Hi-Finity Apartment Nice

Hi-Finity Apartment Nice

Dit ambitieuze appartementencomplex, een combinatie van de Egyptische piramides en de Hangende Tuinen van Babylon, ligt vlakbij Nice aan de Middellandse Zee. Het complex bestaat uit ongeveer 6,5 hectare en telt bijna 1.600 appartementen. Veel van de in de jaren 1970 gebouwde appartementen zijn schitterend gerenoveerd, waarbij de modernste oplossingen zijn toegepast om volop te genieten van de uitgestrekte terrassen en het adembenemende zicht op zee.

Het concept van dit appartementencomplex stamt uit de jaren 1970, toen het stadsbestuur de beroemde architect André Minangoy vroeg om een ambitieus vastgoedproject te ontwikkelen dat de buitenwijken meer waardering zou geven. Zo ontstond het plan voor een aangelegd park met vier piramidevormige gebouwen die samen een soort amfitheater vormen. De piramides zijn meer dan 70 meter hoog. Het project omvat ook een jachthaven van wereldklasse, een spa, zwembad en een groot aantal winkels en restaurants.


De bouw duurde ongeveer 25 jaar. eerste van de vier piramides werd in 1970 voltooid, de tweede in 1972, de derde in 1976 en de laatste in 1993.

Het opmerkelijke aan dit appartement is de verhouding tussen de binnenruimte en de terraszones: de totale terrasoppervlakte is ongeveer 25% groter dan de binnenoppervlakte.

Een van deze appartementen werd onlangs door architect Jan Nedved gerenoveerd. Het omvat een woonkamer met keuken, een gang en drie slaapkamers, elk met hun eigen badkamer. Het opmerkelijke aan dit appartement is de verhouding tussen de binnenruimte en de terraszones: de totale terrasoppervlakte is ongeveer 25% groter dan de binnenoppervlakte.

Nedved merkt op dat de samenvoeging van de twee zones een cruciaal was voor het ontwerp. De grens tussen binnen en buiten is alleen bij slecht weer zichtbaar, als de glaswanden gesloten zijn. ‘’Het was belangrijk dat we een maximale eenheid zouden scheppen tussen de binnenruimte en het terras, dat ongeveer even groot is als het eigenlijke appartement en een essentieel deel van de woonruimte vormt. Daarom hebben we het Hi-Finity schuifsysteem van Reynaers Aluminium gekozen, dat met zijn verborgen frame en grote breedte altijd een helder, open uitzicht geeft’’ vertelt Nedved.

De keuze van de materialen voor het interieur is typisch voor de Middellandse Zee. De kleuren van de oppervlakken variëren van wit en roomwit tot gebroken schakeringen lichtgrijs, die het interieur een lichte, zuivere en frisse aanblik geven. Travertijn en gebleekt hout zijn de dominante materialen. Het gebruik van spiegelend gepolijst roestvrij staal op (boven de kustlijn) hangende plafonds, maximaliseert de relatie tussen binnen en buiten en versterkt het uitzicht op zee. Dankzij het spiegeleffect is ze zelfs zichtbaar op plaatsen waar dat anders niet zou kunnen, bijvoorbeeld in bed in de naar de haven georiënteerde slaapkamers.

De renovatie geeft het appartement een uitzicht op de Middellandse Zee op een manier die vroeger technisch niet haalbaar was. Ze bewijst dat relatief eenvoudige ingrepen een grote impact kunnen hebben.

Dankzij deze succesvolle renovatie blijft dit project een schitterend voorbeeld van luxueus wonen op een uitzonderlijke locatie.

Architecten: 
Locatie: 
Nice, Frankrijk
Fotograaf: 
Gebruikte Reynaers-systemen: