Skip to main content
Parallel opening window providing natural ventilation for high-rise building.
25 Sep 2020

Aluminium kozijnen beluchten om waterlekkage te voorkomen

Wist u dat aluminium kozijnen belucht moeten worden? Zo voert u het water dat in het systeem komt zo snel mogelijk af. Als u dit niet doet, kan het water in het systeem zo hoog oplopen, dat het water via de glaslatten naar binnen komt. Dat wilt u natuurlijk niet.

Een goede ontwatering

Omdat rubber afdichtingen nooit 100% waterdicht zijn komt er altijd water binnen in het systeem. Daarom worden de aluminium kozijnen voorzien van ontwatering.

Bij goede ontwatering is een juiste beluchting essentieel. Een mooi voorbeeld is een rietje dat wordt gevuld met ranja. Zolang u uw vinger op het rietje houdt, blijft de ranja in het rietje. Zodra u uw vinger van het rietje haalt, loopt de ranja er direct uit. Zo werkt het ook met ontwatering. De lucht is nodig om het water weg te laten lopen.

Tip: buitenrubber eruit, glassteun erin

Het wegnemen van 50 mm aan de bovenzijde van het buitenrubber (bij SL 38 is dit 80 mm) bij vast glas wordt nogal eens over het hoofd gezien. Vergeet bij deze handeling niet om op de plek waar het buitenrubber is weggenomen, een glassteun te plaatsen. Deze glassteun houdt het water tegen dat naar binnen gezogen kan worden.
 
Bij draaiende delen komt er in plaats van het wegnemen van het buitenrubber een beluchtingsgat aan de zijkanten bovenaan de vleugel. 

Meer weten?

Meer informatie over het luchten van aluminium kozijnen vindt u in de Reynaers documentatie op het klantenportaal. Heeft u toch nog vragen? Neem dan contact op met de afdeling Support, bereikbaar via telefoonnummer +31 (0)492 - 56 10 31.