Skip to main content
Meten
31 oktober 2018

Meten is weten – controleert u de laagdikte en de hechting van de lak wel eens?

In de bouwwereld is één ding een feit: meten is weten. Dat geldt ook in de gevelbranche. Voert u bij de ingangscontrole van de geleverde aluminium profielen regelmatig een kwaliteitscontrole uit op laagdikte en hechting?

De voorschriften

Profielen worden vrijwel altijd voorzien van een oppervlaktebehandeling. Dit kan anodisatie zijn of lakwerk (poedercoating). De eisen over o.a. de laagdikte, staan omschreven in de Qualicoat- c.q. Qualanod-normen. In Nederland vermeld het VMRG handboek Kwaliteitseisen en Adviezen de geldende normen voor aluminium profielen. 

Reynaers vult deze als volgt in:

  • De gemiddelde laagdikte van lakwerk is minimaal 60 mu
  • De gemiddelde laagdikte van anodisatie is 20 of 25 mu, afhankelijk van de gevraagde toepassing

Reynaers voldoet aan NEN ISO 9001 en voert daarom per badge en per kleur kwaliteitscontroles uit op haar profielen

Ingangscontrole door de gevelbouwer

Een onderdeel van de kwaliteitscontrole van de gevelbouwer is de ingangscontrole. Voert u deze consequent volgens uw kwaliteitshandboek uit? En gebruikt u daarvoor de juiste, gekalibreerde meetapparatuur?

Onderstaande metingen zijn belangrijk om regelmatig uit te voeren:

Laagdiktemeting

Om de laagdikte te meten, gebruikt u een gecertificeerde laagdiktemeter. Die plaatst u recht op het profiel, waarna het display de gemeten laagdikte toont. 

Controle van de hechting

Om de hechting van de lak te testen, gebruikt u een zogenaamde gecertificeerde cross cut tester. Die werkt (vereenvoudigd uitgelegd) als volgt: trek met de krasser een kruis op het profiel. Breng tape aan over de kras. Verwijder de tape. Beoordeel het profiel door te bekijken of de lak tussen de krassen blijft zitten. Deze test wordt ook wel de ruitjesproef genoemd. 



Voor alle metingen geldt dat deze uitgevoerd moeten worden met gecertificeerde meetinstrumenten. Volg daarbij de instructies van de leverancier. En heel belangrijk: laat de meetinstrumenten regelmatig kalibreren bij de leverancier.

Laagdiktemeting
Crosscutter test

Cross cut test

Ruitjesproef

Ruitjesproef

Meer informatie

Heeft u vragen over kwaliteitscontrole en meetapparatuur? Neem contact op met de afdeling Support, bereikbaar via telefoonnummer +31(0)492 - 56 10 31.