Skip to main content
Kozijnen schoonmaken
05 Feb 2017

Waarom je aluminium kozijnen niet hoeft te schilderen - af en toe schoonmaken voldoet

Drie maanden lang breide mijn moeder aan een vest voor mij. Een ingewikkeld patroon met kabels op dunne naalden nummer 2,5. Trots droeg ik het. Twee keer. Toen paste het niet meer. Oorzaak: een te heet wasprogramma. Mijn vest was nog maar half zo groot als toen het de wasmachine in ging. Zonde.

Verkeerd onderhoud kan problemen veroorzaken. Ook bij aluminium kozijnen. Die hoef je niet te schilderen, maar af en toe schoonmaken moet wél.

Hoezo, niet schilderen?

Aluminium kozijnen voorzien we in de fabriek van een beschermlaag. Die laag maakt schilderen overbodig.

Kozijnen schoonmaken

De laklaag beschermt het aluminium. De laag is in meer dan 450 kleuren beschikbaar.

Hoe werkt dat?

Omdat aluminium een onedel metaal is, reageert het op zuurstof in de lucht. Zo kan een oxidelaag ontstaan. Dat is een transparante waas die kan variëren van wit tot zwart, en die je ziet zitten op het kozijn. Dat is lelijk en niet de bedoeling. Om dat te voorkomen, brengen we een beschermlaag aan.

De beschermlaag aanbrengen, kan op 2 manieren:

Lakken

Lakken noemen we ook wel moffelen. Eerst ontvetten, reinigen en drogen we het aluminium. Daarna brengen we een gekleurde poederlaag aan. Het aluminium gaat in een oven van 190ºC om het poeder op het aluminium te bakken. Zo ontstaat een stevige laklaag.

Anodiseren

Ook in dit geval begint het proces met het ontvetten, reinigen en drogen van het aluminium. Daarna dompelen we het aluminium in een chemisch bad. De poriën van het aluminium openen zich. Dan kleuren we het in een bad van metaaloxide. In een speciaal stoombad sluiten de poriën zich weer.

Eenmaal voorzien van een gekleurde beschermlaag, hoeft aluminium nooit meer geverfd te worden. Dat bespaart schilderskosten.

Nooit schilderen, dat bespaart onderhoudskosten

Rina van Heck

Dan is zo'n aluminium kozijn zeker erg duur?

Nee hoor. De kosten zijn vergelijkbaar met die van een kwalitatief goed hardhouten kozijn. Als je dan ook nog bedenkt dat je hout elke 6 jaar moet schilderen en wat dat kost, dan is kiezen niet moeilijk.

Maar blijft een aluminium kozijn dan wel mooi?

De beschermlaag blijft mooi. Het is wel belangrijk dat je die goed onderhoudt. In dit geval: niet teveel aan doen. Schoonmaken met water is genoeg. Wil je per sé soppen? Gebruik dan géén schoonmaakmiddelen met chemische stoffen, want die kunnen het aluminium aantasten. Een PH-neutraal middel mag wel.

.Voor de fanatieke poetser hebben we Reynaclean en Reynawash. Daarmee poets je je kozijn echt picobello schoon. Niet omdat het moet, maar omdat jij het zo graag wilt.

Kozijnen schoonmaken

Met Reynaclean en Reynawash maak je je aluminium kozijnen picobello schoon.

En als je nou een andere kleur kozijnen wilt na een paar jaar, kan dat dan?

Nee, helaas. Want de gekleurde beschermlaag krijgt je kozijn al in de fabriek. Dat gebeurt als het kozijn nog geen kozijn is, maar een lange aluminium balk. Dat noemen we een profiel.

Pas na het aanbrengen van de beschermlaag zagen we het profiel in stukken. En daar maken we het uiteindelijke kozijn van. Als je graag van kleur verandert, kun je dus beter niet voor aluminium kiezen.

Even alles voor je op een rij

  • de kleur ligt vast
  • niet schilderen
  • nauwelijks poetsen

En nu?

Bekijk in anderhalve minuut waarom Astrid koos voor aluminium.

Rina van Heck
Rina van Heck
Februari 2017
Rina van Heck blogt. Gewoon, recht voor z'n raap en lekker leesbaar. Waarover? Over het gebruik van aluminium in de woningbouw: wat je daar mee kunt doen, én wat niet.

Rina: ''Over dat vestje moesten mijn moeder en ik onlangs nog erg lachen. Het was zalmkleurig met 1 knoop aan de voorkant. Na de verkeerde wasbeurt paste het een van mijn poppen perfect.''