Skip to main content
Monica Arenas - Van Aerle
01 Jul 2020

Aan het woord: Monica Arenas-Van Aerle - 'Meiske, wil jij mij nooit meer bellen'

Over onrecht, cadeautjes en afspraken die niet vrijblijvend zijn.

‘’Wat doe jij eigenlijk de hele dag? Zoveel werk is dat toch niet één keer per maand salarissen overmaken. Moeilijk is het vast ook niet, een paar klanten bellen of ze willen betalen.’’ Monica Arenas - Van Aerle lacht. Als Hoofd Financiële Administratie en verantwoordelijke voor onder andere het debiteurenbeheer, weet zij wel beter.

Reynaers Aluminium golfdag 2017

Monica (derde van rechts) tijdens de jaarlijkse Reynaers - Roval golfdag.

‘’De eerste keer dat ik een klant belde, ging het direct echt flink mis. Ik haalde een paar klanten door elkaar en belde de verkeerde’’ vertelt Monica. ‘’Die was verbaasd. Hij betaalde altijd op tijd zei hij. Hij was erg aardig en ik vergeet nooit meer wat hij zei: Meiske, wil jij één ding voor mij doen? Mij nooit meer bellen.’’

Monica vertelt over het begin van haar loopbaan: ‘’Weet je dat ik via het uitzendbureau begon op de boekhouding bij Roval, inmiddels ook een onderdeel van de Reynaers Group? Ze zagen wel iets in mij en dus werd ik op 21 jarige leeftijd aangenomen’’ Monica, in 1978 geboren in België, groeide op in Helmond. Momenteel woont ze met haar gezin in Stiphout.

‘’Ik verdeel mijn tijd tussen mijn gezin en mijn werk. Wel in die volgorde. Ik ben een echt moedertje en heb alles graag onder controle’’ legt Monica uit. ‘’De balans tussen werken, zorgen voor en samenzijn met mijn man en kinderen maakt mij echt gelukkig. Ik wil er voor allemaal zijn.’’

Afspraak is afspraak

Achter haar meisjesachtige uiterlijk en altijd aanwezig glimlach, gaat een vrouw schuil die voor zichzelf opkomt en voor de mensen in haar directe omgeving. ‘’Ik heb echt een hekel aan onrecht’’ legt Monica uit. ‘’Ik kan ook boos en verdrietig worden als mensen dingen zeggen die niet waar zijn of me ergens van beschuldigen dat niet klopt.’’

Aan de telefoon wordt het inderdaad wel eens persoonlijk als er problemen zijn met betalingen, een enkele keer zelfs bedreigend. “In dit laatste geval hebben we toen een afspraak gemaakt voor een gesprek. Zo’n dingen moet je dan direct persoonlijk bespreken en duidelijke afspraken maken; zo gaan we immers niet met elkaar om.”

Reynaers Aluminium groepsfoto pannehoeve

De Pannehoeve in Helmond was in 2018 een van de locaties van de Reynaers - Roval MVO-dag.

Reynaers Aluminium Monica MVO dag

Monica in actie tijdens de MVO-dag.

Niet naar buiten

Haar betrokkenheid komt ook tot uiting tijdens de jaarlijkse MVO-dag van Reynaers. Op die dag steekt het personeel de handen uit de mouwen om zich in te zetten voor een maatschappelijk project. ‘’Dit jaar hielp ik in een verzorgingstehuis. Kletsen met de mensen, bingo, nagels lakken, wandelen. Sommigen krijgen amper bezoek, komen niet buiten. Dat is toch afschuwelijk.’’

Ze klinkt verontwaardigd, maar moet ook lachen om wat ze er meemaakte: ‘’Ik kocht een paar cadeautjes voor enkele bewoners: bloemen voor een mevrouw die jarig was geweest, en een bierpakketje voor een van de mannen. Die bleek echter een alcoholprobleem gehad te hebben, dus dat heb ik snel omgeruild voor een alcoholvrije variant.’’

‘’Aan het einde van de dag was ik echt ontroerd toen een van de bewoners zei Superleuk dat je er was. Kom je de volgende keer weer om met je glimlach onze dag op te fleuren? Daarna ben ik ook nog een keer met mijn zevenjarige dochter Ana nagels gaan lakken bij een verzorgingstehuis in de buurt. ‘’Daar werden we allebei zo blij van’’ vertelt Monica enthousiast.
 

Ik hield niet van meisjesdingen of hinkelen. Ik zat op voetbal.

Monica Arenas - Van Aerle

Supporter

Er is weinig tijd om stil te zitten. Het combineren van een fulltime baan en een gezin kost nu eenmaal veel tijd. Bovendien volgt Monica regelmatig cursussen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op gebied van regelgevingen. En met plezier. ‘’Ik ben altijd al erg druk en actief geweest. Vroeger ook al. Ik hield ook niet van meisjesdingen of hinkelen. Ik zat op voetbal. Enkele jaren voetbalde ik zelfs in de Brabantse selectie.’’

Heel begrijpelijk dus dat zij veel op het voetbalveld te vinden is. Hoewel nu langs de lijn om haar zoon Rafael aan te moedigen. ‘’Maar ik ga ook naar wedstrijdzwemmen van Ana kijken of naar het kickboksen dat ze allebei doen. Bij alles wat de kinderen doen, ben ik hun trouwste supporter.’’

De gedrevenheid en verbondenheid zie je ook terug in haar doorontwikkeling in haar werk voor de afdeling Financiën en Controle. Zij stuurt inmiddels niet alleen de afdeling Boekhouding aan voor Reynaers maar ook voor dochteronderneming Roval. Daarnaast voert Monica de salarisadministratie, heeft ze een groot aandeel in de financiële maandrapportages, jaarrekeningen en onderhoudt ze contacten met accountant, verzekeraars en de belastingdienst.

Teamfoto Financien en Controle

Op de foto het team van de afdeling Financiën en Controle vlnr: Hennie van Lierop, Henri de Vet, Peter Rovers, Monica Arenas - Van Aerle, Ritchie Gruntjens

Veranderen is leerzaam

‘’Ik vind mijn werk gewoon echt heel leuk. Ik waardeer het dat ik steeds nieuwe dingen mag en kan leren en wil dat ook graag overbrengen op mijn team. Veranderen is gewoon leerzaam.’’

Monica: ‘’Mensen die mij nog niet zo goed kennen, vinden mij vaak erg blij en een beetje hyper. Wat ik leuk vind, is dat ik in deze functie door de jaren heen geleerd heb om eerst na te denken voordat ik er dingen uitflap. Maar ik blijf wel heel direct en eerlijk. Inmiddels durf ik ook te zeggen Dat weet ik niet, ik kom er op terug. En dat doe ik dan ook, want afspraak is afspraak.’’