The Nest

The Nest

Grupa 5 Sp. z o.o.

De opvallend hoge en ranke vorm van The Nest vloeit voort uit een stedenbouwkundig concept uit de 18e eeuw met de naam Stanislawowska Axis. Dit concept werd geïntroduceerd door koning Stanislaw August Poniatowski en wordt gekenmerkt door een reeks stervormige pleinen en een geometrisch stratenpatroon. Hierdoor kruisen sommige straten de pleinen in een scherpe hoek, met smalle hoekpercelen tot gevolg. Tijdens de projectontwikkeling benadrukte het Metropolitan Monument Conservator Office van Warschau (de lokale dienst voor monumentenzorg) dat de oorspronkelijke stedelijke context en indeling moesten worden gerespecteerd. Tegelijkertijd wilden ze dat het beoogde gebouw op deze belangrijke, prominente straathoek zo licht mogelijk werd, met veel beglazing.

Perceelbeperkingen en ontwerpuitdagingen

De aard van het perceel, dat aan de kant van het kruispunt slechts 3 meter breed is, was erg bepalend voor de vorm van het ontwerp, net zoals het uitgebreide, drie jaar durende overlegproces tussen de architecten en het Conservator Office. Het overeengekomen ontwerp voor het perceel omvatte de mogelijkheid van uitkragende zijgevels ter hoogte van de eerste verdieping langs de twee flankerende straten – Piekna en Koszykowa.

Door deze overkragingen kon de vloerplaat van het gebouw niet alleen breder worden, maar werd ook de lokale context beantwoord, omdat ze verwijzen naar de erkers en balkons van de nabijgelegen appartementsgebouwen. Tijdens het overleg werd eveneens beslist over de maximale bouwhoogte van 27 meter.

Verder in het ontwerpproces werden nog bijkomende beperkingen opgelegd wat de bouwvorm betrof. Na een uitgebreide analyse van de nutsinfrastructuur werd ontdekt dat zo goed als elk gemeentelijk nutsvoorzieningssysteem over de site van de geplande ontwikkeling liep. Vooral de telecommunicatie-infrastructuur bleek bijzonder problematisch, omdat ze niet kon worden verplaatst. Als gevolg hiervan moest de muur op de benedenverdieping langs de kant van het kruispunt nog eens 6m naar achter worden geplaatst, waardoor de lengte van de voorste overkraging van 1,5m naar maar liefst 7,5m ging, met een totale hoogte van slechts 2,55m vanaf de stoep. Om verticaal een vrij zicht te houden op het kruispunt, moest de overkraging op de juiste manier worden ontworpen, zodat het gebouw geen aanleiding zou zijn voor botsingen tussen voertuigen die ofwel Piekna Street, ofwel Koszykowa Street indraaiden. De voorgevel boven het kruispunt werd daarom meer naar achter geplaatst.

De spanwijdte van de overkragingen vereiste een slimme structurele strategie. Het gewicht van de overkraging wordt gedragen door structurele kolommen, geplaatst binnen het vloerplan van de begane grond. Om het uitkragende deel te ondersteunen, werd een verticale kolom gebruikt in de hoek (een afstand van 10 m van het uiteinde van de uitkragende ligger) en loopt een andere kolom schuin van de rand van de begane grond naar het hoogste punt van de overkraging. Zowel de verticale als de diagonale kolommen zijn met elkaar verbonden via de verschillende vloerplaten. Op de onderste verdiepingen zijn platen van gewapend beton opgehangen aan staalkabels, bevestigd in de hoeken van het gebouw.

Structuur en vorm

De glazen overkraging is opgedeeld in drie segmenten. Het donkere stenen trappenhuis loopt door het hele gebouw, van de benedenverdieping tot het dak. Dit donkere element vormt een opvallend contrast met de grote glasoppervlakken.

De glazen overkraging is opgedeeld in drie segmenten. Het donkere stenen trappenhuis loopt door het hele gebouw, van de benedenverdieping tot het dak. Dit donkere element vormt een opvallend contrast met de grote glasoppervlakken.

Een beglazingsconcept gerealiseerd aan de hand van mock-ups

De bouwwerkzaamheden verliepen vlot en de ene na de andere betonnen vloerplaat werd gelegd. Op dat moment werden ook de eerste mock-ups geplaatst voor de uiteindelijke beglazingsoplossing om zo de optimale transparantie en weerspiegeling van het glas te kunnen bepalen. De geselecteerde glaspanelen werden vervolgens geïnstalleerd in een aluminium gordijngevelsysteem, waarbij de profielen op elke verdieping werden bevestigd aan de buitenste balken van de structuur aan de hand van speciale haken gemaakt van aanpasbare stalen stangen. De gelijkmatige verdeling van de profielen vereiste een zeer grote nauwkeurigheid bij de installatie. Fouten zouden immers leiden tot een ongelijkmatige gevel. Voor het gordijngevelsysteem selecteerden de architecten het profielsysteem CW 50-HI van Reynaers Aluminium (samen met CW 50-HI ramen, CS 86-HI deuren en CP 155 schuifsystemen). “Om de sterke punten van het ontwerp nog meer in de verf te zetten, wilden we een systeem kiezen dat ons toeliet om een gevelafwerking te kiezen met grotere profielen van 27cm aan de kant van het kruispunt en slankere profielen aan de zijgevels. Het uiteindelijke systeem was een eenvoudige semi-structurele gevel”, zegt projectarchitect Piotr Bzdel.

“Een dergelijke benadering van het gevelontwerp zorgt ervoor dat het nieuwe gebouw een harmonieuze aanvulling vormt.”

Gezien het belang om een licht gebouw te ontwerpen dat zo goed mogelijk in de bestaande context paste, was de kwaliteit van de glazen gevel een topprioriteit in dit project. In zijn beschrijving van het eindresultaat zegt Bzdel: “Door subtiele verschuivingen in de glazen panelen zien voorbijgangers de lokale architectuur weerspiegeld onder verschillende hoeken. Een dergelijke benadering van het gevelontwerp zorgt ervoor dat het nieuwe gebouw een harmonieuze aanvulling vormt op de veeleisende omgeving. De verschillende glasvlakken verschillen in buitenafwerking, wat vooral zichtbaar is wanneer het gebouw wordt opgelicht door de zon vanuit het perspectief van het kruispunt.” Het ontwerp van dit gebouw springt eruit, terwijl het perfect past in zijn omgeving. Door de oorspronkelijke stedenbouwkundige aanleg te respecteren, zorgt dit moderne kantoorgebouw ervoor dat dit kruispunt even prominent blijft in het stadsweefsel van Warschau.

Een licht gebouw

Door de oorspronkelijke stedenbouwkundige aanleg te respecteren, zorgt dit moderne kantoorgebouw ervoor dat dit kruispunt even prominent blijft in het stadsweefsel van Warschau.

Constructeur: 
Alglob
Architecten: 
Grupa 5 Sp. z o.o.
Locatie: 
Warsaw, Poland
Fotograaf: 
Mikołaj Lelewski
Andere partners: 
Gebruikte Reynaers-systemen: