Skip to main content
Hoe kies je ramen
02 Oct 2018

Hoe kies je een geschikt raam – de dingen waar je niet direct aan denkt maar wel moet weten

"Zachtjes tikt de regen tegen het zolderraam, ritme van de eenzaamheid." Rob de Nijs had met dit liedje lang geleden een hit. Mij doet het denken aan de slaapkamer van mijn jeugdvriendin waar het dakraam zo hoog zat, dat het met een speciale stok geopend moest worden.

Een raam laat licht binnen. Je kunt er doorheen kijken. Staat het open dan kun je er de ruimte mee ventileren. En vergeet het esthetische aspect niet. Je wilt natuurlijk ook dat het er mooi uitziet.

Hoe kies je het raam dat bij je past? Moet het open kunnen of juist niet? In het blog ‘’10 manieren om je raam open te zetten’’ lees je alles over vaste en bewegende ramen en hoe je die open maakt. Mogelijkheden genoeg.

Hoe kies je ramen

Een voorbeeld van een raam met een erg slanke uitstraling.

Hoe kies je ramen

Architect Joris Molenaar renoveerde deze jaren 50 woning en maakte er een modern familiehuis van.

Hoe kies je daaruit een raam dat past bij jouw huis?

Ieder huis is immers anders, uniek zelfs. Bij nieuwbouw zal de architect bedenken waar de ramen komen; Of ze open kunnen en hoe. Jij denkt kritisch mee of dit past bij hoe jij de verschillende kamers gaat gebruiken.

Of heb je meer ruimte nodig? Een uitbreiding van je woning met een aanbouw, serre of tuinkamer levert extra woonoppervlakte op. Hoe zorg je dan voor voldoende licht in huis - zowel in het oude als het nieuwe gedeelte?

Bij renovatie ga je vaak uit van de bestaande situatie. Maar wellicht is die wel onhandig en wil je het raam liever verplaatsen of anders openen.

Denk daarom hierover eens goed na

Onderstaande aandachtspunten helpen je bij het maken van een weloverwogen keuze:

 • Waar bevindt het raam zich? Een raam op de eerste verdieping of hoger moet volgens het Bouwbesluit voldoen aan andere criteria dan een raam op de begane grond. Je wilt natuurlijk niet dat je kind uit het raam van de bovenste verdieping valt. Doorvalbeveiliging kan vereist zijn.
 • Hoe groot wordt het raam? Is het handmatig te openen?
 • Wil je elektronische bediening of aansturing via domotica?
 • Wat wordt de openingsrichting? Is er voldoende ruimte naar binnen of naar buiten toe? Naar links of rechts?
 • Hoe is de bereikbaarheid van het raam? Kun je er makkelijk bij om het raam te openen en te wassen?
 • Moet het raam of het glas onderverdeeld worden in vlakken met bijvoorbeeld roedes?
 • Maakt het raam onderdeel uit van een raampartij met deur of zijlicht?
 • Welk glas heb je in gedachten? Dubbelglas, HR++ of drievoudige beglazing. Er is steeds meer mogelijk. De isolatiewaarde van het glas bepaalt een flink stuk van je wooncomfort. Laat je hierover dus goed informeren. Drievoudige beglazing is bijvoorbeeld een stuk dikker dan de normale HR++ beglazing.
 • Wil je een beluchtingsrooster plaatsen?
 • Wil je een hor kunnen plaatsen om insecten te weren?
 • Welke muurafwerking wil je rondom het raam?
 • Wil je gordijnen ophangen of andere raambekleding? Houd dan rekening met de openingswijze van het raam. Een raam dat naar binnen opengaat, kan ervoor zorgen dat het gordijn niet goed dicht kan.

Denk ook aan de eventuele vensterbank, buitendorpel, omkadering of muurlijst. Welk raambeslag wil je gebruiken om je raam te openen? Design en veiligheid spelen een rol bij deze keuze. Moet de handgreep afsluitbaar en inbraakwerend zijn? In dezelfde kleur als het kozijn? Kijk voor voorbeelden van raamkrukken op beslag.reynaers.nl.

En dan?

Als je eenmaal weet waaraan jouw raam moet voldoen, kun je een geschikt raam en geschikte openingswijze kiezen.

Nog 1 extra overweging: aluminium, hout, kunststof of staal?

Welk materiaal is het meest geschikt voor jouw raam?

Ieder materiaal beschikt over zijn eigen voordelen, eigenschappen én uitstraling. Kies je voor aluminium dan kies je voor een chique, strakke uitstraling. Extra voordeel: aluminium is onderhoudsarm en hoef je nooit meer te schilderen. Het geeft een blijvende meerwaarde aan je huis.

De verschillen tussen de materialen lees je in dit blog.

Hoe kies je ramen

Een raam met kozijnomkadering geeft een woning een stoer karakter.

Hoe kies je ramen

Heb je hulp nodig bij al die keuzes?

Tip: bezoek een showroom voor advies In de Reynaers showrooms staan diverse aluminium ramen voor je klaar. De vakman geeft je bovendien graag een persoonlijk advies gericht op jouw situatie. Klik hier voor een showroom bij jou in de buurt

Rina van Heck
Rina van Heck
Oktober 2018
Rina van Heck blogt. Gewoon, recht voor z'n raap en lekker leesbaar. Waarover? Over het gebruik van aluminium in de woningbouw: wat je daar mee kunt doen, én wat niet.

Rina: ''Je hoeft niet alles te weten. Alleen de dingen die echt belangrijk zijn. Toch? Een voorbeeld:

Twee breed glimlachende kinderen aan de keukentafel bij thuiskomst van mijn werk. En een keuken die ineens spik en span is. Wil je dan weten hoe dat komt? Of geniet je gewoon van het glimmende fornuis?

‘’Papa had een kookongelukje.’’

''Ik kon er niks aan doen: de steel van de koekenpan brak af tijdens het omhooggooien van de spinaziepannenkoeken. Je wilt die dingen tenslotte wel een beetje spectaculair omdraaien.''

''De groene smurrie zat overal, ook op de muren en het plafond, knap hè van papa.''