Biennale Venetië 2018: FREESPACE

Biennale Venetië 2018: FREESPACE

De Biennale van Venetië, opgericht in 1895, is een van 's werelds meest prestigieuze culturele organisaties. Zij staan bekend om het zichtbaar maken van nieuwe trends en het lanceren van internationale carrières van vele kunstenaars en architecten. Voor elke editie benoemt het bestuur topcuratoren geselecteerd uit de hele wereld om tentoonstellingen te organiseren die zeer baanbrekend zijn in de sectoren kunst, architectuur, film, dans, muziek en theater.

Biennale Venetië 2018: FREESPACE

Sfeerimpressie van de Biennale in Venetië.

Foto door Andrea Avezzù

De Biennale vindt elk jaar plaats van mei tot november – afwisselend met de kunstbiënnale - en is gelegen op twee locaties in het oostelijke deel van Venetië: de Arsenale en de Giardini. Het Arsenale was ooit het grootste pre-industriële productiecentrum ter wereld en werd omgebouwd tot 50.000m2 tentoonstellingsruimte. De Giardini, een parkachtig gebied, herbergt het centrale paviljoen samen met 29 nationale paviljoens die elk specifieke landen of regio’s vertegenwoordigen.

 

Dit jaar is de editie van de Biennale open voor het publiek van zaterdag 26 mei tot zondag 25 november in de Giardini en de Arsenale. De belangrijkste tentoonstelling bevat ongeveer 71 deelnemers, terwijl er 63 nationale deelnemers zijn. Reynaers Aluminium is sponsor van het Belgisch paviljoen op de Giardini en het Z33-project in de Arsenale.

Biennale 2018: FREESPACE
De curatoren van dit jaar, architecten Yvonne Farrell en Shelley McNamara, noemde de 16e Internationale Architectuurtentoonstelling FREESPACE. Met de focus op vragen over de kwaliteit van 'open en vrije ruimte' definiëren Farrell en McNamara het concept van Freespace als: ruimtes die getuigen van de vrijgevigheid en de menselijkheid die aan de basis liggen van de architectuurpraktijk. 'We zien architectuur als de vertaling van behoefte in de ruimste zin naar zinvolle ruimte', zeggen Farrell en McNamara.

“We zien architectuur als de vertaling van behoefte in de ruimste zin naar zinvolle ruimte.”Yvonne Farrell and Shelley McNamara

De Arsenale
De Italiaanse architect Francesca Torzo was uitgenodigd door Yvonne Farrell en Shelley McNamara om haar interpretatie van het FREESPACE-thema in de Arsenale te presenteren. De architect selecteerde de renovatie en uitbreiding van Z33, een huis van hedendaagse kunst, in Hasselt (België).

Biennale Venetië 2018: FREESPACE

Fotograaf: Francesco Galli

Francesca Torzo presenteert dit project door belangrijke onderdelen van het project te laten zien in afbeeldingen, teksten, tekeningen en verschillende modellen die de volgorde van de projectruimten op een abstracte manier beschrijven. Onder de verschillende objecten bevinden zich 1:1 prototypen die een ervaring bieden met de gebruikte materialen in het project.

Z33 behoort tot het Begijnhof van Hasselt als een deel van de muur gebouwd rond de Begijnhofstuin, waarbij het bestaande museum uit 1958 en het uitbreidingsgebouw worden samengevoegd. Francesca Torzo interpreteerde dit historische complex als een eiland in het stedelijk weefsel door de uitzonderlijke grootte van de leegte en de duurzaamheid van de rand van baksteenconstructie. De gevel, gemaakt van 34,494 handgemaakte bakstenen, zijn één voor één geplaatst en het beschermt de rust van het huis en de tuin.

Reynaers Raamsysteem SL 38 is gebruikt voor de elegante vorm van de gevel.

Biennale Venetië 2018: FREESPACE

Fotograaf: Francesca Torzo architetto

Binnen is het gebouw opgebouwd uit eenvoudige kamers die variëren in grootte, verhouding en lichte atmosfeer. Het ontwerp speelt met de gradaties van blootstelling en intimiteit, publiek en huiselijk. De kamers kijken uit op elkaar en bieden meervoudige perspectieven en uitzichten over wat er gebeurt in een stad

Het Belgische paviljoen
Eurotopie, het geselecteerde project voor het Belgisch paviljoen op de Biennale behandelt de problemen en uitdagingen die de Europese Unie aanpakt. Ondanks dat het de belangrijkste fysieke en symbolische ankerplaats van de EU is, lijkt de Europese wijk in Brussel op geen enkele manier bij te dragen aan een collectieve Europese identiteit. De relatie van de Europese wijk met haar gaststad is echter dubbelzinnig.

Volgens de curatoren Traumnovelle en Roxane Le Grelle is Europa het enige grote verhaal dat nationalisme en extremisme effectief kan bestrijden. Ze gaan in op architecten en ruimtemakers bij het nadenken over hoe de Europese democratische ruimte kan worden gebouwd en hoe deze kan samenleven met Brussel.


Foto: Italo Rondinella - Met dank aan La Biennale di Venezia

Eurotopie zal het Belgisch paviljoen bezetten voor de tentoonstelling van zes maanden. Gebouwd in 1907 door Léon Sneyers en sindsdien meerdere malen gerenoveerd, het is het oudste paviljoen in de Giardini. Het heeft hoge plafonds en prachtig natuurlijk licht, net als een uitstekende locatie langs de hoofdas van de Giardini.