Skip to main content
  • ConceptWall 50 Vliesgevels - Community centre Menorah Jewish Multifunctional Centre gelegen in Dnepropetrovsk, Oekraïne
  • ConceptWall 50 Vliesgevels - Community centre Menorah Jewish Multifunctional Centre gelegen in Dnepropetrovsk, Oekraïne
  • ConceptWall 50 Vliesgevels - Community centre Menorah Jewish Multifunctional Centre gelegen in Dnepropetrovsk, Oekraïne
  • Alexander Sorin (JSC Studio 7)

Menorah Jewish Multifunctional Centre

Dnepropetrovsk - Oekraïne - 2012

De Menora gelegen in de Oekraïense stad Dnjepropetrovsk, is een van de grootste Joodse multifunctionele centra ter wereld. Het gehele complex met een totale oppervlakte van meer dan 42.000 vierkante meter, is als een stad in een stad. Het 22 verdiepingen tellende gebouw met zeven torens torent hoog uit boven de bestaande Gouden Roos Synagoge aan de Aleichemstraat (Sholom Aleichema), die nu omsloten wordt door het multifunctionele centrum.

Zowel de burgemeester van Dnjepropetrovsk Ivan Kulichenko, als de hoofdarchitect van de gemeente Julia Saenko, omarmden het project. De burgemeester toonde op zijn reizen vol trots de schetsen en tekeningen aan buitenlandse collega’s, in het bijzonder aan zijn collega uit Jeruzalem, Uri Lupolianski. Hierdoor werden de banden tussen beide steden aangehaald. Julia Saenko noemde het ‘goed voor het imago van de stad, een stap voorwaarts richting democratie, godsdienstvrijheid en stadsvernieuwing’. En zowel de burgemeester als de architect benadrukten dat dit complex bedoeld is om de gehele stad te dienen. De in 2012 gerealiseerde Menora was onderdeel van de vele bouwactiviteiten die in deze periode werden gerealiseerd. De katalysator voor deze activiteiten was het Europees Kampioenschap voetbal in 2012 dat Oekraïne samen met medegastland Polen organiseerde.

 

Veelheid aan functies

De Menora omvat een veelheid aan functies en heeft een capaciteit van meer dan 10.000 bezoekers, circa één vijfde van de gehele Joodse bevolking van Dnjepropetrovsk. Op de eerste verdieping zijn onder andere een winkelcentrum met winkels met koosjer voedsel, koosjere restaurants, koffieshops, een internetcafé en een boekwinkel te vinden. Op de verdiepingen daarboven zijn diverse ruimtes voor onder meer onderwijs en speciale voorzieningen voor kinderen, vrouwen en senioren ondergebracht. Ook bevindt zich een hotel in het complex. Een bijzondere plaats wordt ingenomen door het Jewish Memory and Holocaust Museum, dat tot stand is gekomen in samenwerking met het Israëlische Yad Vashem. Het museum huisvest een bijzondere collectie hedendaagse Joodse kunst. Daarnaast is er een ruimte voor exposities over het moderne Joodse leven. Ook is er ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen. Het museum en de collectie worden financieel gesteund door Igor Kolomoisky die net alsGennady Bogolyubov optreedt als Private Group Partner.

 

Architect Alexander Sorin, kreeg van de opdrachtgever alle vrijheid. Igor Kolomoisky, president van de Verenigde Joodse Gemeenschap van Oekraïne en Gennady Bogolyubov, voorzitter van de Joodse gemeenschap in Dnjepropetrovsk leggen uit: “We gaven de architect de vrije hand bij het ontwerpen van een zeer groot Joods gemeenschapscentrum.” Sorin werd daarbij geholpen door de ontwikkelaar van het concept en bouwbeheerder Gennady Axelrod.

ConceptWall 50 Vliesgevels - Community centre Menorah Jewish Multifunctional Centre gelegen in Dnepropetrovsk, Oekraïne

De torens lopen trapsgewijs omhoog

Zeven torens

De architect koos voor zeven robuuste torens. Deze omcirkelen de bestaande neoklassieke Gouden Roos Synagoge met zuilen en een timpaan in de voorste façade. De zeven torens belichamen de Menora. Deze zevenarmige kandelaar is het eeuwenoude symbool van het Hebreeuwse volk en symboliseert het brandende braambos dat Mozes zag op de Sinaï.

De torens lijken trapsgewijs omhoog te lopen. Drie trappen komen vanaf de Sholom Aleichemstraat en drie vanaf de Demian Bednystraat. Twee torens hebben zeven verdiepingen, twee hebben er twaalf en twee torens hebben zeventien verdiepingen Ze komen samen in het hoogtepunt: één 77 meter hoge toren die 22 verdiepingen telt. Op het dak van alle zeven torens bevindt zich een soort paviljoen: de Menora Hal die plaats biedt aan 1500 bezoekers voor diverse evenementen.

Een groot complex als de Menora vereist een interne infrastructuur, maar ook volop (ondergrondse) parkeergelegenheid en een speciaal ontworpen kabelcommunicatiesysteem. Voor de gevel is gebruikgemaakt van het Reynaers- gevelsysteem CW 50-HA met verborgen accessoires.

Gebruikte Reynaers Aluminium systemen

Partners bij dit project

Architect

  • Alexander Sorin (JSC Studio 7)

Gevelbouwer

  • Sfera Plus

Fotograaf

  • Pavel Kolotenko

Andere belanghebbende

  • Rubicon Trading LCC (General contractor)