Skip to main content
Terrasdorp-Tuttifruttidorp
28 Oct 2020

Speciale beslag-oplossing voor renovatieproject Terrasdorp

Voor de renovatie van het project Terrasdorp in Amsterdam ontwikkelde Sobinco, Schipper Kozijnen en Reynaers samen een speciale projectoplossing waarmee de verouderde aluminium ramen en het bijbehorende hang- en sluitwerk perfect vervangen kunnen worden. Deze oplossing voorkomt dat de vleugel en het kader bij de steeds dieper wordende profielen, elkaar aanraken. De tests waren succesvol en momenteel zijn de ramen in productie en worden de eersten zelfs al geplaatst. 

Wederopbouw

Terrasdorp dat in de volksmond Tuttifruttidorp heet, ligt in Amsterdam Noord in Tuindorp Oostzaan. Deze wijk is in de jaren vijftig van de vorige eeuw gebouwd. De wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog was in volle gang en men experimenteerde met industriële, prefab-bouwvormen. Nu, bijna 70 jaar later, is de wijk toe aan een grondige renovatie. Achterstallig onderhoud wordt daarom aangepakt: niet alleen in de openbare ruimte, ook aan de woningen zelf.

Die woningen voldoen niet meer aan de moderne eisen op gebied van wooncomfort waaronder een goede isolatie. Renovatie is daarom noodzakelijk van onder meer de verouderde aluminium ramen. Die worden vervangen door raam- en deursysteem SlimLine 38 classic dat dezelfde slanke uitstraling heeft. 

Terrasdorp-Tuttifruttidorp

Testelementen

De huidige profielen worden steeds dieper. Bij kleine vleugels kan het dan voorkomen dat de vleugel bij opendraaien het kader aantikt. Dat is onwenselijk. Aangezien er 1151 elementen vervangen moeten worden in Terrasdorp, biedt een goede oplossing en uitgebreide test dan de gewenste zekerheid. 

De specialisten van Sobinco, Schipper Kozijnen en Reynaers werkten samen onderstaande oplossing uit. Die werd getest in twee mock-ups: 

  1. Testelement Reynaers SlimLine 38 raam- en deursysteem: een stolpdraaikiepraam met Sobinco. Chrono invision Go beslag klasse 2 met een vleugel afmeting van 504 mm x 1973 mm (bxh). Draaikiepzijde bediening doormiddel van een draaikruk type Shield met vierkantstift 7 mm afsluitbaar. De stolpzijde voorzien van een centraalbedieninigskastje. 
     
  2. Testelement Reynaers SlimLine 38 raam- en deursysteem: een draaikiepraam met een extreem kleine vleugelafmeting van 532 mm x 535 mm (bxh). Sobinco Chrono invision Go beslag met een speciale set (XN9.0115) voor lage ramen met een vleugelhoogte tussen de 505 en 605mm. draaikiepraam bediening doormiddel van een draaikruk type Shield met vierkantstift 7 mm afsluitbaar. Voor de draaikiepramen is er aan de krukzijde een verkorte kieptringel toegepast. De vleugel kan in de kiepstand worden gezet doormiddel een hoekoverbrenger aan de onderzijde met paddestoelnok en een speciaal kiepsluitstuk. Bij komend voordeel van deze nieuwe set is dat de kruk nagenoeg op halve vleugelhoogte blijft staan en indien gewenst voorzien kan worden van een rozetloze kruk. (Bij andere verkleinsets wordt de raamkruk veel lager (esthetisch minder fraai) gemonteerd en kan niet worden voorzien van een rozetloze kruk.) (artikelnummer set XN9.0115) 

Meer weten?

Wilt u meer weten over deze oplossing? Neem dan contact op met de hang- en sluitwerk adviseurs van Reynaers, bereikbaar op telefoonnummer +31 (0)492 - 56 10 20.