Skip to main content
Een gerennoveerde schuifpui, voor en na.
19 Feb 2021

Zes tips voor een beter aluminium element

Heeft u weleens stiekem secondelijm gebruikt bij het maken van een middendichting? Weet u dat de garantie dan vervalt? Om kwalitatief goede elementen te maken, leest u hieronder zes tips.

Zes aandachtspunten

Uw klant verwacht kwaliteit. Tegelijkertijd veranderen ook de normen en voorschriften op het gebied van bouwen in hoog tempo. Daarom is het zo belangrijk dat elementen in goede staat uw werkplaats verlaten en op de juiste wijze worden gemonteerd op de bouw. Waar moet u op letten als het gaat om een aluminium element? 

 

Tip 1: zagen en ravelen

Zorg ervoor dat de verstekhoeken 100% correct worden gezaagd.
Dat geldt natuurlijk ook voor het zagen én ravelen van de T-stijlen. 

 

Tip 2:  rubbers en dichtingen

Breng alle rubbers, zoals glasrubbers, middendichting en akoestische dichtingen, met voldoende overlengte aan. Ga uit van circa 10 mm/m1. Gebruik vulkaniseerpasta nummer 084.9108.04 voor het vulkaniseren van de middendichting

reynaers_aluminum_reyn-4368

Bij het samenstellen van het aluminium element is een goede afdichting tussen de verstekhoeken en T-stijl aansluitingen, noodzakelijk om tot een goed water- en winddicht frame te komen. Daar waar de rubbers samen komen, moet een correcte verbinding gemaakt worden. Het maken van deze verbinding noemen we vulkaniseren

Bij de glas- en akoestische rubbers is dit goed te doen. Bij het vulkaniseren van de middendichting is dat wat lastiger. In beide gevallen mag nooit secondelijm gebruikt worden. De middendichting kan dan breken waardoor er een doorgaande luchtnaad ontstaat. Gebruik daarom altijd een vulkaniseerpasta die elastisch blijft (nummer 084.9108.04). 

 

Heel belangrijk bij het vulkaniseren van de middendichting is dat het kleine aanslaglipje, aan de binnenzijde van het rubber, nooit verlijmd mag worden. Dit lipje moet los blijven van de massa.
 

 
Tip 3: ontwatering van het element

Zorg bij vast glas en draaiende elementen voor een goede ontluchting en beluchting. 

 

Rubber afdichtingen zijn nooit waterdicht waardoor er water in de aluminium constructie komt. Daarom worden de aluminium gevelelementen voorzien van ontwatering. In de Reynaers documentatie leest u precies hoe deze moet worden uitgevoerd. 

 

Bij een goede ontwatering is een juiste ontluchting of beluchting essentieel. Denk hierbij aan een rietje wat wordt gevuld met ranja waarbij de ranja in het rietje blijft zolang u uw vinger erop houdt. Wanneer u uw vinger van het rietje haalt, loopt de ranja er direct uit. Zo werkt het ook met ontwatering. 

 

Het wegnemen van 50 mm. buitenrubber als beluchting bij vast glas aan de bovenzijde wordt nogal eens over het hoofd gezien. Vergeet bij deze handeling niet om op de plek waar het buitenrubber is weggenomen, een glassteun te plaatsen. Deze glassteun houdt het water tegen wat naar binnen gezogen kan worden.

 

Bij draaiende elementen moet u in plaats van het wegnemen van het buitenrubber een ontluchtingsgat boren. Meer informatie hierover vindt u in de Reynaers documentatie. 

 
Tip 4: afkitten van glassteunen  

Om de waterdichtheid van een element te verhogen, moet de binnenzijde worden afgekit daar waar het glas op de glassteunen staat. 
Dit vindt u ook terug in de documentatie. Niet veel werk en het zorgt juist voor de kwaliteit die u wilt bieden. 
 

Tip 5: afstellen hang- en sluitwerk

Naast alle systeemdetails draagt ook het hang- en sluitwerk bij aan een goed functionerend element. Het strakker afstellen van bijvoorbeeld sluitnokken geeft zeker niet altijd een betere afdichting. Deze wordt er vaak zelfs slechter van. 

 

Wist u dat u met een simpele test de weerstand op het rubber bij gesloten draaidelen kunt voelen? Dit doet u door een papiertje tussen de draaidelen en het rubber te plaatsen. Een lichte weerstand is vaak voldoende voor een goede afdichting. Ons team van Hang- en Sluitwerkspecialisten helpt u graag bij het juist afstellen van uw hang- en sluitwerk. 

 

Tip 6: bouwkundige aansluiting

Zorg bij de montage voor een dubbele afdichting tussen het stelkozijn en het aluminium element: een waterkering aan de buitenzijde en een tochtdichting aan de binnenzijde.
De tochtdichting kan bestaan uit kit, flexibele pur of comprimeerbaar band. In onze documentatie ReynaConnect, staan hierover verschillende principe details.

Meer informatie

Heeft u vragen over de genoemde tips? Neem contact op met de afdeling Support, bereikbaar via telefoonnummer +31(0)492 - 56 10 31.