Skip to main content
  • Office building Knowledge Centre ARhus gelegen in Roeselare, België
  • Office building Knowledge Centre ARhus gelegen in Roeselare, België
  • Office building Knowledge Centre ARhus gelegen in Roeselare, België
  • Office building Knowledge Centre ARhus gelegen in Roeselare, België

Knowledge Centre ARhus

Roeselare - België - 2013

GLAZEN OPEN HUIS

 

Midden in het centrum van de Vlaamse provinciestad Roeselare is begin dit jaar het kenniscentrum AR hus geopend. Een multifunctioneel gebouw met onder andere een stadsbibliotheek, een archief, fietsenstalling, kantoren, onderwijsruimten, vergaderfaciliteiten en diverse culturele- en ontmoetingsruimten. BURO II & ARC HI+I wisten met glas een open en levendig gebouw te creëren.

Volgens de directeur van AR hus, Yves Rosseel, bevat het gebouw zoveel verschillende functies dat speciaal ervoor de nieuwe naam AR hus is bedacht. De eerste letters A en R zijn de initialen van Albrecht Rodenbach, een Vlaamse dichter die halverwege de 19e eeuw in Roeselare werd geboren. Vervolgens is ‘hus’ het West-Vlaamse woord voor ‘huis’. Het ‘open huis’ functioneert momenteel als ontmoetingsplaats en publiek informatieforum voor de inwoners en bezoekers van Roeselare.

 

Het geheel glazen gebouw is ontworpen door BURO II & ARC HI+I. Dit multidisciplinaire bureau met ruim 120 medewerkers heeft vestigingen in Brussel, Gent en eveneens in Roeselare, waar architect Jo Baeke is gevestigd. Hijzelf is al lange tijd bij het stadskernvernieuwingsproject betrokken, waar AR hus een belangrijk onderdeel van uitmaakt. Oorspronkelijk stond op deze locatie de Bank van Roeselare en West-Vlaanderen, een massief gesloten gebouw van natuursteen en veel spiegelglas. Besloten werd om het gebouw geheel te strippen en alleen de betonstructuur te bewaren. De gesloten kern met trappen en liften op de kop van het oude bankgebouw werd in zijn geheel gesloopt. In het kenniscentrum zijn nu de nieuwe trappen geplaatst in de zone direct achter de glazen gevel. De architecturale route die zo in het gebouw ontstaat geeft de gevel een dynamische en levendige uitstraling, goed passend bij het openbare karakter van het gebouw.

 

Diepte en levendig heid

Projectarchitecten Jo Baeke en Lorenzo Kemel vertellen dat de glazen gevel is opgebouwd uit drie verschillende soorten glas: transparant helder, groen getint en geëmailleerd wit glas. “Het heldere en groene glas zit steeds in één vlak, terwijl de gesloten witte glaspanelen ongeveer twintig centimeter naar voren zijn geschoven”, aldus Jo Baeke. Hierdoor krijgt de vlakke gevel met een totale oppervlakte van circa 2700 vierkante meter meer diepte en levendigheid. Lorenzo Kemel vervolgt: “De geëmailleerde glaspanelen hebben twee verschillende breedten (100 en 140 centimeter) en lijken willekeurig van elkaar verschoven. Maar in werkelijkheid zit achter de schijnbare willekeur wel degelijk een strakke ritmiek en regelmaat. Om de twee traveeën is telkens één gevelstijl toegepast die in zijn geheel van boven- tot onderaan doorloopt.”

Office building Knowledge Centre ARhus gelegen in Roeselare, België

"In de gevel zitten veel schuine gedeeltes die leiden tot ingewikkelde knooppunten"

Office building Knowledge Centre ARhus gelegen in Roeselare, België

De gevel is opgemaakt uit transparant, helder groen getint en geëmailleerd wit glas

De gevel met Reynears CW 50 profielen is uitgevoerd door De Witte Aluminiumconstructies nv uit Wetteren, als onderaannemer van Strabag Belgium nv Regio West. Het bedrijf maakte eerst een mock-up op de bouwlocatie, waar alle schuine details en verschillende glassoorten goed te zien waren. Voor projectcoördinator Filip Middernacht van De Witte was het een heel bijzonder project. “In de gevel zitten veel schuine gedeeltes die leiden tot ingewikkelde knooppunten die allemaal apart uitgetekend moesten worden. Dit was vooral van belang voor het bestellen van de verschillende glassoorten en aluminium profielen”, aldus Middernacht. Ook vertelt hij dat de afwatering zoveel mogelijk plaats vindt via de verticale delen. “Op plaatsen waar de verticale delen onderbroken worden door horizontale, wordt het water via het horizontale naar het dichtstbijzijnde verticale deel geleid. Er moest dus steeds gelet worden op een perfecte dichting tussen verticale en horizontale gevelprofielen”, concludeert Middernacht.

