Skip to main content
Reynaers-Aluminium-Nezzt.jpg
01 juli 2019

Van aluminium profiel tot kozijn tot NEZZT woning

Binnen een jaar verrezen op Spark Village in Amsterdam 240 woningen voor studenten en statushouders. Het modulaire NEZZT concept vormde het uitgangspunt voor deze tijdelijke woonwijk. De aluminium gevelopeningen - de ramen, deuren en kozijnen dus - vormen een belangrijke verbinding tussen de binnen- en buitenruimte. Hoe maak je zo'n kozijn en hoe bouw je eigenlijk zo'n woning? We laten het zien.

Wat is NEZZT eigenlijk?

Een korte introductie: NEZZT is een flexibel en modulair woningconcept. NEZZT zijn kleine, gestandaardiseerde woningen die prefab gemaakt worden in de fabriek. Op de bouwplaats hoeven ze slechts nog geplaatst te worden op de fundering en aangesloten op de riolering e.d.

Flexibel betekent dat de woning indien gewenst ook ingezet kan worden op een andere lokatie. De woning is dus gewoon verplaatsbaar.

NEZZT is bovendien circulair. Dit betekent dat alle onderdelen geschikt zijn voor hergebruik. Dit maakt de duurzaamheid en circulariteit van de gebruikte materialen des te belangrijker. De prestatie-eisen van de materialen hangen er nauw mee samen. De keuze voor aluminium is bijvoorbeeld niet alleen een esthetische. Aluminium is zeer onderhoudsarm en zal ook na 10 jaar nog mooi ogen. Het is 100% recyclebaar en het behoudt ook na omsmelten zijn kwaliteit.

Bekijk de video: van profiel tot woning op Spark Village

7 meter lang aluminium profiel wordt een kozijn

Reynaers Aluminium is al meer dan 40 jaar hofleverancier bij gevelbouwer Van Oorschot. Het Helmondse familiebedrijf is een van de vaste partners van modulair bouwbedrijf De Meeuw en levert alle aluminium gevelelementen voor de NEZZT-woningen.

Dit gaat als volgt.

Reynaers-Aluminium-Nezzt-1.jpg

De Reynaers-vrachtwagen levert de aluminium profielen bij OAS. Beide bedrijven zitten slechts 2,5 kilometer uit elkaar in Helmond.

Reynaers-Aluminium-Nezzt-2.jpg

De stijlen worden met elkaar verbonden.

De aluminium profielen worden in een lengte van 7 meter aangeleverd bij Van Oorschot, waarna ze machinaal op maat worden gezaagd. Dit gebeurt met een profielbewerkingscentrum, een CNC-machine. Die freest ook de uitsparingen voor onder andere de ophanging en de sloten uit. Vervolgens worden de profielen in de juiste vorm geperst, gelast en gekit. De bewegende delen worden in de kaders bevestigd, nadat ze allen van rubbers voorzien zijn.

Tot zover dagelijkse kost voor Van Oorschot. Maar modulair bouwen betekent ook zo efficiënt mogelijk assembleren. En dus worden de deuren en ramen al bij Van Oorschot beglaasd, iets wat normaliter pas op de bouw gebeurt. Ook worden de producten voorzien van een brievenbus en het hang- en sluitwerk.

Deze handelingen maken de eindproducten wel gevoeliger voor beschadigingen. Daarom krijgen de kozijnen een op maat gemaakt schuimrubberen bescherming voor vervoer. Een andere aanpassing in het productieproces die specifiek voor dit project gedaan wordt, is de sortering van de kozijnen op de pallets. Deze worden zo geplaatst, dat ze bij De Meeuw direct de goede kant op gedraaid staan voor verdere verwerking.

Reynaers-Aluminium-Nezzt-3.jpg

Op maat gemaakte schuimrubberen stukken beschermen de elementen tegen beschadiging tijdens het vervoer.

Reynaers-Aluminium-Nezzt-4.jpg

Het frame vormt de basis van de NEZZT-woning.

Voordat de kozijnen in de units geplaatst kunnen worden, moet er bij De Meeuw nog heel wat werk verricht worden. Het begint met het storten van de vloeren en daken in speciale frames. Deze moeten een etmaal drogen, waarna het frame wordt voorzien van kolommen. Hierop wordt het dak gehesen, dat inmiddels van isolatie en dakleer is voorzien.

Reynaers-Aluminium-Nezzt-5.jpg

Afhankelijk van welk woondeel het betreft, wordt een prefab badkamer of keuken geplaatst. De binnenwanden worden bevestigd aan het frame, alsmede de geïsoleerde buitenwand. Terwijl de binnenkant van de unit afgewerkt wordt, worden ook de kozijnen, deuren en ramen geplaatst. Binnen een dag rollen er op deze manier tenminste tien units uit de fabriek van De Meeuw.

Bij De Meeuw rollen zo complete geprefabriceerde woningen uit de fabriek. Ideaal in een markt waar goede arbeidskrachten schaars zijn.

Die elementen worden per vrachtwagen naar hun bestemming gebracht. Voor Spark Village kostte het uiteindelijk achttien dagen om alle woonunits per vrachtwagen op deze plek te krijgen.

Het enige dat er terplekke hoeft te gebeuren, is het maken van de fundering en het aansluiten van de woonunits op de riolering en dergelijke

Reynaers-Aluminium-Project-Spark-Village-Amsterdam-2.jpg

De woningen worden ter plekke geplaatst en aangesloten op o.a. de riolering.

Reynaers-Aluminium-Project-Spark-Village-Amsterdam-3.jpg

Ieder appartement is 24 m2 groot en beschikt over eigen sanitair en keuken.

Het eindresultaat

In totaal leverde De Meeuw 360 units voor Spark Village. Drie units vormen samen twee appartementen van elk 24 m². Die vormen dus samen 240 woningen. Iedere woning beschikt over een compacte leefruimte, elk voorzien van eigen sanitair en keuken.

Project: Spark Village, Amsterdam

Architect: architectenbureau Kok Harleman

Gevelbouwer: Van Oorschot Aluminium

 

Ontdek hier het achtergrondverhaal over Spark Village.

Lees meer