Skip to main content
Philips tower in Eindhoven.
28 mei 2020

Eindhovense projecten in vogelvlucht

Spraakmakende architectuur, illustere iconen. Eindhoven biedt een scale aan uiteenlopende gebouwen die een belangrijke rol spelen bij de herontwikkeling van de stad. Bij de renovatie en transformatie van veel van die panden is Reynaers betrokken. Daarom een korte bloemlezing. Die is zeker niet compleet, maar wel interessant om eens doorheen te scrollen

Anton en Gerard

Gebroederlijk liggen gebouwen Anton en Gerard naast elkaar op de Hoge Rug. Tijdens Dutch Design Week is dit de ontmoetingsplaats voor mensen uit de hele wereld. De winkels, expositieruimtes en horecagelegenheden vormen het baken en het vertrekpunt.

Ook voor de renovatie van Strijp S waren de gebouwen ijkpunten. Daarom was vanaf het begin van de herontwikkeling duidelijk: het industriële karakter van de oude apparatenfabrieken moest zowel binnen als buiten behouden blijven.

Project Anton gerard Strijp.

De 276 huurwoningen kenmerken zich door de ruimtelijke, open en industriële uitstraling. Een beeld dat wordt versterkt door de verticaal ingedeelde raampartijen, die aan de buitenzijde de ritmiek van de gevels onderstrepen. In het interieur geven de ramen - in combinatie met de hoge plafonds -de appartementen karakter én bieden ze een panoramisch uitzicht.

Blok 63

Op Strijp S worden niet alleen Philipsgebouwen getransformeerd, ook nieuwbouw wordt ingeweven. Zoals Blok 63 van Pauwert Architectuur. Het blok omvat 101 lofts met een industriële look.

Blok 63, gelegen tussen de Philitelaan en spoorlijnen, is onderdeel van een complex van drie gebouwen met een gemeenschappelijke binnentuin. De gevel zoekt aansluiting met de omgeving.

De aluminium kozijnen met een strakke en slanke uitstraling refereren aan de stalen ramen van de oude fabrieksgebouwen in de omgeving. En dat geldt ook voor de balkondeuren. Deze ogen als ramen. Voor zwart werd gekozen om de gevelelementen nog slanker en tactieler te laten ogen.

Blok 63 in Eindhoven.

Blok 63 is een u-vormig gebouw met in het midden een open hof, van waaruit de woningen worden ontsloten via trappen, lift en galerijen.

Haasje-over

In het hart van Strijp S valt ieders oog op Haasje-over. Met een bruggebouw dat zich uitstrekt over de skatehal en - aan de andere zijde - de verbinding met de daktuin van gebouw Anton vormt Haasje-over de spil van deze bloeiende wijk. Het gebouw is momenteel in aanbouw.



De naam refereert aan het kinderspel, maar Haasje-over verwijst ook naar de geschiedenis van Eindhoven en Philips. Zoals de dorpen werden verbonden tot een stad en de gebouwen op Strijp S als een efficiënte machine functioneerden, zo creëerde VMX Architecten een woongebouw dat opnieuw de fysieke verbinding maakt.

Haasje over project in Eindhoven.

Efficiënt en qua precisie aansluitend op haar omgeving en met het leefcomfort op de eerste plaats werd Haasje-over ontwikkeld. In de toren komen 134 loftwoningen met plafondhoogtes van 3,5 meter en in de brug 50 woningen van 6 meter hoog. De vliesgevels (CW 50) versterken het ruimtelijke gevoel. Door de hoogte, grote raampartijen en transparantie worden bewoners onderdeel van hun omgeving. Maart 2020 werden de opvallende bruggen geplaatst.

Vlog Stam + De Koning over Haasje over en de Trudo Toren

Er gebeurt veel op Strijp S. Aannemer Stam + De Koning is net als Reynaers vaak betrokken bij de projecten daar. In dit vlog staan de projecten Haasje Over en de Trudo Toren - ook wel Vertical Tower genoemd - centraal.

Interessant: de betonnen prefab-elementen worden in de fabriek voorzien van de aluminium ramen en daarna gemonteerd. Together for Better in de praktijk!

Bouwwereld

Meer weten over de gevel van Haasje Over? Lees dan het artikel uit Bouwwereld: Haasje Over met expressieve gevels. Daarin vertelt Hans van der Looij van Reynaers over de vliesgevel in het bruggebouw en de panoramaramen in de woontoren. Die kregen een extra diepe vensterbank. Dit raam is bovendien naar buiten uitgebouwd zoals een bloemkozijn.

Klokgebouw

Het Klokgebouw was in 1929 een van de eerste gebouwen die vorm gaf aan Strijp S. Bijna een eeuw later vertolkte het gebouw opnieuw deze rol.  In 2010 was het pand een van de eerste herbestemmingsprojecten en de motor voor de nieuwe creatieve wijk die is ontstaan.



Het pand met het markante uurwerk biedt nu ruimte voor ateliers, een poppodium en evenementenhallen. Door Faam Architects is echter ook rekening gehouden met een (toekomstige) tweede transformatie naar een gebouw met woonfunctie.

Klokgebouw in Eindhoven.

De markante klok vormt een duidelijk herkenningspunt op Strijp S.

De authentieke waarde van het Klokgebouw bleef behouden. Net als de karakteristieke liften, stalen deuren en trappenhuizen. Aan de buitenzijde zijn nieuwe toegangen gemaakt. Terwijl het pand door de aluminium kozijnen haar imago nog steeds uitstraalt: een industrieel icoon, met een markante klok. Een herkenningspunt voor treinreizigers die station Eindhoven naderen.

