Skip to main content
Burglarproof solutions demonstrated with a crowbar
15 Feb 2021

De regels voor inbraakwerendheid bij vluchtdeuren

Ramen en deuren moeten voldoen aan de standaard veiligheid. Aluminium ramen en deuren zijn goed bestand tegen inbraak vanwege de extreme hardheid en weerstand tegen vervorming van het basismateriaal. Volgens het bouwbesluit moeten deuren in woningen uitgevoerd worden in inbraakklasse 2, volgens de Nederlandse norm NEN 5096. Hierbij geldt dat de deur bereikbaar moet zijn volgens de NEN 5087. Hoe zit dat bij vluchtdeuren?

Eisen bij vluchtdeuren in gebouwen

In de praktijk zijn er veel situaties waarbij deuren in gebouwen, anders dan woningen, ook moeten voldoen aan de inbraakwerendheidseisen. Voor deze toepassing adviseren wij deuren in inbraakklasse RC2, volgens de Europese norm EN 1627. Het grote verschil met de NEN 5096 is dat de gaatjes-boormethode volgens deze norm niet wordt meegenomen in het testprogramma.

Er is regelmatig verwarring over de uitvoering met betrekking tot inbraakwerendheid van vluchtdeuren. Deze type deuren worden niet toegepast in woningen en voldoen dan ook niet aan de NEN 5096 maar aan de Europese EN 1627. Dit betekent dat de typisch Nederlandse gaatjes-boormethode hierop niet is uitgevoerd. De omschrijving van de deur is dan RC2 en niet de Weerstandsklasse 2 die in de NEN 5096 vermeld staat.

Speciale eisen

Speciaal aandachtspunt bij deze deuren zijn de panelen en beglazing, deze moeten voldoen aan speciale eisen. Panelen moeten RC2 getest zijn en toegepast mogen worden in onze profielen.
Beglazing is P6B of P4A met een extra polycarbonaat 8 mm plaat. 

Meer informatie

Heeft u vragen over inbraakwerendheid in vluchtdeuren? Neem dan contact op met de afdeling Support, bereikbaar via telefoonnummer +31 (0)492 - 56 10 31.