Skip to main content
Woman wiping moist window pane with bare hand.
10 Apr 2018

Hoe kunt u condensatie voorkomen?

De afgelopen tijd hebben we nogal wat koude nachten gehad. Een gevolg kan zijn dat condens optreedt op het aluminium kozijn en/of het glas. Hoe komt dit en wat kunt u uw klanten adviseren om dit te voorkomen?

reynaers_aluminium_condens_op_raam

Hoe ontstaat condens?

Door een lage buitentemperatuur wordt de temperatuur aan de binnenzijde van het glas ook lager. Vaak worden ’s avonds de gordijnen dichtgedaan zodat er nauwelijks of geen luchtstroom meer aanwezig is. Wanneer de radiator aan het einde van de avond laag is gezet, zal de lucht die tussen het kozijn én het gordijn aanwezig is geleidelijk afkoelen. Een lagere temperatuur kan minder vocht opnemen dan warme lucht. Zo kan er bij koude lucht dus condens optreden op het aluminium kozijn en/of het glas.
Het ontstaan van deze condens heeft dus niks te maken met de kwaliteit van de kozijnen. Het gaat om het bereiken van het zogenaamde ‘dauwpunt’. Dat wil zeggen dat de luchttemperatuur te laag is om de hoeveelheid aanwezige waterdamp in de lucht op te kunnen nemen.

Vensterbanken en vloerverwarming

Bij diepe vensterbanken kan er in de koudere periode ook relatief gezien snel condensatie ontstaan. Dit kan, behalve door de eerder genoemde verklaring, ook komen doordat de warme opstijgende lucht van de radiator pas op zo’n 20 á 30 cm hoogte langs het kozijn strijkt en het vocht kan “meenemen”.

Een andere mogelijke oorzaak van condensatie is vloerverwarming. Condens kan ontstaan wanneer vloerverwarming wordt toepast als hoofdverwarming. Zeker wanneer men een houten vloer heeft en/of veel vloerkleden heeft liggen. De watertemperatuur in een conventionele verwarming met radiatoren bedraagt ca. 70 á 75 graden. Bij vloerverwarming ligt deze op zo’n 30 á 35 graden. Een te lage watertemperatuur geeft onvoldoende straling of convectie en kan dus koude luchtval niet, of veel minder goed, opvangen dan bij toepassing van radiatoren.

Hoe voorkomt u condens?

Hieronder een aantal tips om de genoemde vormen van condensatie te voorkomen.

  • Sluit gordijnen niet helemaal zodat er een bescheiden luchtstroom (ventilatie) kan plaatsvinden.
  • Sluit ventilatieroosters niet helemaal af. Wanneer er in de winter minder, of niet, geventileerd wordt, dan zal de relatieve luchtvochtigheid stijgen. Door het wonen en leven in de ruimte zal er een toename zijn van waterdamp. Het is duurder in de stookkosten om de aanwezige waterdamp blijvend te verwarmen, dan om de koudere buitenlucht die naar binnen wordt gehaald te verwarmen.

Meer informatie

Heeft u vragen over condensatie? Neem contact op met de afdeling Support, bereikbaar via telefoonnummer +31(0)492 - 56 10 31.