In samenwerking met De Witte Aluminiumconstructies ontwikkelde Reynaers diverse maatwerkoplossingen, zoals een T-vormig afdekprofiel voor het vastklemmen van het witte geëmailleerde glaspaneel. Horizontaal wordt dit uitstekende element afgesloten door een rechthoekig afdekprofiel die doorloopt om de belijning van de gevel te accentueren. Er zijn speciale draagconsoles ontwikkeld om het gewicht van deze elementen te dragen. Voor een vlakkere uitstraling werd een plat afdekprofiel gebruikt voor de CW 50 dwarsdragers die tussen twee verdiepingen zijn geplaatst.

Dat dit alles goed is gelukt, blijkt uit het feit dat ARhus inmiddels meermalen in de prijzen is gevallen. In 2012 won het project de ‘Schrijnwerk Award’ vanwege de correcte uitvoering en bijzondere technische uitdagingen. Een jaar later viel het gebouw weer in de prijzen, ditmaal voor de ‘Benelux Aluminium Award’, een onderscheiding die wordt toegekend aan bijzondere duurzame renovaties.

Office building Knowledge Centre ARhus gelegen in Roeselare, België
Jo Baeke (BURO II & ARCHI + I)
Architects
Jo Baeke (BURO II & ARCHI + I)

BURO II & ARCH I+I

Jo Baeke werd geboren in het Belgische Brugge (1966) en studeerde architectuur met specialisatie bouwfysica aan het Hoger Architectuurinstituut Sint Lucas in Gent. Daarna studeerde hij gebouwenrestauratie aan het Vormingsinstituut in Brugge. In 1990 was hij de oprichter van Architectenbureau Jo Baeke. Van 2000 tot 2010 werkte hij als freelancer aan diverse projecten voor BURO II . Sinds 2011 is hij hoofd van de afdeling BURO II & ARC HI + I in Roeselare. Voor Jo Baeke wordt een ontwerp bepaald door de synthese van de verschillende disciplines: stedelijke planning, binnenhuisarchitectuur en landschapsontwerp. Zijn motto: “Blijf in vorm!”

Office building Knowledge Centre ARhus gelegen in Roeselare, België
Lorenzo Kemel (BURO II & ARCHI + I)
Architects
Lorenzo Kemel (BURO II & ARCHI + I)

Lorenzo Kemel werd in 1970 geboren in het Belgische Nieuwpoort. Hij studeerde architectuur met als specialisatie bouwfysica aan het Hoger Architectuurinstituut Sint Lucas in Gent waar hij in 1995 afstudeerde. Daarnaast volgde hij verschillende cursussen op het gebied van bouwtechnieken, bouwdetails en bouwpromotie aan het Vormingsinstituut in Kortrijk. Van 1998 tot 2010 was hij freelance architect voor BURO II en- mede-oprichter van AR -tuur Architectenbureau. Sinds 2011 is hij projectarchitect bij BURO II & ARC HI + I, een multidisciplinaire groep architecten met verschillende afdelingen zoals stedelijke planning interieurarchitectuur, landschapsontwerp, architectuur. “Kalm blijven en doorgaan” is zijn filosofie.

Office building Knowledge Centre ARhus gelegen in Roeselare, België
Philip Middernacht (De Witte Aluminiumconstructies)
Fabricators
Philip Middernacht (De Witte Aluminiumconstructies)

De Witte Aluminiumconstructies

 

Philip Middernacht is geboren in België en studeerde in 1999 af als civiel ingenieur aan de Katholieke Hogeschool (KAHO) Sint-Lieven te Gent. Sindsdien werkt hij bij De Witte Aluminiumconstructies nv in Wetteren. Eerst als assistent projectmanager, later als projectmanager. Hij werkt vaak samen met Reynaers Aluminium aan opdrachten zoals Faubourg d’Egmond in Brussel (appartementen en kantoren) en het OLV College in Bevegem. Voor ARhus in Roeselare werd zijn bedrijf onderscheiden met de ‘Schijnwerk Awards 2012’ in de categorie aluminium schrijnwerk.

Gebruikte Reynaers Aluminium systemen

Partners bij dit project

Architect

Fotograaf

  • Debbie De Brauwer
  • Klaas Verdru

Andere belanghebbende

  • STRABAG Belgium (General contractor)