Prata Riverside village

Prata Riverside Village is een nieuw complex in Lissabon, Portugal, dat licht en verbinding gebruikt als centrale organisatieprincipes in zowel ontwerp als filosofie. Prata, gelegen aan de oevers van de rivier de Taag, probeert een levendige nieuwe wijk te creëren die het traditionele ambachtelijke dorp Marvila verbindt met het nieuwere Parque das Nações (Park of Nations). Sinds de bloei een boeiende zakelijke, culturele en residentiële hub. Het Portugese woord 'prata' vertaalt zich in het Engels als zilver. Naast het spelen op de kwaliteit van het zonlicht dat over de rivier wordt weerkaatst, positioneert het project een symbool dat de rijke geschiedenis van de regio belichaamt, uitgedrukt in moderne architectuur en een zeldzame kans om in een unieke lifestyle forward community.

Prata is ontworpen door Pritzker-winnende architect Renzo Piano en zijn team bij Renzo Piano Building Workshop (RPBW). Zij hadden als inspiratie de zeilen van schepen die de rivier overstaken, en de manieren waarop licht over de horizon beweegt en met het stadsbeeld over de rivier speelt. De nieuw gevormde wijk bestaat uit een reeks gebouwen die gezamenlijk meer dan 700 appartementen bieden, van studio's tot huizen met 5 slaapkamers - allemaal met een prachtig uitzicht en lichte, open, luchtige woonruimtes. Het complex omvat ook winkels, commerciële en gastronomische ruimtes, parken, speeltuinen en fietspaden. Elk gebouw heeft kenmerkende gebogen keramische gevels die buigen tot een schuin dak van 45 graden, waardoor de essentie van een vloot zeilboten wordt vastgelegd, de straten ‘openen’ voor de zon en het uitzicht op de lucht maximaliseren. Traditionele materialen zoals de beroemde "azulejo" -tegels van Lissabon en Lioz-steen worden door het hele ontwerp afgewisseld met zeer modern glas en staal, waardoor een gevoel van vloeiendheid en een gesprek tussen verleden, heden en toekomst ontstaat. De appartementen zijn voorzien van tal van groene en duurzame voorzieningen: van grote balkons tot gemeenschappelijke tuinen, zonnepanelen en elektrische verduisteringsschermen. Beveiliging is ook geïntegreerd, evenals een interne conciërgeservice die zorgt voor de behoeften van de bewoners, variërend van het organiseren van reserveringen, activiteiten en leveringen tot het hosten van vergaderruimten en werkruimten.

Het grotere verhaal van de omgeving gaat terug tot het einde van de jaren negentig, nadat Expo 98 een toegangspoort opende naar voorheen industriële en over het hoofd geziene gebieden van Lissabon die werden herbestemd voor stadsvernieuwingsprojecten.

De aanzet achter de Prata-ontwikkeling was om de broodnodige nieuwbouwwoningen te creëren, evenals een levendig park aan de rivier en een recreatiecentrum, dat de oude en nieuwe regio's van de stad met elkaar verbindt en integreert. Het oude centrum van Marvila straalt een industrieel-chique sfeer uit, met pakhuizen die zijn omgebouwd tot kunstgalerijen, studio's en een groeiende creatieve sector. Het is een buurt die bruist van ambachtelijke brouwerijen en cocktailbars, chique cafés en restaurants en speciale boetieks. Het Parque das Nações staat daarentegen bekend om de modernistische architectuur, de bloeiende handel en de overvloed aan uitgaansgelegenheden, naast het functioneren als het belangrijkste vervoersknooppunt van de stad. In de ruimte tussen de twee leugens beschouwde Prata Riverside Village zich als een verbindend element tussen de twee regio's en tegelijkertijd een unieke, ontspannen buurt aan zee, ontworpen om te wonen met gemakkelijke toegang tot alle zakelijke en culturele voorzieningen van een moderne stad zonder de dagelijkse drukte. Het Prata Village-concept werd geleid door lifestyle-ervaringsdeskundigen VIC Properties en maakt deel uit van het grootste vastgoedontwikkelingsproject dat momenteel in aanbouw is in Lissabon. Het totale bruto bouwoppervlak van het perceel is 128.000 m². verdeeld over 12 percelen, en bij voltooiing in 2024 zullen er aanzienlijke groene ruimtes voor woningen, winkels, winkels, recreatie en gemeenschap zijn. VIC-projectmanager Luis Cabecinha legt uit hoe de Prata-ontwikkeling de volgende logische stap was na de populariteit en regeneratie van het Parque das Nações, met de Prata-site:

Strategisch en mooi gelegen tussen deze nieuwe wijk en de “oude stad”. Er werd besloten om een gerenommeerde architect uit te nodigen om mee te helpen aan dit monumentale project en Renzo Piano bezocht Lissabon en Prata´s gebied in 1999. Gedurende de volgende twee decennia hebben opeenvolgende tegenslagen (van licentiekwesties tot economische wereldcrisis) de oplevering van het project uitgesteld. In 2018 kwam VIC Properties echter op het toneel en sindsdien zijn alle obstakels overwonnen. We zijn erg trots op het hele project en iedereen die ons bezoekt, zal de liefde opmerken die we in elk detail hebben gestopt - van de architecturale oplossingen tot de materialen. gebruikt ademt dit project kwaliteit. Dus als we moeten zeggen wat we het leukst vinden, is het misschien het feit dat “het bestaat”, het is nu echt… een droom die uitkomt.

