Skip to main content
  • Shopping centre Manor Store AG gelegen in Biel, Zwitserland
  • Shopping centre Manor Store AG gelegen in Biel, Zwitserland
  • Architektenteam Manor Biel & Gebert Architekten Gm

Manor Store AG

Biel - Zwitserland

Energie-efficiëntie en bouwkundige kwaliteit gaan hand in hand bij het nieuwe Manor-gebouw in het Zwitserse Biel (Bienne). Het gebouw, waarin behalve het warenhuis Manor ook kantoren en appartementen zijn ondergebracht, moest recht doen aan de prominente locatie op de Zentralplatz.

Het Manor-gebouw strekt zich uit van Unterer Quai en het verpleeghuis Centre Rochat aan de ene kant van het plein, via Nidaugasse en de voetgangerszone, tot aan de Plänkestrasse aan de andere kant en speelt in op de omgeving met twee volledig verschillende gevels. Aan de kant van Unterer Quai past het door de architecten ontworpen geveldesign bij de aangrenzende gebouwen: glas en natuursteen in evenwichtige proporties, evenals een moderne architecturale vormgeving, wat een vertrouwd beeld oplevert.

Shopping centre Manor Store AG gelegen in Biel, Zwitserland

De gevel van donker glas weerspiegelt de omliggende gebouwen

Aan de andere kant van het plein, met de voetgangerszone en zijstraten, vormt de volledig uit zonnewerend glas bestaande gevel een contrast met de stad op een nieuwe manier. De uitsparingen in de bovenste verdieping lijken dan misschien geheimzinnig, maar ze vallen eenvoudig te verklaren door de vele gebruiksfuncties van het gebouw. Het warenhuis, de kantoren, de flats, de seniorenwoningen, een gemeenschappelijke binnenplaats en een ondergrondse parkeergarage met ruimte voor 205 auto’s en 235 brommers en fietsen vormen een organisch geheel dat gewoonweg niet bestond in de architectuur van het voormalige warenhuis.Het gebouw wordt omhuld door verticale, met glas beklede betonnen panelen die een gevoel van degelijkheid verlenen en horizontaal gelaagde stroken glas. Daarbovenop bevinden zich de grote etalageruiten op de begane grond, iets kleinere ramen op de bovenste verdiepingen van het warenhuis en de kleine tralieramen in de kantoren en woningen. De donkerglazen gevel weerspiegelt de omliggende gebouwen, maar bezoekers van het warenhuis kunnen ongehinderd naar buiten kijken terwijl ze langs de uitgestalde producten lopen. Dit is ongebruikelijk omdat meestal wordt geredeneerd dat uitzicht het winkelend publiek alleen maar afleidt.

ELEGANTIE

De profielen van de dubbele gevel zijn geanodiseerd zwart en dragen als zodanig bij aan het homogene, elegante uiterlijk van de schil. De glaspanelen bestaan uit een externe, 12 mm dikke ruit, een 184 mm dikke laag lucht met stoffen gordijnen en een dubbel (IV) beglaasde binnenlaag. De rubberen afdichtingen zijn speciaal gemaakt om de panelen te omlijsten. De betonnen panelen zijn bedekt met een laag isolatiemateriaal in plaats van driedubbele beglazing, dat weer is bedekt met een beschermlaag van 22 mm dik geanodiseerd zwart Peraluman, een bijzonder corrosiebestendige gegoten aluminiumlegering. Dezelfde enkelruits glaspanelen die zijn gebruikt in de volledig beglaasde gevel, zijn met een tussenafstand van ruwweg 185 mm aangebracht.

 

ENERGIEBESPAREND CONCEPT

De energieprestaties van het gebouw zijn uitstekend dankzij de hoge thermische isolatiewaarden van het CS 86-HI systeem dat is gebruikt voor de geventileerde gevel met ingebouwd zonnescherm. Het Manor-gebouw gebruikt het grondwater om het gebouw gedurende grote delen van het jaar te koelen – de voornaamste bronnen van warmte-accumulatie zijn kunstlicht en mensen – en voor warmteterugwinning in de twee koudste wintermaanden. Dit betekent dat er geen fossiele brandstoffen nodig zijn voor het energiebeheer van het gebouw. Het nieuwe Manor-gebouw staat symbool voor de ‘corporate architecture’ van het warenhuis en sluit aan bij het motto van Manor ‘Donnons du style à la vie’ (Wij geven het leven stijl). Bovendien laat het op overtuigende wijze zien hoe energiebesparende concepten kunnen worden geïntegreerd in hedendaagse architectuur zonder enige toegeving te hoeven doen aan het uiterlijk van het gebouw. Deze architectuur benadrukt hoe transparantie kan worden gekoppeld aan

Partners bij dit project

Architect

  • Architektenteam Manor Biel & Gebert Architekten Gm

Gevelbouwer

  • Hartmann & Co. AG

Fotograaf

  • Hannes Henz, Zürich

Andere belanghebbende

  • Manor AG, Basel (General contractor)