Skip to main content

Nieuw Kijkduin

Den Haag - Nederland - 2021

Nieuw Kijkduin is onderdeel van de nieuwe skyline aan de boulevard van Kijkduin. In dit kustklimaat staan de gebouwen bloot aan soms extreme weersomstandigheden. Reynaers Aluminium leverde hiervoor ramen en deuren die een hoogwaardige uitstraling combineren met een maximale waterdichtheid en bestand zijn tegen een hoge windbelasting.

Luxe appartementen aan zee

Nieuw Kijkduin bestaat uit zeven gebouwen met circa 266 appartementen en 17.000 m2 aan leisure-, horeca- en winkelvoorzieningen. De zeven gebouwen zijn alzijdig georiënteerd om de levendigheid in de badplaats te vergroten. Zeeklimaat-bestendig materiaalgebruik, verticaliteit en plasticiteit geven de gebouwen een robuust karakter, terwijl als tegenwicht de hoge raamopeningen en lichte kleuren het juist lichtvoetig maken. Om binnen deze kaders een seriematige uitstraling te voorkomen en elk gebouw zijn eigen karakter te geven, zijn de gebouwen met meerdere architecten in workshopverband ontworpen.

MasterLine 8 Balcony Door Deuren - Appartementencomplex Nieuw Kijkduin gelegen in Den Haag, Nederland

Nieuw Kijkduin bestaat uit zeven gebouwen met circa 266 appartementen en 17.000 m2 aan leisure-, horeca- en winkelvoorzieningen.

Ruw klimaat

Al in het ontwerpstadium zocht KOW architecten contact met Reynaers om mee te denken over de ramen en deuren in de eerste vier gebouwen. Dit met name vanwege de hoge eisen in het soms zeer ruwe kustklimaat, waar extreme weersomstandigheden kunnen heersen met harde wind en regen. De grote glazen puien van circa 3,0 x 2,6 meter moeten daartegen bestand zijn, evenals de Franse balkons. Maar de grootste uitdaging zat in de deuren naar de balkons, die hier uitdrukkelijk bedoeld zijn als luxueuze buitenleefruimte. Uiteraard zocht de architect daarbij naar oplossingen die voldeden aan de esthetische eisen die passen bij de luxe uitstraling van de gebouwen.

Eis van 400 Pa

Voor de balkondeur was een eis voorgeschreven van 400 Pa. Een gewone deur haalt maximaal 150 Pa. “Meestal wordt dit opgelost door te kiezen voor een zogenaamde raamdeur”, vertelt Sales en Marketing Manager Hans van der Looij van Reynaers. “Dit is in feite een draaikiepraam, maar dan met alleen een draaimogelijkheid. Voordeel van dit systeem is dat het kader rondom één geheel is en dat ook het middendichtingsrubber geheel doorloopt. Daardoor kan het een hogere winddruk aan zonder te lekken. Dit is echter tegelijk ook het nadeel van deze oplossing, want de dorpel is daardoor hoger en er is kans op beschadiging van de aluminium flens en uitlopen van het dichtingsrubber. Vooral voor een veel gebruikt leefbalkon is het dus geen ideale oplossing.”

We hebben speciale koppelstukken ontwikkeld tussen de dorpel en de stijlen. Die zorgen voor een optimale aansluiting om het water af te voeren en een hoge winddruk aan te kunnen

MasterLine 8 Balcony Door Deuren - Appartementencomplex Nieuw Kijkduin gelegen in Den Haag, Nederland

Productinnovatie kwam de ontwerpers van Nieuw Kijkduin te hulp. Reynaers ontwikkelde in de tussentijd namelijk de Masterline 8 Balkon Deur. Dit is een deursysteem dat een lage dorpel combineert met een hoge wind- en waterdichtheid. “Dat is mogelijk geworden door 3D technieken, waar je nu ook mee kunt vormgeven. Daarmee hebben we speciale koppelstukken ontwikkeld tussen de dorpel en de stijlen. Die zorgen voor een optimale aansluiting om het water af te voeren en een hoge winddruk aan te kunnen. Masterline 8 Balkon Deur voldoet dus aan de esthetische eisen van de architect, de comforteisen van een lage opstap en de technische eisen van weerstand tegen extreme belasting van weer en wind.” De Masterline 8 Balkon Deur kan zelfs een druk van meer dan 600 Pa aan en voldoet daarmee aan de hoogste waarden die in Nederland worden gevraagd. De deur is leverbaar tot groottes van 1200x2800 mm.

Slanke ramen

Voor de ramen van de gebouwen viel de keuze al snel op het slanke SL 38 systeem van Reynaers. Dat systeem is ook gebruikt in de grote puien. Met het oog op de hoge windbelasting in het gebied, zijn de puien aan de binnenzijde voorzien van een extra verstevigingsstrip. Deze is fraai in het profielsysteem geïntegreerd.

De Franse balkons in de gebouwen zijn uitgevoerd in het CS 77 systeem. Hier is gekozen voor een draaikiepraam. Bijzonder is dat de balkonbeglazing al in het kader geïntegreerd is. Er is dus geen losse voorzetruit en/of kader nodig. Het profiel voor de glazen balustrade zit direct al integraal bevestigd op de voorzijde van het kader rond het draaikiepraam.

MasterLine 8 Balcony Door Deuren - Appartementencomplex Nieuw Kijkduin gelegen in Den Haag, Nederland

Gebruikte Reynaers Aluminium systemen

Partners bij dit project

Gevelbouwer

  • Facedo
  • Wijmoco Geveltechniek