Reynaers Campus: Experience Centre

Reynaers Campus: Experience Centre

Voor de uitbreiding van het hoofdkantoor van Reynaers Aluminium kreeg Jaspers-Eyers Architects de opdracht om een duurzaam gebouw te ontwerpen waarin innovatie en het comfort van bezoekers en gebruikers centraal staat. Het nieuwe Experience Centre sluit perfect aan bij de bestaande gebouwen en is een toonbeeld van architecturaal gebruik van aluminium gevel- en raamsystemen waarin het spel van licht, ruimte en van vormen maximaal tot zijn recht komt. 

Het lijnenspel van de gevel aan de straatzijde oogt strak met een verrassend driedimensionaal aanzicht.

Strak en tegelijk speels lijnenspel
Voor het vier bouwlagen tellende gebouw met een totale oppervlakte van 3.500 vierkante meter, kozen de architecten voor een ontwerp waarbij het uitzicht van de voor- en achtergevel volledig afgestemd wordt op hun functie. Hierdoor zijn beide gevels erg verschillend maar toch in harmonie met het globale concept. De voorgevel aan de straatzijde wordt gekenmerkt door een doorgedreven strak patroon van aluminium gevel- en raamsystemen. 

Het concept sluit aan bij de bestaande gebouwen door zijn “less is more”-filosofie, maar heeft een iconisch uitzicht door op een ingenieuze wijze te werken met uitspringende raam- en gevelelementen. Daardoor oogt het lijnenspel van de gevel aan de straatzijde strak met een verrassend driedimensionaal aanzicht. De aannemer en de architecten plaatsen zo de vele innovatieve mogelijkheden van de systemen van Reynaers Aluminium letterlijk in de vitrine.

De achterzijde is, in tegenstelling tot de voorzijde, een opvallend opengewerkt gebouw en verschaft tevens de toegang tot de ruime hal. De achtergevel krijgt door het gevarieerde samenspel van uitspringende vleugels met terrassen en gevelbrede aluminium raamsystemen een uitgesproken speelse en transparante architectuur, zonder strakheid te verliezen.

De bovenste verdiepingen van het nieuwe hoofdgebouw bestaan uit open werkplekken voor de medewerkers. De twee onderste niveaus worden opgebouwd rondom het centrale atrium met een auditorium, een experience room en Avalon, de Virtual Reality ruimte.  Hiermee wil Reynaers zijn rol als vooruitstrevend innovator in het digitale tijdperk bevestigen.

De achtergevel is helemaal open en verwelkomt bezoekers in de ruime hal.

Voor de uitvoering van de gevel is gekozen voor het systeem CW 60-SC en CW 86-EF/SG.

Aluminium in de hoofdrol
Voor de uitvoering van de gevel werd enerzijds gekozen voor het systeem CW 60-SC (Structural Clamped). Dit thermisch performant gevelsysteem is ideaal voor de grote glasoppervlakken met hoge gewichten die het ontwerp kenmerken. De beglazing wordt onzichtbaar geklemd op zijn draagstructuur. Anderzijds wordt het systeem CW 86-EF/SG (Element Facade Structural Glazed) toegepast als maatwerkoplossing. Bij dit kadergevelsysteem worden de elementen vooraf in het atelier geassembleerd, samen met de beglazing. Het systeem met structurele beglazing laat toe de opengaande delen (parallel opengaande ramen) onopvallend te integreren in het geheel en bovendien de motoren voor de elektronische bediening onzichtbaar weg te werken. 

 

Bekijk onderstaande video om te zien hoe gevels worden gemaakt en geïnstalleerd. 

In de achtergevel is het minimalistische schuifsysteem Hi-Finity verwerkt in de gevelstructuur. Met zijn elegante design en grote glasoppervlak sluit de Hi-Finity perfect aan bij de gekozen gevelsystemen en versterkt het de strakke en transparante uitstraling van het gebouw.

Het BS 100 zonweringsysteem aan de rechterzijde van het gebouw geeft een speels effect aan het strakke volume en biedt extra comfort aan de achtergelegen kantoorruimtes.

Intelligent duurzaam
Het nieuwe gebouw bestaat deels uit kantoorruimtes waar de energiekosten vaak aanzienlijk zijn. De keuze viel dan ook op driedubbele beglazing, die toegepast wordt in combinatie met zones van dubbele beglazing om de opgebouwde warmte sneller af te voeren. Dit resulteert, in zeer lage Uw-waardes tot 0.75 W/m²K op de noordzijde, in een optimale energiehuishouding.  

Beleef de technologie
De site in Duffel gaat voortaan door het leven als de Reynaers Campus en biedt aan architecten, klanten, aannemers en andere partners de beleving en de infrastructuur op maat van hun behoeften.  Tal van faciliteiten zijn ontworpen om mensen samen te brengen en te inspireren met innovatieve technologieën voor architecturale bouwoplossingen.

 

De Experience room  overstijgt ruim het klassieke showroom concept. Tal van inspirerende digitale toepassingen maken de beleving compleet. Voor een exclusieve meeslepende ervaring kan je als bouwprofessional terecht in AVALON, de Virtual Reality ruimte die speciaal is geconfigureerd voor architecturale toepassingen. Het auditorium biedt plaats aan 100 personen en faciliteert zowel interne als externe seminaries en events.

Wilt u meer weten over de Reynaers Campus? Bezoek dan www.reynaers.nl/nl-NL/reynaers-campus

Typical element

Bespoke solutions:

• CW 86-EF
• BS 100

Project description:
• 9 new profiles and 2 new gaskets
• CW 86-EF/SG bespoke solution to create a stepped façade 
• Pixels alternate in depth by 18 cm
• The recessed surfaces are fitted with motorised parallel opening elements
• Opening and fix cassettes look identical, inside and outside
• 3 different modules
    o Various sizes & combined elements:
    o Big, fixed element 1:
           Fix, protruding
           2.5 m x 4.4 m (W x H)
           Weight: +/- 1000 kg
     o Big, fixed element 2:
           Fix, protruding
           2.5 m x 4.1 m (W x H)
           Weight: +/- 850kg
     o Combined element:
           Fix, protruding combined with recessed opening elements (POW – Parallel Opening Windows)
           2.5 m x 4.1 m (W x H)
           Weight: +/- 900kg
     o Small element:
           Single frame with recessed opening elements (POW)
           1.25 m x 4.1 m (W x H)
           Weight: +/- 430kg

• Elements are floor high – max. of 5 metres on second floor
• Double & triple glazing
• Colour: 9M06 (RAL 9006 Matt)

Testing:

Air-, wind- and water tests were performed in the Reynaers Institute.

CW 86-EF/SG horizontal section
  1. linking gasket
  2. frame
  3. vent profile
  4. triple glazing SSG
  5. structural silicone
  6. cassette
  7. transom (T-profile)
  8. weather gasker
  9. insulation
CW 86-EF/SG vertical section
  1. triple glazing SGG
  2. structural silicone
  3. insulation
  4. cassette
  5. shadow box
  6. weather gasket
  7. linking gasket
  8. frame
  9. insulation
  10. horizontal transom profile
  11. vent profile
  12. finishing profile to conceil motor
BS 100 bespoke solution
  1. louvre
  2. louvre grip
  3. supporting structure
Constructeur: 
Couwenbergh-Schellens
Architecten: 
Locatie: 
Duffel, België View on map