Scheldezicht

Scheldezicht

BRUT - architecture and urban design C.F. Møller

Scheldezicht is een van de hoogtepunten van het stadsontwikkelingsproject ‘Nieuw Zuid’, een nieuwe bruisende en duurzame wijk in Antwerpen. Project Scheldezicht is opgesplitst in woonhoogbouw aangevuld met kantoren, commerciële ruimtes en gemeenschappelijke ruimtes. Het geeft de bewoners het plezier om aan het water te wonen en toch dichtbij het historische stadscentrum van Antwerpen te zijn. De visuele architectonische werking van Scheldezicht wordt gekenmerkt door het “Witte Kader”, het gebruik van wit ontworpen beton.

Nieuw Zuid is ontworpen als een groen dorp omringd door een stad en is gelegen op een uitstekende locatie aan de Schelde. Deze nieuwe wijk is een sterke magneet voor toparchitecten en met bijna 2.000 appartementen, 38 gebouwen en 12 ha groen, waarschijnlijk een van de grootste en meest groene nieuwbouwprojecten die België ooit heeft gekend. Voor het hele deel legt de stad Antwerpen een extern warmtenet aan dat elk gebouw van warmte voorziet met behulp van hernieuwbare energie. De bedoeling is dat de buurt in 2030 helemaal klaar is. Tegen die tijd zullen ook openbare voorzieningen zoals scholen, kinderdagverblijven, een sporthal en een dienstencentrum geopend zijn. Zowel de buurt als de gebouwen op Nieuw Zuid trekken verschillende internationale toparchitecten aan. Woontoren Scheldezicht is een van die topprojecten. Spectaculaire panorama's, een nieuwe architectuur en een absolute toplocatie. De L-vormige plattegrond bestaat uit een woontoren van 24 verdiepingen, aangevuld met een tussenbouw van 5 verdiepingen. Scheldezicht zorgt ervoor dat je op grote hoogte leeft. Het 24 verdiepingen tellende gebouw van 15.000 m² met 116 woningen, kantoren, commerciële ruimtes en gemeenschappelijke ruimtes wordt aangevuld met nog eens 5.000 m² aan balkons, wintertuinen en dakterrassen die de levenskwaliteit verhogen. Met het ongelooflijke uitzicht op de Schelde, het park en de stad leef je letterlijk met de stad aan je voeten.

De slanke, elegante woontoren is een ontwerp van BRUT architecture and urban design in samenwerking met C.F. Møller, twee architectenbureaus met een indrukwekkend internationaal portfolio. De duurzame hoogbouw is erg Scandinavisch met zijn pure design, groene accenten en veel aandacht voor leefbaarheid en gezelligheid. In het algemeen hebben woontorens vaak de neiging om het gebrek aan sociaal contact op te vangen. Hoewel mensen elkaar kruisen in de lift of in de inkomhal, is er weinig echte menselijke verbinding. Met behulp van architectonisch ontwerp wilden de architecten deze paradox uitdagen. Het gebouw biedt een grote variatie aan woningtypologieën om verschillende soorten bewoners aan te trekken: kleine appartementen voor jongeren, lofts voor jonge tweeverdieners, grote gezinswoningen, aangepaste appartementen voor ouderen, tot meer innovatieve duplexappartementen zijn gegroepeerd in verticale mini- gemeenschappen.

Het meest opvallende visuele effect is het "Witte Kader" dat het architectonische karakter van het gebouw bepaalt en bestaat uit een combinatie van doorlopende terrassen en gevelkolommen, beide uitgevoerd in wit ontworpen beton. Tussen het Witte Kader bevinden zich aparte balkons die per verdieping verspringend zijn. De gevel tussen de terrassen is gemaakt van metselwerk en aluminium buitenschrijnwerk in antraciet kleur.

Voor Reynaers Aluminium is het project Scheldezicht een goed voorbeeld van hoe Reynaers Aluminium een meerwaarde kan zijn voor de verschillende partijen tijdens het bouwproces. Vanaf het begin werd Reynaers Aluminium door de aannemer en de architect uitgenodigd om samen de bouwplannen te verkennen en te beoordelen hoe Reynaers Aluminium dit kon vertalen naar onze systemen. Op Reynaers Campus, ons hoofdkantoor in België, werd de virtual reality-ruimte AVALON gebruikt om het ontwerp van het gebouw in een vroeg stadium tot leven te brengen en om te laten zien hoe de aluminium systemen eruit zullen zien.

Speciaal voor de noordkant van het gebouw, voor de wintertuinen, creëerde Reynaers Aluminium speciale CW60-profielen om aan alle eisen te voldoen. Voor de glijdende elementen CP155 –LS duorail zijn aanvullende tests gedaan om de wind- en waterdichtheid te garanderen, wat erg veeleisend is vanwege de nabijheid van de rivier. Voor het groene karakter van de nieuwe wijk zijn zeer isolerende systemen zoals de Masterline 8 HI + gebruikt, met isolatieniveaus ver boven de huidige normen.

Architecten: 
BRUT - architecture and urban design C.F. Møller
Locatie: 
Antwerp, België