Lichttoren

De Lichttoren  of Lampentoren dankt zijn naam aan de gloeilampenfabriek die in het gebouw aan de Emmasingel was gevestigd. Het was een van de eerste Philipsgebouwen die eind 20e eeuw leeg kwam te staan. Nu is het de huiskamer van het Emmakwadrant.



De Lichttoren herbergt een hotel, restaurant, 140 loftappartementen en kantoren. Te veel om binnen de historische kaders onder te brengen. Daarom zijn door Awg architecten drie nieuwe gebouwen toegevoegd die aansluiten bij oorspronkelijke architectuur.

Philips lichttoren in Eindhoven.

Tegenover de futuristische blob in Eindhoven ligt de Lichttoren. Het naastgelegen hotel staat in rechtstreekse verbinding met het oude gebouw dat nog steeds voorzien is van het kenmerkende Philips-logo op het dak.

De witte betonnen gevels met de repeterende glazen puien die kenmerkend zijn voor de oude fabriek, kregen in de nieuwe gebouwen een moderne vertaling. Met aluminium geveldelen, dezelfde tektoniek en gevelbehandeling als de Lichttoren, leggen de façades de verbinding met het verleden, maar behouden de gebouwen ook een eigen identiteit.

 

Meer informatie over de transformatie van de Lichttoren, leest u hier.

Lees meer

Lucascollege in Natlab

Een van de bekende ruimtes in het NatLab heet de Koninginnekamer. In 1927 spraken koningin Wilhelmina en prinses Juliana vanuit deze ruimte Nederlands Indië toe. Maar er is zoveel meer historie in het Natlab geschreven. Synthesizers werden hier ontwikkeld en de eerste kortegolf radiouitzendingen vonden hier plaats. Nu wordt de toekomstige geschiedenis hier gemaakt.

Aan de Torenallee zijn twee nieuwe volumes gebouwd, een acht verdiepingen tellend volume met onderwijsruimtes en een lager volume met sportzalen. Daartussen ligt de hoofdentree. De gevel van de tweelaagse plint is transparant uitgevoerd met aluminium vliesgevelprofielen en grote glaspanelen van 3 bij 4,5 meter. Daardoor is vanaf de straat duidelijk zichtbaar wat er in het gebouw gebeurt.

Sint-Lucascollege in Eindhoven.

De contouren van de tegenoverliggende gebouwen Anton en Gerard weerspiegelen in de glazen plint.

Sint-Lucascollege in Eindhoven.

Sinds 2016 huist in een deel van het Natlab de creatief-technische opleiding van het SintLucas. Cepezed en Arup openden de vele kleine onderzoeksruimten en verbonden ze met elkaar en de monumentale gang waar grote glazen puien zijn aangebracht. Zo ontstonden ruimere lokalen en bleef de structuur behouden.

Philips Lighting

Ooit lag Philips Lighting verscholen achter de omheiningen, maar met het ontsluiten van het Emmakwadrant is de gouden verschijning een nieuw ijkpunt in de stad geworden.

 

Architectenbureau diederendirrix transformeerde het voormalige hoofdkantoor van Philips tot een residentieel onderkomen voor jonge professionals. Door de commerciële plint is het een levendige locatie. De komende jaren zal dat toenemen, als de rivier de Gender weer door het Emmakwadrant stroomt en de wijk een nieuw groen centrum krijgt.

Hera in Eindhoven.

Het verticale schuifraam maakt van de loft een groot balkon.

Kenmerkend voor de loftwoningen zijn de hoge plafonds en zichtbare installatietechniek. Maar de meeste aandacht gaat uit naar het uitzicht. Onder de grote ramen strekt Eindhoven zich uit en zie je in de verte de Brabantse bossen. De nabijheid wordt versterkt doordat de ramen verticaal openen. Nergens wordt het uitzicht onderbroken, niet als bewoners op de bank zitten en ook niet als ze in de keuken staan. Door de ramen volledig te openen ontstaat een loggia, een inpandige buitenruimte, die een gevoel van vrijheid geeft.

Meer informatie over de transformatie van Philips Lighting, leest u hier. Architect Paul Diederen geeft u een 360 graden rondleiding door het gebouw.

Lees meer

Space S

De erfenis van Philips bepaalt het aangezicht van Strijp S, maar het hart wordt gevormd door de mensen die er wonen. Architectenbureau Inbo ontwikkelde daarom met de bewoners Space S. Zij hadden inspraak. Mochten bepalen hoe groot hun woning werd en hoe ze wilden samenleven. Het gevolg was dat er een hechte gemeenschap ontstond voor de eerste palen de grond in gingen.



In de zeven gebouwen aan de Torenallee, waaronder een woontoren van 54 meter, is een mix van verschillende woningtypen ondergebracht: appartementen, lofts, studentenwoningen en woningen met extra ruimte voor hobby of werk. Allen met verschillende woonoppervlakten, omdat de bewoners zelf konden aangeven hoeveel ruimte zij tot hun beschikking wilden hebben. Bijzonder is dat de oppervlakten - door de slimme en op de behoeften afgestemde indelingen - vaak kleiner werden. De hofjes tussen de gebouwen zijn ontmoetingsplekken voor jong en oud.

Space S Eindhoven