Modern Prairie House

Modern Prairie House

Chad Overway

Aluminium schuifsysteem CF 77 verbindt de tuin met de eetkamer en keuken. 

Het moderne prairiehuis ligt in het hart van Sonoma Wine Country (Californië). Deze woning bestaat uit het hoofdverblijf van 325 m², een grote garage en een extra gastenverblijf. Het duurde 2 jaar voor Chad Overway, de ontwerper, bouwer en eigenaar van het project om zijn droomhuis te bedenken en neer te zetten. 

Chad Overway besteedde een groot deel van zijn professionele carrière aan het ontwikkelen van commerciële horecaprojecten. Hij heeft een passie voor residentiële ontwikkeling, waarbij hij het proces van begin tot einde stuurt en waarin zijn visie tot leven komt.


Als de huidige eigenaar van het “Schiff” huis in San Francisco, ontworpen door Richard Neutra en gebouwd in 1938, heeft Chad affiniteit met de Europese moderne architectuur. Nadat hij het huis begin jaren ‘90 van de oorspronkelijke eigenaar had gekocht, hield hij zich jarenlang bezig met het herstellen van het meesterwerk in zijn originele staat.

Kijk binnen in het moderne prairie house.

Inspirerende indeling 
De indeling van het moderne prairiehuis is geïnspireerd op de leefruimtes van de woningen die de Overways door de jaren heen bezaten. Het ruimtelijk ontwerp kreeg vorm door de structuur met grote vrije overspanningen, ondersteund door een minimalistische zuilengalerij. Enkele muren scheiden de vrij toegankelijke ruimte van de privézones van het huis. Jeppe Larsen, een Deens bouwkundig ingenieur, bedacht dit innovatieve constructieplan. Er zijn geen traditionele dragende muren. Het huis rust op 10-12 cm diepe funderingspijlers, met een 5 cm dikke laag beton rond de verticale dragende kolommen.

Energie besparen met Reynaers Aluminium
Deur- en raamsysteem CS 68 en schuifsysteem CF 77 van Reynaers Aluminium zijn voor het project gebruikt vanwege de hoge kwaliteit en de kleuropties. De licht bronzen geanodiseerde afwerking werd gekozen vanwege de metallic glans en natuurlijke uitstraling. Dit zette de toon voor alle andere kleuren die in het ontwerp zijn gebruikt.

“De thermische prestaties van de ramen en deuren van Reynaers zijn ongeëvenaard”, zegt Chad Overway. De energieadviseur van het project merkte op dat de raamoplossingen van Reynaers een cruciale rol speelden bij het overtreffen van de vereisten van Title 24, een energiegericht onderdeel van de Californische bouwvoorschriften. “De energiekosten voor de bijna 370 m² van het gebouw bedragen minder dan tweehonderd dollar per maand.”

Het huis krijgt een theatrale uitstraling door de artistieke aluminium voordeur met gelaagd akoestisch glas en een rijstpapier structuur in een organisch verweven patroon.

De artistieke voordeur, omlijst in Reynaers Aluminium, omvat gelaagd akoestisch glas met een rijstpapier structuur die tussen de glaslagen is geklemd en bedekt is met lasergesneden aluminium in een organisch verweven patroon. Dat geeft de ingang van het huis een theatrale uitstraling.

 

De moderne lijnen en eenvoudige esthetiek creëren comfortabele maar adembenemende ruimtes die worden gedefinieerd door de hoge plafonds en door raamwanden die de hele woning omlijnen. De buitenmuren van het huis bestaan voor 48% uit glas – een gewaagde optie – met een lichtstraat van 360°, die de binnenruimte overspoelt met natuurlijk licht. Het interieur behoudt een sterke visuele verbinding van het hoofdverblijf naar de vrijstaande garage, de achtertuin en het gastenverblijf, dat wordt gekenmerkt door een imposante glazen vouwdeur. 

Rob Kurucz van Innovative Glass Solutions in Napa plaatste alle ramen en deuren van het project. Omdat hij vertrouwd was met producten als die van Reynaers, kon hij gemakkelijk werken met de droge beglazing, die de plaatsing vereenvoudigde. “De technische dienst en de buitendienst van Reynaers Aluminium gaven snel antwoord op alle vragen en waren zeer behulpzaam tijdens het hele proces”, aldus Chad.

ABSi is een vooraanstaande verkoper van ramen en deuren voor de veeleisende bouwer, eigenaar en architect, en leverde de Reynaers-ramen en deuren voor dit project. In de verfijnde showrooms van ABSi worden marktspecifieke producten tentoongesteld. In deze klantvriendelijke omgeving kunnen de belanghebbenden van het project ook vergaderingen houden en de producten aanraken en voelen. “ABSi is er trots op dat het bedrijf producten verkoopt en aflevert die de dromen van huiseigenaren waarmaken”, zegt Scott Thurber, mede-eigenaar van Associated Building Supply.

Architecten: 
Chad Overway
Locatie: 
Verenigde Staten van Amerika
Fotograaf: 
Gebruikte Reynaers-systemen: