Dominion Tower

Dominion Tower

ZWEVENDE ARCHITECTUUR

De Dominion Tower in Moskou is een uniek soort kantoorgebouw in het portfolio van Zaha Hadid Architects. Het architectenbureau, dat is opgericht en werd geleid door de gerenommeerde, Iraaks-Britse architecte, verwierf internationale faam met de ontwerpen van futuristische openbare voorzieningen: musea en culturele centra, stadions, onderwijsinstellingen en zelfs bruggen. Het bureau heeft ook kantoorgebouwen ontworpen, meestal erg grote constructies als wolkenkrabbers of kolossale complexen die zich over een groot gebied uitstrekken. Maar de Dominion Tower is anders dan de rest.

De opdrachtgever, de Russische ontwikkelaar 'Peresvet Group', had Zaha Hadid Architects (ZHA) gevraagd een ongebruikelijk gebouw te ontwerpen dat minstens vijftig jaar modern zou blijven. In eerste instantie kwamen de architecten met een ontwerp waarin zeer lange zwevende uitkragingen met een duidelijke suprematistische esthetiek te zien waren. Hoewel de opdrachtgever enthousiast was, moest het gedurfde ontwerp in een later stadium worden teruggeschroefd om aan te sluiten bij de grootte van het terrein (62 x 50,5 meter). Het gebouw dat al in 2004 is bedacht en pas dit jaar is voltooid, is relatief compact. Het past ook goed in de buurt in het zuidoostelijke deel van Moskou, waar het straatbeeld wordt gedomineerd door bescheiden industriële gebouwen en generieke huisvesting uit het Sovjettijdperk.

De gevels zijn bedekt met samengestelde aluminium panelen die afhankelijk van het natuurlijke licht enigszins van kleur lijken te veranderen. Hoewel de Dominion Tower er vanuit sommige hoeken aan de buitenkant zeker indrukwekkend uitziet, kan het ontwerp terecht als 'bescheiden Zaha' worden aangeduid. Toch is het gebouw zonder twijfel een lust voor de ogen en harten van de Moskovieten, die de afgelopen decennia al veel te lijden hebben gehad onder buitenmaatse projectontwikkelingen.

Het adembenemende atrium met dakramen in CW 50-FRV

Het gevoel dat je vliegt

Alleen wie binnenin de Dominion Tower komt en het adembenemende atrium met dakramen aanschouwt, kan de uitbundige architectuur van Hadid volledig ervaren: "We houden van de verspringende verdiepingen en ruimten, die bezoekers het gevoel geven dat ze vliegen. Binnen in dit atrium zijn er altijd dingen onder, boven en om je heen, terwijl er buiten elementen boven je hoofd zweven. Ik noem deze driedimensionale ruimte 'ruimte van het vliegen'", aldus Patrik Schumacher, partner bij Zaha Hadid Architects, bij de officiële opening van de Dominion Tower. Het atrium is zeker duizelingwekkend met de verschoven balkons, gebogen zwart-witte trappen en de dynamische graphics die op de muren en vloeren op de begane grond zijn aangebracht. Het is een zeer artistieke plek, die een ideale omgeving voor hedendaagse dansoptredens bleek te zijn - op de openingsdag van het gebouw werd zo'n dans opgevoerd.

Wat bezoekers van het gebouw ook meteen opvalt, is de openheid en de visuele transparantie van de ruimte binnenin. Werkruimtes worden van de gedeelde ruimte in het atrium afgescheiden door transparante glazen wanden, waardoor je vrijwel van raam tot raam door het gebouw heen kan kijken. De architecten vonden dat deze openheid kan bijdragen aan de communicatie binnen de moderne, dynamische ondernemingen die dit gebouw zullen gebruiken.

De gevels zijn bedekt met samengestelde aluminium panelen die afhankelijk van het natuurlijke licht enigszins van kleur lijken te veranderen

Overvloed aan glas

Glas is in dit gebouw overvloedig aanwezig, niet alleen binnen, maar ook aan de buitenkant. De ontwerpers van het project hebben gekozen voor drie meter lange doorlopende raamlijsten zonder tussenstijlen om een gevoel van naadloze continuïteit in de glazen gevels te creëren. De onderaannemer die zorgde voor de gevel, MBK Stroy, koos voor vier aluminium systemen van Reynaers: CW 50-SC, CW 50-FRV (dak), CS 77-HI en CF 77-SL. Anton Masak, commercieel directeur bij MBK Stroy: "Reynaers levert hoge kwaliteit en biedt de diensten van een professioneel team dat in ons land werkt. Het bedrijf kon zich ook aan de strakke deadlines van het project houden."

Vanwege de weersomstandigheden in Rusland en de strikte bouwregels moesten de ontwerpers gebruikmaken van ramen met driedubbel glas die AGC Glass heeft gemaakt. Om af te rekenen met de ongewenste groene tint van de beglazing, moest de eerste laag glas worden verhelderd. Dit is slechts een klein voorbeeld van de grote inspanningen die nodig waren om het high-tech ontwerp van Zaha Hadid Architects tot leven te brengen. Tijdens een periode van bijna tien jaar van ontwerpen en bouwen, heeft het project tientallen onderaannemers en specialisten samengebracht. Men kan niet anders dan verwonderd zijn om het feit dat dit project zonder BIM tot een goed einde is gebracht. Het is ‘high-tech Russische stijl', zeg maar.

“I call this three-dimensional space 'The space of flying'”Patrik Schumacher (Zaha Hadid Architects)
Patrik Schumacher (Zaha Hadid Architects)

ZAHA HADID STUDIO

 

Patrik Schumacher is in 1961 geboren in Bonn. Hij volgde een opleiding architectuur aan de Universiteit van Stuttgart, waar hij in 1990 zijn ingenieursdiploma behaalde, evenals later aan de Southbank University in Londen. Ook studeerde hij filosofie aan de universiteiten van Bonn en Londen. In 1988 ging Schumacher bij Zaha Hadid Architects aan de slag. Tegenwoordig is hij als algemeen directeur en senior ontwerper naast Zaha Hadid betrokken bij alle projecten waar het bureau aan werkt. Hij speelt een actieve rol in de ontwikkeling tijdens de ontwerpfasen. Tot zijn projecten behoren onder andere MAXXI, het museum voor moderne kunst en architectuur (Rome), dat in 2010 met de Stirling Prize werd bekroond, en een van de eerste voltooide werken van het bureau, de Vitrabrandweerkazerne (1992).

Anton Masak (MBK-Stroy LLC)

MBK-STROY LLC

 

Anton Masak is in 1981 geboren in Moskou. Hij studeerde rechten aan de Russische Academie van Buitenlandse Handel. Hij werkte bij AGC Glass als projectleider en specialist van de Special Projects Group en Key Clients in het Zuidelijk Federaal District van Rusland. In 2010 werd Masak mede-eigenaar van MBK-Stroy LL C en sinds 2011 is hij commercieel directeur van het bedrijf. Door zijn ervaring binnen een breed scala aan services, waaronder geavanceerde bouwtechniek, is Masak de ultieme full-service partner voor architecten. “Er bestaan geen onoplosbare uitdagingen!”, zegt hij.

Constructeur: 
MBK-Stroy
Architecten: 
Locatie: 
Moscow, Rusland View on map
Fotograaf: 
Hufton + Crow
Andere partners: 
Peresvet Group (Investors) Stroygroup (General Contractors) Dominion (Project developers) Ltd AB Elis (Local architects)