Skip to main content
  • ConceptWall 50 Vliesgevels - Bank Yapi Kredi Bank Academy gelegen in Istanbul, Turkije
  • ConceptWall 50 Vliesgevels - Bank Yapi Kredi Bank Academy gelegen in Istanbul, Turkije
  • ConceptWall 50 Vliesgevels - Bank Yapi Kredi Bank Academy gelegen in Istanbul, Turkije
  • ConceptWall 50 Vliesgevels - Bank Yapi Kredi Bank Academy gelegen in Istanbul, Turkije
  • Teget Architecture

Yapi Kredi Bank Academy

Istanbul - Turkije - 2010

De Yapi Kredi Bank Academy is een aanbouw aan een bestaand complex dat net buiten Istanbul gelegen is. Het 65.000 m² beslaande bankgebouw werd in 1998 ontworpen door John McAslan. Het bestaat uit tien kubusvormige bouwdelen die zijn samengebracht in een rasterpatroon, wat een campusachtige omgeving oplevert die plaats biedt aan 2500 medewerkers. De kubusvormige volumes zijn om binnenplaatsen heen gebouwd en aangesloten op paden die fungeren als de voornaamste circulatieroutes tussen de kubussen. De bestaande structuur met haar betonnen textuur en getinte glasgevels heeft een rigide maar comfortabele uitstraling.

Toen de bankdirectie een nieuwe ruimte tot stand wilde brengen voor de opleidingsdiensten van het nieuwe personeel, benaderde ze Teget Architecture met een duidelijke en eenvoudige opdracht: een gebouw met vele klaslokalen, een aula en een kantine. Het ontwerp van McAslan had kunnen worden uitgebreid door de kubusvormige volumes gewoon toe te voegen aan de bestaande structuur. Teget besloot echter om hun nieuwe gebouw te differentiëren van het bestaande patroon. De nieuwe opleidingsvleugel bestaat uit twee dikke koperen balken die in een hoek van 45 graden uit de hoek van het complex steken. Deze twee beklede balken omsluiten de klaslokalen en de vide ertussen verbindt de nieuwbouw rechtstreeks met het bestaande skelet. Deze centrale vide, die dienst doet als een nieuwe weg in het raster, ligt door de schuine hoek waarin deze is aangebracht op natuurlijke wijze in het verlengde van het padennetwerk van de bestaande campus.Deze vide is de belangrijkste circulatie- en ontmoetingsruimte van het hele lesgebouw.

ConceptWall 50 Vliesgevels - Bank Yapi Kredi Bank Academy gelegen in Istanbul, Turkije

De nieuwe opleidingsvleugel bestaat uit twee dikke koperen balken die in een hoek van 45 graden uit de hoek van het complex steken

De vide bevat vulkaanvormige lichtbronnen boven de aula - een groot houten trappenhuis dat omlaag leidt naar de kantine die ook wordt gebruikt als een kleine informele hoorzaal – en een wensvijver onder het trappenhuis. Dit uiteinde van de vide met zijn houten vloeren fungeert als een ontmoetingshal voor de studenten. Al deze elementen zorgen voor een levendige en toch serene omgeving waar mensen elkaar tijdens hun pauzes kunnen treffen..De materiaalkeuze en het afwijkende rasterpatroon maken het nieuwe gebouw tot een baken voor mensen die het complex naderen. De met koper bedekte bouwdelen kragen uit over de steile topografie en accentueren de monumentale sfeer van het nieuwe gebouw.

De klaslokalen zijn uitgerust met dubbele gevels, waarbij de buitenschil bedekt is met koperen platen die vastgemaakt zijn aan vaste stalen steigers. De architecten creëerden een pixelgevel door de rotatie van de panelen te veranderen en de buitenschil te bekleden. De koperen buitenlaag beschermt de klaslokalen tegen het overvloedige daglicht. Door de geperforeerde platen is het gebouw overdag volledig opaak; ’s avonds licht het daarentegen op als een lantaarn. Om de imponerende volumes van deze twee koperen balken te benadrukken, is de gevel van de centrale vide verzonken en bedekt met doorschijnende ETFE-kussens, waardoor gefilterd daglicht het gebouw kan binnenvallen. Binnen deze centrale vide worden de wandelgangen bedekt door beweegbare stroken weefsel in de institutionele kleuren van de academie.

ConceptWall 50 Vliesgevels - Bank Yapi Kredi Bank Academy gelegen in Istanbul, Turkije

Kantine met panoramische ramen in de betonnen sokkel van het gebouw

Door het hele gebouw zijn Reynaers-systemen gebruikt: het CW 50-vliesgevelsysteem voor de buitengevels achter de koperen schil en Reynaers CW 50-SC-siliconesysteem op de passagegevels die het nieuwe gebouw verbinden met de bestaande structuur. Voor de binnengevels en de deuren van de klaslokalen werden ramen en deuren uit het CS 59-assortiment aangebracht. De nooddeuren werden gebouwd met het Reynaers CS 77-systeem. Het ontwerpproces van de YKB Academy werd in zes maanden tijd voltooid en de bouw nam tien maanden in beslag. In 2009 won het project de ArchDaily’s Building of the Year Award in de categorie opleidingsgebouwen. Bovendien sleepte één van Tegets hoofdarchitecten, Ertug Ucar, in 2010 de Arkitera Young Architect award in de wacht.

Gebruikte Reynaers Aluminium systemen

Partners bij dit project

Architect

  • Teget Architecture

Gevelbouwer

  • Nasakoma

Fotograaf

  • Alternatif Iletisim
  • Cemal Emden

Andere belanghebbende

  • Ark Ínsaat (General contractor)