Skip to main content
  • CW 50-SC Vliesgevels en ConceptSystem 59Pa Ramen - Narvil Hotel gelegen in Serock, Polen
  • CW 50-SC Vliesgevels en ConceptSystem 59Pa Ramen - Narvil Hotel gelegen in Serock, Polen
  • CW 50-SC Vliesgevels en ConceptSystem 59Pa Ramen - Narvil Hotel gelegen in Serock, Polen
  • CW 50-SC Vliesgevels en ConceptSystem 59Pa Ramen - Narvil Hotel gelegen in Serock, Polen
  • KM Rubaszkiewicz Sp. z o.o.

Narvil Hotel

Serock - Polen

Het Narvil-hotel is een nieuw luxe recreatiecomplex in het Poolse stadje Serock, veertig kilometer van Warschau. Een van de belangrijke aspecten van het complex is dat het een onderdeel vormt van een uniek landschap. Het Narvil-hotel is gelegen aan de Narewrivier vlakbij het Zegrzyńskie-meer, en wordt omgeven door een eiken- en sparrenbos. Er zijn in de buurt nog andere vakantieoorden en stranden die al jarenlang tot de meest geliefde vakantiebestemmingen van de inwoners van Warschau behoren.

Het Narvil-hotel werd tussen 2010 en 2012 ontworpen door Konrad Rubaszkiewicz en Monika Ambrożej van architectenbureau KM Rubaszkiewicz in samenwerking met de architecten Anna Wilk en Rafał Pieton. Het hotel kenmerkt zich door zijn ruime service en dienstenaanbod, weelderige standaarden en de hoge kwaliteit van het meubilair, en biedt klanten talloze vormen van entertainment.

 

Het hotelgedeelte bestaat uit 332 kamers en appartementen. Er is een groot zwembad met sauna’s, spa’s en een loungegedeelte. Het complex biedt diverse sportfaciliteiten zoals een gymzaal, een squash- en bowlingbaan en een biljartcentrum. Tot de uitgebreide cateringdiensten behoren een café, een cafetaria en één 600 m2 groot restaurant dat zich uitstrekt over drie verdiepingen en plaats biedt aan maximaal 450 gasten.

 

Het Narvil Hotel is tevens een groot congrescentrum met alle vereiste voorzieningen voor diverse typen congressen, seminars, cursussen en andere evenementen. Het complex bestaat uit 32 vergaderzalen verspreid over drie verdiepingen. De grootste zaal heeft een oppervlak van 1650 m2, is zes meter hoog en kan worden verdeeld in zes kleinere ruimten. De vergaderruimten zij stuk voor stuk uitgerust met alle vereiste hulpmiddelen en multimediasystemen. In de nabijheid van het complex bevinden zich tennisbanen en een parkeergarage met meerdere niveaus. Gasten kunnen zich vermaken in de natuur rondom het hotel. Aan de oever van de Narew-rivier bevindt zich een strandje. Er zijn plannen voor de bouw van een jachthaven in de komende jaren, waardoor hotelgasten watersporten kunnen gaan beoefenen.

CW 50-SC Vliesgevels en ConceptSystem 59Pa Ramen - Narvil Hotel gelegen in Serock, Polen

Modieuze bouwstijlen

Het gebied rondom het project biedt grote mogelijkheden. In 1963 werd bij de samenloop van twee rivieren een groot stuwmeer aangelegd: het Zegrzyńskie-meer. In de daaropvolgende jaren verrezen in het gebied rondom het stuwmeer talloze recreatiefaciliteiten, jachthavens en sportcomplexen. Vele daarvan zijn inmiddels zozeer verouderd dat ze hun primaire functies niet langer kunnen vervullen. Sommige zijn gesloten of gesloopt, andere zijn nog steeds operationeel, terwijl het niveau van de dienstverlening is gedaald. Een nieuw hotel kan het toerisme in het gebied wellicht nieuw leven inblazen en zal ongetwijfeld de belangstelling wekken van andere investeerders.

Er is een scherp contrast tussen de architectuur van het Narvil-hotel en de natuurlijke omgeving. De modernistische bouwstijl van de nabijgelegen recreatiecentra heeft slechts vage raakvlakken met de lokale gebouwen. Het hotel is veel moderner uitgevoerd dan veel andere nieuwbouwprojecten in het gebied. De architecten hebben modieuze bouwstijlen van over de hele wereld op originele wijze verwerkt en tegelijkertijd de nodige terughoudendheid in acht genomen. Ze hebben gebruik gemaakt van moderne technologie zonder het unieke natuurlijke patroon van het gebied te doorbreken.

CW 50-SC Vliesgevels en ConceptSystem 59Pa Ramen - Narvil Hotel gelegen in Serock, Polen

Het gebruik van natuurlijke materialen komt mede tot uiting in de groene daken

Organische gevel

Een karakteristiek element van het gebouw is de gevel met een complexe, dynamische structuur. Volgens de meest gangbare ontwerpaannames is de gevel een weerspiegeling van het bos. Voor de geometrische textuur van de gevel stonden drie takken model. Dankzij het gebruik van deze organische structuur konden de ontwerpers het algemeen toegankelijke vergader- en recreatiegedeelte duidelijk onderscheiden van de voor bewoning bestemde vleugel. De bouw van een dusdanig complexe glasconstructie vereiste geavanceerde technologie en een volmaakte beheersing van de details.

 

Een belangrijk aspect van het ontwerp was de duidelijke scheiding tussen de organische structuur en de sobere vormen die zijn gebruikt in andere delen van het gebouw. De dynamiek van de structuur wordt benadrukt door de witgekleurde elementen tussen de ramen. Andere delen van het gebouw bezitten een eenvoudig vensterpatroon of dienen als achtergrond voor een expressieve vorm doordat ze in donkere tinten zijn gekraagd. Om de horizontale samenstelling verder te benadrukken, zijn grote glasplaten en transparante glazen rails gebruikt, die bij de bogen van de terrassen bestaan uit gebogen glas.

 

Het Narvil-hotel is gebouwd met natuurlijke materialen zoals steen, hout, glas en beton. Daardoor zijn natuur en architectuur tot één geheel versmolten, getuige de groene daken, met wilde bloemen begroeide terrassen en verantwoorde vormgeving van het omringende landschap. Veel oude bomen zijn behouden. Deze zijn vanuit het gebouw zichtbaar dankzij de transparante gevel. Door het gebruik van geavanceerde technologieën kon de kwaliteit van het omringende natuurlandschap worden benadrukt, wat vooral bij recreatie- en vakantiefaciliteiten van groot belang is.

Partners bij dit project

Architect

  • KM Rubaszkiewicz Sp. z o.o.

Gevelbouwer

  • Bogard Ryszard Szulc i Wspólnicy

Fotograaf

  • Piotr Kopyt

Andere belanghebbende

  • budimex (General contractor)