht. Dit is dan ook een heel proces”, gaat hij verder.

Na het maken van de afspraken, worden de getekende elementen gemonteerd op de testmuur. Dit gebeurt een week van tevoren door een monteur, met ondersteuning van Gerard. Gerard controleert ook of de installatie overeenkomt met de gemaakte tekeningen. Een laatste check zodat er niets ontbreekt of op de verkeerde plek zit. Dat zou immers kunnen leiden tot een negatief testresultaat.

Montage aluminium element op testmuur

De norm

Wanneer is een test geslaagd? “Voor een geslaagde test moeten de gemonteerde elementen minimaal 30 minuten lang intact blijven. Dit houdt in dat er geen vlammen zichtbaar mogen zijn voor langer dan 10 seconden. Doorstaat een element de vlammen zelfs 36 minuten of langer, dan mag het geteste systeem 20% groter geproduceerd worden”, legt Technisch Manager Bert Maas uit.

Sensoren geven tijdens een brandwerendheidstest de temperatuur aan.

Sensoren geven tijdens een brandwerendheidstest de temperatuur aan.

De test

Wanneer alle voorbereidingen zijn getroffen, is het tijd voor de test. In juli 2022 werd een MasterLine 8 draaikiep raam getest. Zodra alle partijen klaar zijn om te starten, gaat de gaskraan open. De gasbranders verwarmen de oven op volle kracht. De klok start pas zodra de temperatuur van het glas één graden boven kamertemperatuur is. Dit wordt gemeten door verschillende sensoren geplakt op de ruit. Deze zogenoemde thermokoppels hebben een nummering die overeenkomt met de nummers op het computerscherm. Op het begin van de test zijn al deze vakjes nog groen. Naarmate de temperatuur stijgt, springen deze om in oranje of rode vakjes.

Na enkele minuten klinken er een paar harde klappen. De binnen ruiten van het testelement klappen eruit. In slechts enkele seconden vormt zich een grijze waas voor de ruiten, dat noemt men de interlayer. Deze grijze massa is de gel tussen de twee ruiten in, die opzwelt vanwege de warmte. Als de gel goed opzwelt, blokkeert een waas het zicht in de oven. Mocht dit niet het geval zijn, dan ontstaan er zogenoemde “hotspots”. De hitte van de oven warmt de ruit bij deze hotspots dan te snel op, waardoor de buitenruit kan springen.

Een brandwerendheidstest is afhankelijk van verschillende factoren waardoor het altijd spannend blijft of de 30 minuten behaald worden. “Het is een sport om te zorgen dat alles klopt en de test slaagt. Dan kan onze dag niet meer stuk. Mocht een test falen, dan is dit natuurlijk erg balen. Dan hoop ik altijd dat we tenminste weten wat de reden van falen is, zodat we ervan kunnen leren”, licht Gerard toe.

Benieuwd hoe zo'n test verloopt?

Bekijk dan hier rechts de video.

Drie keer is scheepsrecht voor MasterLine 8 draaikiep raam

Het MasterLine 8 raam van een standaardafmeting faalde in een eerste test op het glas. Na zo’n gefaalde test worden aanpassingen gedaan voordat een nieuwe test plaatsvindt. Tijdens de test in juli 2022 vatte het raam helaas op 28,5 minuut vlam en faalde de test.

“Zoals Gerard al vertelde is het belangrijk om de oorzaak van het falen van de test te vinden. Dit heeft soms aardig wat studeerwerk nodig”, vertelt Bert. Wanneer het gemonteerde MasterLine 8 draaikiep raam van de oven af is, kunnen Gerard en Bert de overgebleven restanten onderzoeken op aanwijzingen. Ook de tekeningen bekijken zij nogmaals grondig. Samen met DMT en de glasleverancier, bespreken Gerard en Bert wat er wellicht aangepast moet worden. “We hebben weer voldoende huiswerk om mee aan de slag te gaan.”, voegt Bert toe. De teleurstelling van een gefaalde test druipt van de gepassioneerde experts af.

Teleurstellende gezichten tijdens een gefaalde brandwerendheidstest
Bert en Gerard aanwezig bij een brandwerendheidstest

Eind oktober 2022 stond de derde test voor het MasterLine 8 draaikiep raam op de planning. De uitzonderlijke hoogte van 3,50 meter zorgt wederom voor een risicovolle test. Maar juist wanneer we de grens opzoeken, wordt het interessant. Een goede reden dus om het opnieuw te proberen. De tijd tikt en de 28 minuten gaan voorbij, alle ogen zijn op de grote oven gericht. Nog 10 seconden en het aftellen kan beginnen. Met 31 minuten en 40 seconden op de klok, slaagt dit MasterLine 8 element voor de brandwerendheidstest. En als kers op de taart mogen we het hoogste certificaat aan het geteste element hangen, namelijk EI1 30.

Bert en Gerard aanwezig bij een brandwerendheidstest

60 minuten brandwerend voor MasterLine 8 stolpraam

In november 2022 stond er een test op de planning voor een MasterLine 8 stolpraam. Een bijzondere test, want met vleugelafmetingen van 1.20 bij 2.20 meter per vleugel is het een risicovolle test. “Op papier leken de afmetingen ‘normaal’, maar toen ik het raam gemonteerd zag schrok ik wel even”, vertelt Gerard met een voorzichtige lach op zijn gezicht. Tijdens de testdag heerst er dan ook gezonde spanning. Wanneer de tijd op de klok begint te lopen, stijgt de spanning ook met de minuut. Het eindresultaat was verbluffend. “Bij 30 minuten waren we blij, bij 36 minuten verbaast en toen we de 60 minuten op de klok zagen waren we enorm trots”, vertelt Gerard.

Het MasterLine 8 stolpraam met brandrichting van buiten naar binnen behaalde 60 minuten EW 30. Het stolpraam van binnen naar buiten behaalde 36 minuten EI 1. Allebei met vlag en wimpel geslaagd.

Benieuwd hoe deze test verliep? Bekijk dan hier rechts de video in 5 minuten.

Vragen?

Heeft u vragen over brandwerende oplossingen van Reynaers Aluminium? Neem dan contact op met de afdeling Support, bereikbaar via telefoonnummer +31 (0)492 - 56 10 31.