Skip to main content
  • ConceptPatio 155 Schuifsystemen - Appartementencomplex Dalston Lane gelegen in London, Verenigd Koninkrijk
  • ConceptPatio 155 Schuifsystemen - Appartementencomplex Dalston Lane gelegen in London, Verenigd Koninkrijk
  • ConceptPatio 155 Schuifsystemen - Appartementencomplex Dalston Lane gelegen in London, Verenigd Koninkrijk
  • Goddard Manton
  • Robin Gimblett

Dalston Lane

London - Verenigd Koninkrijk

Wat is er gebeurd met Dalston? Twintig jaar geleden wijdde de lokale historicus Patrick Wright met “A Journey Through Ruins: The Last Days of London” een nostalgisch artikel aan een verdwijnend Dalston. Een Dalston waar bezit en bezittingen poreus waren en waar de tijd vertraagd of helemaal tot stilstand leek te zijn gekomen. Winkels waren blijven hangen in de jaren ’50 en mensen dwaalden doelloos rond, maar ze hielpen elkaar. In de laatste alinea’s van het hoofdstuk “Around the World in 300 Yards” waarschuwt Wright voor een sluipende transformatie binnen de gemeenschap van Dalston, waar huurkoopwoningen veel tijdelijke bewoners huisvesten.

Wright had het dan misschien bij het verkeerde eind met zijn voorspellingen, maar er voltrekken zich wel degelijk veranderingen in Dalston en de plaats gaat steeds vaker over de tong bij Londenaren die in het oosten van Londen de Overground nemen. Steeds meer stadsjuppen voor wie Brick Lane, Spitalfields en Shoreditch te duur zijn geworden, trekken naar Dalston, waar hippe bistro’s en gemeenschapstuinen inmiddels grenzen aan arbeiderscafés en bouwmarkten. Er is hier een gevecht gaande en het valt nog te bezien wie er gaat winnen.

 

Er liggen echter visionaire plannen op tafel voor de gebouwde omgeving en de demografie van Dalston. Een deel van deze plannen kreeg in 2007 gestalte met Fase 1 van Dalston Square, een stadsvernieuwingsprogramma dat werd geïnitieerd door de gemeenteraad van Hackney en de London Development Agency en werd gerealiseerd door Barratt Homes. Op de kruising van Kingsland Road en Dalston Lane, naast een nieuw station, worden in drie fasen in totaal 553 woningen gebouwd, waarvan vele al zijn opgeleverd. Behalve deze woningen voorziet het project in een openbare bibliotheek met een oppervlak van 3200 m², 2650 m² kantoorruimte en 525 m² aan gemeenschappelijke ruimte rondom een openbaar plein van 4300 m².

ConceptPatio 155 Schuifsystemen - Appartementencomplex Dalston Lane gelegen in London, Verenigd Koninkrijk

Wintertuinen liggen aan de voet van de westgevel die uitziet op het plein (fase 1)

De middelhoge en hoge gebouwen staan langs de noord-zuidas van het openbare plein dat centraal staat in het nieuwbouwproject. Fase 1, Dalston Lane South, ontworpen door Arup Associates, werd in 2010 opgeleverd en omvat 244 nieuwe appartementen. Robin Gimblett van Goddard Manton Architects, het bureau dat werd uitverkoren om in alle fasen ondersteuning te bieden, legt uit dat het gebouw ‘de degelijkheid van een gebouw met een bakstenen gevel benadrukt, met raamopeningen die als het ware in de bakstenen schil zijn geponst. Ongebruikelijk zijn de wintertuinen aan de voet van de op het plein uitziende westgevel. Het ritme en patroon van verticale en horizontale profielen wordt tot stand gebracht met behulp van lichte en donkere kleuren.’ Reynaers-producten zijn alom tegenwoordig, maar de wintertuinen zijn de meest intrigerende toepassing. Hier is het CW 50 vliesgevelsysteem gecombineerd met vaste beglazing en vaste houten lamellen. CW 50 laat het zonlicht diep in het gebouw doordringen en biedt onbeperkte creatieve vrijheid. GP 51, een vernieuwend glazen schuifsysteem, werd gebruikt voor de balkons. Op de begane grond is het CW 50-systeem gebruikt voor zowel de winkelpuien als de bibliotheek, alsook vast glas en een aantal glazen kozijnen.

In de tussentijd bogen de architecten van McAslan & Partners zich over het ontwerp van Fase 2, Dalston Junction Interchange: vier gezamenlijke woontorens, drie bestaande uit zes etages en één van negen etages, met balkons gesplitst in vier gevelopeningen over de hele breedte van de gevel, in oostelijke richting uitkijkend op het plein en naar het westen richting Kingsland Road. Het balkon, met zijn beglaasde balustrade, wordt bereikt via schuifdeuren uit het CP 130-assortiment van Reynaers. Het gebouw bestaat verder uit witte panelen van glasvezelversterkt cement (GRC) en houtbekleding om de buitenruimte een huiselijker aanzien te geven. De laatste fase van het project is een niet-dragend blok van 32 units die naar verwachting in 2013 zullen worden opgeleverd.

 

Deze grootse plannen zullen hun uitwerking niet missen op een gemeenschap die zwaar op de proef wordt gesteld. Het is echter moeilijk te zeggen in wiens voordeel het Dalston Squareproject zal uitpakken. Hoe dan ook zorgt het voor een nieuw, kwalitatief hoogwaardig en bruisend open straatbeeld met veel voetgangers en fietsers en een aantrekkelijk woningaanbod dat in een mum van tijd uitverkocht zal zijn en er wel degelijk toe zal bijdragen dat een aantal voorname beleidsdoelstellingen van de lokale autoriteit op het gebied van huisvesting en stedelijke omgeving worden gerealiseerd.

Gebruikte Reynaers Aluminium systemen

Partners bij dit project

Architect

  • Goddard Manton
  • Robin Gimblett

Gevelbouwer

  • M Price Limited

Fotograaf

  • Nick Short Photography

Andere belanghebbende

  • Barrat Homes (General contractor)