Skip to main content
Reynaers Aluminium renovatie jaren 50 huis
08 Mar 2019

Een jaren 50 woning renoveren met aluminium kozijnen, kan dat?

Maakte Gerrit Rietveld zijn aluminium stoel uit 1942 van een Britse vliegtuigvleugel? De architect en meubelontwerper experimenteerde in die tijd met aluminium. Dat verving het hout en de vezelplaat die hij meestal gebruikte voor zijn meubels. Hij wilde wel eens iets anders proberen. Of het gebruikte aluminium echt van het vliegtuig was, is trouwens onbekend.

Voor kozijnen geldt hetzelfde als voor meubels: je kunt ze van allerlei materialen maken.

De kenmerken van een jaren 50 huis

De jaren 50 van de vorige eeuw staan bekend als de Wederopbouw. Na de Tweede Wereldoorlog waren er veel nieuwe woningen nodig. De nadruk lag op snel en goedkoop bouwen. Kwaliteit was van ondergeschikt belang.

Je kunt de smalle, stalen kozijnen probleemloos vervangen door aluminium. Die zien er  hetzelfde uit, maar isoleren wel goed.

Reynaers Aluminium renovatie jaren 50 huis

Jij woont in zo’n huis. Het is verouderd en je wilt het renoveren. Je houdt van klussen en je hebt zin in de verbouwing. De afwerking is natuurlijk het leukste onderdeel. Nieuwe vloer, andere kleur verf op de muren. Daarna is het einde van deze klus in zicht. Je kiest een paar kleurrijke kussens voor op je nieuwe bank en ploft erop.

Maar eerst zijn de kozijnen aan vernieuwing toe. Wat doe je dan? Klakkeloos vervangen? Of neem je een ander materiaal in overweging?

Van welke materialen kun je een kozijn maken?

Kozijnen kun je maken van aluminium, hout, kunststof of staal. We zetten de belangrijkste eigenschappen voor je op een rij.

Reynaers Aluminium eigenschappen materialen kozijn
Reynaers Aluminium renovatie jaren 50 huis

Aluminium kan zonder kwaliteitsverlies opnieuw gebruikt worden.

100 % Recycling en onderhoudsarm

Aluminium biedt volop voordelen. Let je goed op het milieu, dan spreekt het je vast aan dat aluminium 100 % recyclebaar is. En dat zonder kwaliteitsverlies. We kunnen er zelfs probleemloos nieuwe kozijnen van maken.

Ook handig: aluminium kozijnen hebben amper onderhoud nodig. Je hoeft ze nooit te schilderen. Af en toe schoonmaken voldoet.

De aanschafprijs is vergelijkbaar met die van kwaliteitshout. Maar omdat schilderen overbodig is, bespaar je met aluminium de rest van je leven op de onderhoudskosten van je kozijnen.

Maar past aluminium wel bij mijn jaren ’50 huis?

De naoorlogse kozijnen waren van staal of van hout. Met enkel glas. Die materialen waren toen volop beschikbaar. Aannemers gebruikten in deze periode meer industriële bouwmethoden om snel, efficiënt en goedkoop te kunnen werken.

Je kunt de smalle, stalen kozijnen probleemloos vervangen door aluminium. Daarvan kun je kozijnen laten maken die net zo smal zijn. Ze zien er dus hetzelfde uit, maar isoleren wel goed.

Reynaers Aluminium renovatie jaren 50 huis

Zitten er in jouw huis houten kozijnen, dan kun je ook die laten vervangen door aluminium. De blokvorm van het hout is er ook in aluminium.

De uitstraling van je huis verandert dus niet, maar je wooncomfort neemt wel enorm toe. Zeker als je er goed isolerend glas in laat zetten.

Je bent handig en wilt veel zelf doen tijdens de verbouwing. Dat kan natuurlijk. Maar let wel op het volgende.

Het produceren en plaatsen van aluminium kozijnen is maatwerk, daarvoor schakel je een vakman in

Rina van Heck

Kun je aluminium kozijnen zelf plaatsen?

Nee, dat kan niet. Ze zijn ook niet te koop bij de bouwmarkt. Je schakelt een vakman in. Die meet de exacte maat van het kozijn op, maakt het en installeert het. Dat is specialistisch werk en daarmee wil je geen risico lopen.

Klik hier voor een overzicht van showrooms bij jou in de buurt.

Kort voor je samengevat

Je kunt de kozijnen van je jaren 50 woning uitstekend vervangen door aluminium. Dat biedt diverse voordelen:

  • Zelfde uitstraling als je huidige kozijnen
  • Meer comfort door betere isolatie
  • 100 % recyclebaar zonder kwaliteitsverlies
  • Concurrerende prijs
  • Nooit meer schilderen en dus levenslang besparen op onderhoudskosten

Bekijk zelf wat zo’n kozijn doet in een gerenoveerde jaren 50 woning

Overtuig jezelf. In deze korte video legt Ghislaine uit waarom zij koos voor het vervangen van de stalen kozijnen in haar jaren 50 woning door aluminium.