BILT: circulair en flexibel woningbouwsysteem

BILT: circulair en flexibel woningbouwsysteem

Array

Architect Hans Sluimer is initiatiefnemer van het bouwsysteem, dat hij samen met een team van ingenieurs en leveranciers ontwikkelde. In 2016 is het bedrijf BILT opgericht, dat niet alleen huizen ontwerpt, maar ook ontwikkelt en verkoopt.

“Zo kunnen bijvoorbeeld ouders, wanneer de kinderen het huis uit zijn, hun woning verkleinen en de overgebleven modules doorgeven aan hun kinderen of verkopen aan andere BILT-woningbouwers”Sluijmer Architecten - Max Brobbel

De gevelelementen hebben en lange levensduur en kunnen hergebruikt worden in nieuwe BILT-woningen. “Zo kunnen bijvoorbeeld ouders, wanneer de kinderen het huis uit zijn, hun woning verkleinen en de overgebleven modules doorgeven aan hun kinderen of verkopen aan andere BILT-woningbouwers.

Ik hoop dat er in de toekomst een soort handel in BILT-modules ontstaat via Marktplaats. Ook kan ik mij voorstellen dat de handel via ons verloopt. Indien gewenst kunnen we zelfs de onderdelen controleren en repareren.” 

 

Grote vensters met slanke profielen
Alle gevelopeningen zijn eveneens verdiepingshoog. In het BILT-systeem zijn alle typen ramen mogelijk: vaste en openslaande kozijnen, vouw- en schuifpuien. Reynaers Aluminium was nauw betrokken bij de ontwikkeling van het systeem en leverde alle profielen voor panelen en vensters. 

De bewegende delen zijn uitgevoerd als ‘hidden vent’, een verborgen vleugelprofiel waardoor de combinatie kozijn-bewegend deel zeer slank is en het glasoppervlak dus groter is. 

 

Geen energiegebruik
De combinatie van 30 cm dik isolatiemateriaal en zonwerend triple glas zorgt ervoor dat er nauwelijks verwarmd of gekoeld hoeft te worden. Mocht er toch behoefte zijn aan verwarming, vindt dit in de modelwoning plaats door infraroodpanelen. 

Brobbel licht toe hoe dat werkt: “Het paneel straalt net als de zon infrarood uit, dat verwarmt niet de lucht maar de objecten of mensen waar de stralen opvallen, het geeft dus dezelfde aangename warmte als de zon en kost heel weinig energie.”

In de modelwoning staan neutrale witte IR-panelen en er hangt een paneel met een afbeelding erop geplakt als schilderij aan een wand.

 

Door zonnepanelen is de woning zelfvoorzienend in energie. “Op het dak van de modelwoning liggen de meest efficiënte zonnepanelen en binnenkort bevestigen we op de zuidgevel nog twee panelen. Die precies passen in het gevelraster. Tot nu toe produceren we meer energie dan we verbruiken.” 

Klantvriendelijk
Bewoners bepalen zelf hoe hun huis wordt en het proces van ontwerp tot oplevering is snel en transparant. De klant heeft één aanspreekpunt voor het ontwerp, de aankoop en de bouw van het huis. BILT is verantwoordelijk voor de inkoop en montage van alle onderdelen.

 

“De klant heeft één aanspreekpunt voor het ontwerp, de aankoop en de bouw van het huis”Sluijmer Architecten - Max Brobbel

Het systeem biedt bewoners de mogelijkheid om de woning continu aan te passen aan veranderde omstandigheden. Daardoor kunnen ze op dezelfde plek blijven wonen. En andersom: als bewoners juist ergens anders willen gaan wonen, kunnen ze hun huis demonteren en elders weer opbouwen. 

”De gevel kan al dan niet worden afgewerkt met diverse materialen. In de modelwoning is de gevel met houten panelen ingevuld, in een tweede BILT-woning even verderop wordt geen gevelbekleding aangebracht. Indien gewenst, kan de gevel van een drielaagse woning in twee dagen worden voorzien van een nieuwe afwerking.''

Constructeur: 
Huijberts Gevelbouw
Architecten: 
Array
Locatie: 
Utrecht, Nederland View on map
Fotograaf: 
Jan Willem Schouten