Skip to main content
Banner met profielen rond het chemisch element Aluminium.

Aluminium wordt dus geproduceerd uit aluminiumoxide. Dit is het meest voorkomende metalen element in de aardkorst: maar liefst 8% van de aarde en rotsen van onze planeet. Het erts met de hoogste concentratie aluminiumoxide is bauxiet. Dit is verkrijgbaar in verschillende tropische en subtropische streken. Hoe win je bauxiet? Dit wordt gedaan door middel van dagbouw, een vorm van mijnbouw, waarbij het van het grondoppervlak wordt afgegraven.

Productie van aluminium in twee fasen

De productie van aluminium verloopt in twee fasen:

  • Fase 1 - Het chemisch (Bayer) proces: het bauxiet-erts wordt gekorreld en geraffineerd om het aluminiumoxide te winnen.
  • Fase 2. Het elektrolytisch (Hall-Heroult) proces: het aluminiumoxide wordt gesmolten om zuiver aluminium vrij te krijgen. Dit vloeibare aluminium wordt vervolgens in blokken gegoten.

Het resultaat daarvan is wat we ‘primair aluminium’ noemen.

Verfijnen van de eigenschappen van aluminium

Aluminium heeft unieke eigenschappen zoals:

  • Licht
  • Hoge sterkte-gewichtsverhouding
  • Roestvrij
  • Niet-magnetisch
  • Niet giftig
  • Warmtegeleidend
  • Veerkrachtig

Deze kenmerken kunnen verder worden verbeterd om te voldoen aan de behoefte van de toepassing. Dat kan door kleine hoeveelheden andere elementen toe te voegen. De resultaten zijn verschillende soorten aluminium, onderverdeeld in legeringen. Voor extrusie toepassingen voor ramen en deuren, wordt meestal de aluminiumlegering EN AW 6060 gespecificeerd, met voornamelijk de aanvullende elementen Mg (magnesium) en Si (silicum). Deze elementen verbeteren de sterkte en corrosiebestendigheid van het aluminium.

Geëxtrudeerde aluminium profielen

Systemen voor aluminium ramen en deuren maken gebruik van geëxtrudeerde profielen of buizen. Om deze geëxtrudeerde profielen te maken, wordt het (voorverwarmde*) aluminium door een matrijs geduwd. Deze matrijs geeft de vorm aan het profiel. Het is een continu proces waaruit zeer lange profielen ontstaan. Deze profielen worden op de juiste lengte gezaagd, uitgerekt om het profiel te versterken en thermisch behandeld om zo een goede plaatsing van de elementen in de legering te verzekeren.

De aluminiumlegering is erg belangrijk om zowel esthetische als technische eigenschappen te garanderen. Esthetisch gezien mag het oppervlak van het aluminium geen vervuiling vertonen en een egale kleur hebben. Technisch gezien zorgt de aluminiumlegering voor een goede doorstroming door de matrijs om buisvormige profielen, een hoge corrosieweerstand en sterkte te creëren.

* Het aluminium dat voor extrusie wordt gebruikt, wordt in billets gegoten. Deze billets worden vóór extrusie voorverwarmd tot +/- 450 ° C. Dit is de plastische fase van aluminium (smelttemperatuur is 660 °C).

Over de corrosiebestendigheid van aluminium

Wanneer aluminium direct aan lucht wordt blootgesteld, ontstaat als natuurlijke reactie een beschermende oxidelaag. Deze corrosiebestendige laag kan verder worden versterkt met oppervlaktebehandelingen, zoals anodiseren. Hierdoor wordt op het materiaal een elektrochemische aluminiumoxidelaag gevormd, die de corrosiebestendigheid verder verbetert.

 

 

Aluminium is recyclebaar

Net als andere metalen is aluminium 100% recyclebaar. Door goed te letten op de legeringen tijdens het recyclingproces, verliest het aluminium zijn unieke eigenschappen niet. Hierdoor kun je het eindeloos recyclen zonder kwaliteitsverlies. Daarom hebben we een duidelijke focus ontwikkeld op de kwaliteit van de aluminiumrecycling. Hierdoor sluiten we de aluminium kringloop door oude raam- en deursystemen te recyclen en nieuwe profielen te creëren.