Skip to main content
Close-up of colour sample wall in the Reynaers Experience Room.
09 Mar 2021

Wanneer kiest u welke laagdikte van anodisatie?

De standaard laagdikte van anodisatie is 20 mu. 25 Mu biedt meer bescherming. Wanneer gebruikt u welke dikte?

Vanaf de beginjaren 90 van de vorige eeuw is er veel gesproken over filiforme corrosie* bij lakwerk op aluminium systemen. Daarop zijn er in de branche diverse acties ondernomen, zoals een verbeterde aluminiumlegering en een beter lakproces waarbij óók de voorbehandeling cruciaal is. 

Dit alles heeft geleid tot het niveau waar we nu staan én waarmee we zeer tevreden kunnen zijn. Als voorbehandeling kan men kiezen uit “seaside” en/of “pré –anodisatie”. Deze voorbehandeling processen geven alle partijen de keuze om de juiste voorbehandeling te kiezen. Allemaal onder de condities zoals Reynaers Aluminium die noemt in haar 10-jarige systeemgarantie.

Standaard laagdikte

Waar we weinig over praten, is de laagdikte van anodisatie. Een laagdikte van gemiddeld 20 mu. wordt als “standaard” gevoerd door Reynaers Aluminium. Ook kan Reynaers een anodisatielaag aanbieden van gemiddeld 25 mu. 

Wanneer kiest u welke laagdikte?

In principe zijn hier geen voorschriften voor. Maar omdat 25 mu. meer bescherming biedt dan 20 mu. hanteert Reynaers Aluminium het volgende:

Daar waar u pré-anodisatie zou kiezen als voorbehandeling voor moffelwerk, past u een anodisatielaag toe van 25 mu. Dit geldt dus voor gebieden rechtstreeks aan de kust tot 1 km. landinwaarts, zwembaden én industriële  gebieden waar agressieve chemicaliën worden geproduceerd (binnen een omtrek kleiner dan 1 km). 

In alle andere gevallen kan men volstaan met een laagdikte van gemiddeld 20 mu. Onderhoud van de gevelelementen blijft te allen tijde nodig, ongeacht de type oppervlaktebehandeling én de voorbehandeling. 

Tip: wanneer u twijfelt over 20 of 25 mu. laagdikte, het prijsverschil  tussen 20 en 25 mu. is beperkt tot circa 1,5%.

Meer informatie

Heeft u vragen over de laagdikte van anodisatie? Neem dan contact op met de afdeling Support, bereikbaar via telefoonnummer +31 (0)492 - 56 10 31.

* Filiforme corrosie is een vorm van aantasting bij gecoat aluminium. Deze vorm van corrosie zorgt voor zichtbare aantasting aan het aluminium.