De tegenslagen in de tijdlijn bij de oplevering van projecten boden een zilveren voering in die zin dat architect Renzo Piano en zijn team in de tussenliggende jaren veel tijd hebben doorgebracht met het bezoeken van Lissabon, waarbij ze de cultuur en energie van de stad absorbeerden en de manieren waarop haar persoonlijkheid evolueerde, wat in turn ontwikkelde hun visie op de verbindende functie die ze wilden dat het project belichaamde. Ze beschrijven hun opvatting van Prata als:

Een project dat verbindingen op meerdere niveaus verbetert: op stedelijke schaal is Prata het scharnierpunt tussen het stadscentrum en Parque das Nações (Expo), terwijl het meer lokaal de oude wijk Marvila met de rivier de Taag verbindt. Uiteindelijk zal het op menselijke schaal een plek zijn om mensen samen te brengen in een groene en vriendelijke omgeving. De hoofdlijnen van het masterplan gaan in oost / west richting, van de heuvels tot aan de Taag. Deze aaneenschakeling van straten doorsnijdt enkele diagonale verbindingen, waardoor midden in de nieuwe wijk een driehoekig plein ontstaat. Prata is ontworpen volgens de regels van de oude stad, waar synergieën bestaan tussen verschillende functies, en verwerpt het idee van een omsloten woonwijk. Het is een open en doorlatend "stuk" van de stad "dat de verbindingen met de Taag en met de uitgestrekte groene gebieden langs het rivierfront bevordert.

Transparantie is een kenmerk van het werk van Renzo Piano Building Workshop, en om licht en transparantie te benutten als zowel thematische als praktische kenmerken, heeft zijn ontwerp elk gebouw opgesplitst in twee delen die zijn verbonden door een transparant, open tuinelement - waardoor het licht letterlijk kan functioneren als het verenigende materiaal van de structuur. Ze leggen het concept uit:
“De begane grond van de gebouwen is volledig beglaasd en volledig doorlatend. Hier bevinden zich alle voor het publiek toegankelijke functies zoals winkels, restaurants, diensten, werkplaatsen en kantoren. Op de verdiepingen, tussen de twee "stedelijke" keramische gevels, vinden we weer volledige transparantie waar gebouwen open zijn door grote gordijnramen naar een verhoogde patio. Dit is een beschermd groengebied voor de bewoners.”

Gezien hoe belangrijk licht, ramen en zichtlijnen waren voor het ontwerp, was een samenhangend beglazingssysteem de kern, een systeem dat het creëren van een ongrijpbare grens tussen binnen- en buitenruimtes moest vergemakkelijken. Dit betekende dat de aandacht voor detail tijdens de bouw net zo nauwkeurig moest zijn als tijdens het ontwerp. RPBW werkte samen met beglazingsspecialist Reynaers Aluminium om geavanceerde oplossingen te creëren om de grootse algemene visie te realiseren. Bovendien leverde Reynaers Aluminium maatwerkoplossingen voor de vliesgevels op de begane grond, met name wat betreft de geëxtrudeerde profielen, waarvoor op maat gemaakte drukkappen, volledig glazen hoeken en ongewoon hoge ramen nodig waren. RPBW beschrijft het samenwerkingsproces:

Vanaf het begin van de bouw was het belangrijk om verschillende systemen op elkaar af te stemmen door ze samen te laten werken: muren, façade, constructies en diverse stalen elementen. afwerkingen, enz. De samenwerking met Reynaers Aluminium was effectief, waardoor we verschillende oplossingen konden testen vanaf de vroege stadia tot aan de bouw. Het proces verliep via coördinatievergaderingen, de ontwikkeling van winkeltekeningen tot en met de uitvoering van mockups op ware grootte voor alle raamsystemen.

RPBW was vooral te spreken over het systeem van de terrasgevels. Het Reynaers Aluminium HiFinity-schuifsysteem combineert maximale lichtinval en transparantie met een minimalistisch ontwerp dankzij de innovatieve verborgen of ‘onzichtbare’ schuifmechanismen. Het HiFinity-systeem functioneert niet alleen als een aangename esthetische oplossing die de mechanische obstructie minimaliseert die typisch is voor traditionele deur- en raamsystemen, het scoort ook hoog op het gebied van duurzaamheid en comfort, met uitstekende akoestische bescherming en uitzonderlijke water-, wind- en luchtdichtheid. Deze eigenschappen zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar verlagen ook de thermische onderhoudskosten en geven prioriteit aan het sensorische welzijn van de bewoners.

De combinatie van de nabijheid van populaire culturele, eet- en winkelgebieden en de rust van groen wonen aan het water, maakt Prata Riverside Village tot een uitstekend voorbeeld van stedelijke verjonging, door een micro-integratie voor bewoners van levensstijlvrijheid en evenwicht tussen de voorzieningen van de stad en het langzamere levenstempo aan de rivier. Meer in het algemeen verankert het dorp het grotere gebied van de ontwikkelingssite als een integratieve ruimte ter ere van de industriële en historische erfenis van de stad, maar met een herconfiguratie van de ruimtelijke logistiek om een ​​grotere stedelijke dichtheid mogelijk te maken zonder afbreuk te doen aan de gemeenschap of de kwaliteit van leven in een van Europa's meest bloeiende economische, toeristische, culturele en digitale hubs. Bij Prata is licht als levensstijl effectief omgezet in een ademend, fris woonconcept in de open lucht dat bewoners en bezoekers een rustige ervaring aan zee biedt te midden van een verbonden, genetwerkte en bloeiende metropool.

Reynaers-installateurs :
Ribeiro & amp; Rocha & ndash; perceel 8
Seveme & ndash; perceel 1, 2 en 7