Skip to main content
Aluminium schrootresten worden gesorteerd.
28 Apr 2020

Het recyclen van aluminium

Aluminium heeft veel voordelen. Het is natuurlijk erg sterk, maar wist u ook dat het 100% recyclebaar is? Je kunt aluminium zelfs oneindig blijven recyclen zonder kwaliteitsverlies. Opnieuw en opnieuw en opnieuw. Dat geldt dus ook voor onze aluminium raam- en deursystemen. Een perfect voorbeeld van circulariteit.

Ja, aluminium is sterk, licht en extreem duurzaam. En het is 100% recyclebaar. In tegenstelling tot veel andere materialen verliest aluminium zijn unieke eigenschappen niet tijdens het recyclingproces. Dat betekent dat je het eindeloos kunt recyclen zonder kwaliteitsverlies.

 

Lage energie-input voor recycling

Het recyclen van aluminium vereist slechts 5% van de energie-input die nodig is voor de productie van primair aluminium. Dit betekent dat 8 ton CO2-uitstoot per ton aluminium wordt bespaard, elke keer dat aluminium wordt gerecycled. En net zo belangrijk: studies tonen aan dat de inzamelingspercentages van aluminium tijdens de sloopfase van een gebouw erg hoog zijn. Ze variëren tussen 92 % en 98 %. Dit betekent dat er bijna geen aluminium verloren gaat na de gebruiksfase.

De levenscyclus van aluminium ramen en deuren

Aluminium is extreem duurzaam. Het wordt niet beïnvloed door Uv-stralen of vocht en corrodeert of rot niet. Dit zijn de belangrijkste redenen waarom het materiaal heel lang in gebouwen wordt gebruikt. De levenscyclus van aluminium ramen en deuren is gemiddeld meer dan 40 jaar, maar levenscycli van meer dan 60 jaar zijn geen uitzondering.

 

 

Innovatieve manieren om de recycleerbaarheid van aluminium te verbeteren

Vanwege de lange levenscyclus van aluminium in veel toepassingen, dekt het beschikbare aluminiumschroot momenteel slechts 54 % van de vraag naar aluminium. In de toekomst zal dit percentage zeker toenemen, onder andere door meer renovaties van oude gebouwen met aluminium ramen en deuren. Het is een wereldwijde trend. Hoewel we dit percentage graag zouden zien stijgen, is het momenteel niet realistisch vanwege het huidige gebrek aan schroot. Hoewel het technisch haalbaar is om tot 80% te recyclen, heeft het verhogen van de gerecyclede inhoud geen invloed op de wereldwijde milieu-impact, aangezien al het beschikbare aluminiumschroot maximaal wordt gerecycled. Het draait allemaal om balans.

Dat betekent niet dat we ons niet hoeven te concentreren op de recyclebaarheid van aluminium. Integendeel. We onderzoeken voortdurend innovatieve manieren om de recycleerbaarheid van onze producten te verbeteren en tegelijkertijd de kwaliteit te garanderen. Hierdoor sluiten we de aluminium kringloop door oude aluminium ramen en deuren te recyclen en oneindig nieuwe raam- en deursystemen te creëren. Het ultieme voorbeeld van circulariteit.