World Hotel Wings

World Hotel Wings

Pal naast de vluchtterminal van Rotterdam The Hague Airport staat het viersterren World Hotel Wings. Een 120 meter lang gebouw met 132 kamers en suites met een uitgebreid programma aan andere functies. Zo zijn er maar liefst 38 zalen voor vergaderingen en congressen, diverse restaurants, een sportsbar en parkeerfaciliteiten voor 480 auto’s.

 

Zwevende hotelkamers

De locatie naast de landingsbaan en hangars van het vliegveld heeft veel voordelen maar brengt uiteraard ook extra eisen met zich mee. Zo is de bouwhoogte beperkt in verband met het vliegverkeer en de relatief lage verkeerstoren. Om het programma te huisvesten ontwierp architect Ben Kraan daarom een langgerekt volume, dat in twee delen is gesplitst. In de onderbouw zijn de receptie, alle zalen en restaurants, de halfverdiepte parkeerkelder en een aparte parkeergarage ondergebracht. Hierboven zweeft een zelfstandig gebouwdeel met de hotelkamers. De beide delen zijn gescheiden door een open parkeerlaag.

Circulaire keuze

Voor de gevels koos Kraan een combinatie van baksteen, keramische gevelpanelen en aluminium ramen en vliesgevels. “Het metselwerk hebben we laten uitvoeren in een vormbaksteen met lamellenstructuur. Dat zorgt voor een gelaagd effect en een duidelijk contrast met vlakke geveldelen. De keuze van aluminium voor de ramen en puien lag voor de hand, omdat onze opdrachtgever sterk hecht aan de circulaire economie. En aluminium is, als het eenmaal gewonnen is, uitstekend te recyclen. Dit was een belangrijke overweging. Een ander aspect was het onderhoud. De motoren van de opstartende vliegtuigen, direct naast het hotel op het platform, zorgen voor vervuiling. Daarom waren materialen nodig die weinig of geen onderhoud vergen en gemakkelijk te reinigen zijn. Dat gaat heel goed met aluminium. En dan het geluid. Het is lekker als je na een
vermoeiende en drukke reis in alle rust kunt slapen op de luchthaven. Daarom hebben we speciaal glas toegepast in zorgvuldig gekozen profielen”, aldus architect Kraan.

“De keuze van aluminium voor de ramen en puien lag voor de hand, omdat onze opdrachtgever sterk hecht aan de circulaire economie.”Ben Kraan Architecten

Bescherming in agressief klimaat

De vliesgevels in de onderbouw zijn uitgevoerd in Reynaers CW 50. Een flexibel vliesgevelsysteem waarin op diverse wijzen het glas kan worden bevestigd: met kliklijsten, structureel verlijmd of semi-structureel. De slanke profielen zorgen voor een heldere uitstraling. Voor het Worldhotel Wings was van belang dat de gevels maximale transparantie en lichtinval boden. V.P.G. Aluminium Ramen en Geveltechniek realiseerde de gevels. Alle aluminium gevelprofielen zijn eerst geanodiseerd en vervolgens donkergrijs gepoedercoat in verband met het agressieve klimaat op de luchthaven. Door deze afwerking blijven de gevels goed beschermd tegen de milieu-invloeden.

Constructeur: 
Array
Architecten: 
Locatie: 
Rotterdam, Nederland View on map
Fotograaf: 
Jan Willem Schouten
Gebruikte Reynaers-systemen: