Skip to main content
  • ConceptSystem 77 Deuren - Office building Milanofiori 2000 gelegen in Milan, Italië
  • ConceptSystem 77 Deuren - Office building Milanofiori 2000 gelegen in Milan, Italië
  • ConceptSystem 77 Deuren - Office building Milanofiori 2000 gelegen in Milan, Italië
  • ConceptSystem 77 Deuren - Office building Milanofiori 2000 gelegen in Milan, Italië
  • ConceptSystem 77 Deuren - Office building Milanofiori 2000 gelegen in Milan, Italië
  • OBR - Paolo Brescia

Milanofiori 2000

Milan - Italië

Het gebied Milanofiori Nord maakt deel uit van het project ‘Milanofiori 2000’, gelegen in de gemeente Assago, ten zuidwesten van Milaan en omzoomd door de snelweg A7 die Milaan met Ligurië verbindt. In 2003 startte het Nederlandse architectenbureau EEA (Erick van Egeraat Associated Architects) met het ontwerp van een masterplan dat voorzag in de bouw van een heterogeen vastgoedcomplex met diensten en kantoren, een groot winkelcentrum en een aparte vleugel met wooneenheden. De wooneenheden van de in Genua gevestigde architectenstudio OBR proberen een zone met een winkelbestemming om te vormen tot een intiemere ruimte met een menselijke dimensie door een synthese tot stand te brengen tussen architectuur en landschap, tussen natuurlijke en kunstmatige elementen.

De wooneenheden zijn in een halvemaanstructuur om een groenruimte heen gebouwd, die het samenhorigheidsgevoel onder bewoners in de hand werkt en model staat voor innovatieve en duurzame stadsontwikkeling. OBR heeft twee Reynaers-systemen toegepast bij dit project: CP 155-LS en het systeem voor ramen en deuren CS 77. De naar binnen gerichte gevel wordt gekenmerkt door een reeks hellende vlakken, die dankzij de conische vorm van het gebouw een even doorlopend als punctueel oppervlak creëren, met woonruimten die voorzien zijn van een inspringend terras.Het gespleten effect van de buitengevel wordt benadrukt door de veranderende richting van de glazen balustrades, die worden ondersteund door een metalen bevestigingssysteem. De ontwerper had een binnengevel voor ogen die de gemeenschapszin onder de bewoners zou versterken met een geweldig uitzicht op de gemeenschappelijke groenvoorzieningen.

ConceptSystem 77 Deuren - Office building Milanofiori 2000 gelegen in Milan, Italië

Het halvemaanvormige complex is om een gemeenschappelijke tuin heen gebouwd

PRIVACY

Een ander accent wordt gezet door de bekleding van de gevel die op de Via Cascina Venina uitkijkt en aan het netwerk van paden grenst, waardoor het complex een stedelijker en beslotener karakter krijgt. De appartementen en hun balkons gaan schuil achter schuifpanelen. Het zonnescherm kan geheel of gedeeltelijk worden neergelaten. De stadskant van het gebouw fungeert dan ook als een filter, waarbij de afzonderlijke wooneenheden worden benadrukt door doorlopende gevelplaten en de elementen die de appartementen van elkaar scheiden. Deze behandeling van de buitenkant zorgt voor een continue, lichtgekleurde lijn die over de hele lengte van de gevels loopt. De tweedimensionaliteit van de platen doet geen afbreuk aan de etagestructuur en de contouren; in tegendeel, ze omvatten de constructie en het landschap, wat leidt tot een open ruimte waar de door de bewoners gekozen donkere meubels en stoffering losjes aan toegevoegd zijn.

ConceptSystem 77 Deuren - Office building Milanofiori 2000 gelegen in Milan, Italië

Grote schuifdeuren openen de diverse wooneenheden naar de buitenwereld

CONTINUÏTEIT

Speciale aandacht is besteed aan natuurlijk licht en de juiste positionering van transparante oppervlakken. Het gebouw wordt richting de bovenkant steeds smaller, waardoor op elke verdieping precies de juiste hoeveelheid daglicht binnenvalt. Omwille van de continuïteit tussen door de mens gemaakte en natuurlijke componenten is een gedeeltelijk open begane grond ontworpen, waarbij een dubbele serie glaselementen, sommige schuivend, de tuin tegenover de wooneenheden op de onderste verdieping omtoveren tot een besloten kas. Buitenbekleding van 10 mm dik gehard glas loopt langs een bovenbaan met afdichtingen. De glazen deur is omlijst met thermisch onderbroken aluminium kozijnen met gelaagd glas en luchtkamers. Een in het vrijdragend plafond weggewerkt rolscherm reguleert de hoeveelheid licht. De bufferwerking van de wintertuin beperkt de warmtegeleiding van de hele glaswand tot een minimum. OBR heeft in haar masterplan een besloten ‘eiland’ met verschillende objecten ontworpen. Waar de gevelbekleding van andere winkelpanden en facilitaire gebouwen in het gebied een visuele collage vormt, hanteert Milanofiori 2000 twee maatwerkconcepten, die er niet alleen zorgen dat het aangenaam leven is in de appartementen, maar ook dat de binnen- en buitenkant van het complex met elkaar in harmonie zijn.

Gebruikte Reynaers Aluminium systemen

Partners bij dit project

Architect

  • OBR - Paolo Brescia

Gevelbouwer

  • C.N.S. Spa

Fotograaf

  • Photostudio Francesco Dell'Isola

Andere belanghebbende

  • Ati - Marcora costruzioni Spa, Cile Spa (General contractor)