Skip to main content
  • ConceptWall 50 Vliesgevels - College/University Technical Vocational School Visp gelegen in Visp, Zwitserland
  • Bonnard Woffray

Technical Vocational School Visp

Visp - Zwitserland

De Zwitserse architectuur is wereldberoemd dankzij een aantal grote namen als Herzog & de Meuron, Peter Zumthor en Valerio Olgiati. Behalve deze architecten is er echter ook een aanzienlijke groep zeer getalenteerde ontwerpers van verschillende generaties, die hoogst intrigerende projecten weten te realiseren. Vaak zijn deze projecten helemaal niet zo prestigieus maar gaat het om bescheiden opdrachten als een woonhuis, een schoolgebouw of een brandweerkazerne in een van de vele dorpen en steden die Zwitserland rijk is. Hoe uiteenlopend het werk van deze architecten ook is, wat altijd weer opvalt, is de ontzettend hoge kwaliteit die uit hun creaties spreekt.

In Visp, in het Duitstalige deel van het tweetalige Zwitserse kanton Wallis/Valais, heeft het ontwerpbureau Bonnard Woeffray een school voor technisch beroepsonderwijs gerealiseerd. Dit schoolgebouw, dat gebaseerd is op een winnende inzending voor een ontwerpprijsvraag, voegt zich naadloos in de omgeving, die bestaat uit verschillende vrijstaande objecten, waaronder twee typologisch verwante schoolgebouwen uit de jaren zestig. Qua vorm en volume wijkt het nieuwe schoolgebouw daar niet van af, maar qua architectonische expressie is het wezenlijk anders dan alles wat er omheen staat. Dat komt niet alleen door de messcherpe rechthoekigheid,maar vooral ook door de opvallende, met glanzend staal en aluminium beklede gevels.

ConceptWall 50 Vliesgevels - College/University Technical Vocational School Visp gelegen in Visp, Zwitserland

De gevel wordt gekarakteriseerd door grote, verdiepingshoge ramen

Bonnard Woeffray werd in 1990 opgericht door Geneviève Bonnard en Denis Woeffray, twee architecten die de laatste tien jaar geleidelijk meer bekendheid hebben verworven. Bonnard en Woeffray weten zich steeds duidelijker te onderscheiden met een buitengewoon precieze, minimalistische architectuur. De school in Visp is daar een goed voorbeeld van. In dit schoolgebouw wordt het beeld bepaald door het raster van de dragende betonconstructie die schuilgaat achter de gevel. De gevel bestaat uit verdiepingshoge ramen, die uitgerust zijn met het hoogisolerende CW 86-HI-systeem. Voor de ramen hangen met hoogglanzend roestvrijstaal beklede lamellen die de zoninval beperken. De blinde muren die zijn ontstaan waar het rechthoekige volume van het schoolgebouw is ingesneden, zijn bekleed met mat aluminium, wat een subtiel contrast vormt met het glanzende staal.

De eenvoud en helderheid van de architectuur zet zich voort in het interieur, waar beton zichtbaar is gelaten op de muren en het plafond. Klaslokalen en andere vertrekken zijn van elkaar gescheiden met verdiepingshoge glazen wanden waarvoor het CW 50-systeem is toegepast. De minimalistische architectuur laat in alle puurheid en soms zelfs kaalheid, niets zien van de ongekend strenge maatregelen die zijn genomen om het energieverbruik van dit gebouw te beperken. Dat deze maatregelen het pure architectonische beeld niet aantasten, is een prestatie van jewelste.

ConceptWall 50 Vliesgevels - College/University Technical Vocational School Visp gelegen in Visp, Zwitserland

In de met glanzend staal beklede gevel wordt de omgeving van het gebouw weerspiegeld

Al dateert het bekroonde ontwerp van de school uit 2004 en is het gebouw in 2009 opgeleverd, het voldoet wel aan het Zwitserse Minergie-label dat in 2009 van kracht werd voor schoolgebouwen. Deze nieuwe standaard is ruim 25 procent strenger dan de oude uit 2000. Tegenwoordig is een energiegebruik van maximaal 40 kWh per vierkante meter voor verwarming, warm water en ventilatie toegestaan (de vorige standaard hanteerde 55 kWh als maximumwaarde voor schoolgebouwen). Behalve energiezuinig is het gebouw ook tegen aardbevingen beveiligd, waarvoor het een prijs heeft gewonnen. Om aan de hoge eisen van het Minergie-label ten aanzien van energieverbruik en luchtkwaliteit te voldoen, is het Reynaers gevelsysteem op speciale wijze geventileerd. Dit ventilatiesysteem is verwerkt in een breed profiel dat aan het oog wordt onttrokken door de roestvrijstalen gevelbekleding en dat compatibel is met zowel de ventilatievleugel als de vaste beglazing, zodat minder verschillende profielen nodig zijn. Dit soort oog voor detail onderstreept dat dit gebouw zowel in energetisch als architectonisch opzicht een schoolvoorbeeld van innovatieve architectuur is.

Gebruikte Reynaers Aluminium systemen

Partners bij dit project

Architect

  • Bonnard Woffray

Gevelbouwer

  • FUXVISP AG

Fotograaf

  • Hannes Henz, Zürich

Andere belanghebbende

  • Canton Valais (General contractor)