Skip to main content
ondersteuning onderdorpels
21 May 2021

De ondersteuning van onderdorpels

Het is belangrijk om onderdorpels van alle soorten en typen aluminium kozijnen goed te laten dragen door een bouwkundige onderconstructie. Dit is bijvoorbeeld een stelkozijn, een hardstenen of kunststof onderdorpel. Door een goede ondersteuning worden de steeds hoger wordende gewichten goed opgevangen én zullen de opengaande delen zicht correct laten bedienen.

Ondersteuning door aluminium plaatjes

Niet alle profielen hebben van zichzelf de mogelijkheid om het kozijngewicht goed over te dragen. Door hun vorm is er ruimte aanwezig tussen het aluminium profiel en de bouwkundige onderdorpel of het stelkozijn. 

Op de afbeelding hieronder ziet u dat het kozijngewicht (glas en/of schuifdelen) drukt op het kader (zie rode pijl). Daarbij ziet u dat er ruimte zit tussen de onderkant van het aluminium profiel en de onderdorpel/stelkozijn (zie “geen ondersteuning”). 

ondersteuning onderdorpels

Het is belangrijk deze ruimte te ondersteunen door middel van aluminium of kunststof plaatjes. De losse plaatjes mogen ook vervangen worden door een strip die over de gehele breedte doorloopt. Let wel op dat er geen koudebrug gevormd gaat worden wanneer er aluminium plaatjes of strippen worden toegepast.

Pas op voor vervorming

Indien de ruimte niet wordt opgevuld, zal het profiel gaan vervormen en kan dit resulteren in o.a. slechte ontwatering of door vervorming het slechter gaan schuiven van schuifdelen.

Wanneer u bij de CS-series een T-stijl als kader gebruikt, krijgt de voorkamer geen ondersteuning waardoor deze kan gaan afhangen. Het goed ondervullen van de voorkamer is van groot belang.

ondersteuning onderdorpels

Bekijk bij uw profielkeuze te allen tijde of deze voldoende draagt op het bouwkundig deel, zo niet: kom in actie en zorg voor een deugdelijke ondervulling!

Meer informatie

Heeft u vragen over de ondersteuning van onderdorpels? Neem dan contact op met uw rayonmanager of de afdeling Support, bereikbaar via telefoonnummer +31 (0)492 - 56 10 31.