
Brede school Houthaven
Energieneutraal onderwijsgebouw
Na een lange geschiedenis van industriële bedrijvigheid, ondergaat de Amsterdamse Houthaven momenteel een ingrijpende metamorfose. Op de plek waar vrachtschepen uit de hele wereld een eeuw geleden hun boomstammen losten, ontstaat nu langzaam een aantrekkelijke eilandenwijk waar Amsterdammers kunnen wonen aan het water.
Gemeente en ontwikkelaars hebben samen afgesproken dat de Houthaven een 100% klimaatneutrale wijk moet worden. In de Houthaven wordt milieuvriendelijk gebouwd, met extra aandacht voor energie- en materiaalgebruik.
Voor deze wijk ontwierp Marlies Rohmer een robuust onderwijsgebouw: Bredeschool Houthaven, waarin twee basisscholen, een kinderdagverblijf en peuterspeelzalen hun plek kregen.
De school is gebouwd volgens het principe frisse scholen klasse A.
Figuurzagen met aluminium systemen.
Rohmer noemt de esthetische en technische aspecten van de aluminium Reynaers-systemen als belangrijke keuzecriteria. ''De onzichtbare afwatering en de goede statische mogelijkheden zijn belangrijk waardoor je grote, hoge kozijnen kunt maken. Bovendien is de afwerking van de geanodiseerde kozijnen erg goed.''
De uit metselwerk opgetrokken gevel, laat een speels beeld zien met veel verschillende gevelopeningen en subtiel op elkaar afgestemde materialen en kozijnsystemen. Soms breed, soms hoog, groot of klein: de raampartijen maken samen met het rijk geornamenteerde metselwerk van een groot volume een speels gebouw. In de gevel is gebruik gemaakt

In de gevel is gebruik gemaakt van het aluminium raam- en deursysteem CS 77-HV. Ook vliesgevelsysteem CW 50 is toegepast.
Projectinformatie
- Project: Brede school Houthaven
- Locatie: Amsterdam
- Architect: Marlies Rohmer Architects & Urbanists
- Gevelbouwer: Schipper Kozijnen
- Toegepaste Reynaers-systemen: CS 77 en CW 50
- Fotografie: Thea van den Heuvel
- Jaar van realisatie: 2014