South Water Flats

South Water Flats

Sketch Design Build

South Water Flats, gelegen aan de kust van Kempenfelt Bay in Ontario, Canada, is een modern architectonisch ontwerp met uitgestrekte uitzichten. Om de privacy te behouden, werd een indrukwekkend gevoel van openheid en verbinding met de omliggende natuur bereikt dankzij een indrukwekkende hoeveelheid beglazing en innovatieve oplossingen. Deze oplossingen werden ontwikkeld door Reynaers Aluminium in samenwerking met fabrikant en installateur Big Glass Openings.

De eigenaren van het huis kozen de locatie bijna zes jaar geleden met de wens om aan de waterkant net buiten Barrie Ontario te wonen. Voorheen woonden ze in een conventioneel huis in blokhutstijl, nu waren de eigenaren duidelijk dat ze een ultramoderne architectuur wilden nastreven die dynamisch en expressief kon reageren op de spectaculaire omgeving aan het meer. Het concept voor het huis is door de eigenaren zelf ontwikkeld in samenwerking met Sketch Design Build Inc.

Het huis ligt en stuk verder dan de weg en aangrenzende panden, waardoor een gevoel van privacy ontstaat wanneer men het huis nadert. Bij het bereiken van het huis ontvouwt zich een dramatisch gevoel van binnenkomen. De strakke, moderne volumes van het huis en de getrapte reeks platte daken zorgen voor een zuivere, eenvoudige uitdrukking. Het dient als een neutrale achtergrond om de uitgestrekte glazen ingang met zijn kenmerkende draaideur te benadrukken. Bezoekers kunnen effectief door de ingang, de foyer en het huis zelf naar het achterliggende meer kijken. Op deze manier wordt het huis een doorgeefluik naar de beleving van de omgeving, in plaats van een belemmering. De beleving van het landschap wordt versterkt door de architectuur en het gebruik van glas.

Zoals de eigenaar zegt: ‘Wanneer de dubbele deuren worden geopend, voelt het echt alsof alles met elkaar is verbonden.’

Met totaal 1097m2 in oppervlakte, werd de lay-out van het huis gecentreerd rond een oriëntatie aan het water met de open woon- / eetkamer / keuken aan het water. Reynaers Aluminium Concept Wall 50 vliesgevelsysteem van 8 meter hoog en 9 meter breed werd hierbij toegepast. De directe toegang via een dubbel vouwdeursysteem leidt naar een zwembad en uiteindelijk een trap naar beneden naar het meer. Het Concept Folding 77bi-vouwdeursysteem van Reynaers Aluminium heeft een lengte van 5 meter en een hoogte van 3 meter om de naadloze overgang van woonruimte binnen naar buiten te realiseren.

Er zijn geen zware trappen nodig om de vloeiende verbinding tussen de gebouwde omgeving naar het zwembad en uiteindelijk de waterkant te maken. De kelder / gymzalen maken slim gebruik van strategische positionering van lichtbronnen om ervoor te zorgen dat de overheersing wordt gegeven aan de gelijkmatige verbinding tussen leefruimte en water. De hoofdslaapkamer en de belangrijkste woon- / werkruimtes zijn zo gepositioneerd dat ze optimaal profiteren van het oosterse en zuidoostelijke ochtendlicht. Structureel beglaasde hoeken zorgen voor een wijd open zicht zonder obstakels. Het glas dat in de ramen wordt gebruikt, is afkomstig van Careys-glas in Ierland en is een mix van dubbel en driedubbel low-e glas, afhankelijk van de oriëntatie van de gevel van het gebouw. Het huis ligt grotendeels beschut op het westen om zowel zonwering als privacy te bieden.

Naast Concept Wall 50 vliesgevel en Concept Folding 77 bi-vouwdeuren, worden ook Concept System 77 ramen en deuren van Reynaers Aluminium gebruikt.

Er zijn verschillende speciale elementen opgenomen in zowel de ramen, deuren als vouwdeursystemen. Naast de hardware in Europese stijl, bevatten deuren en ramen buitenschermen met afstandsbediening. Verder kunnen gemotoriseerde ventilatieopeningen op afstand worden bediend om een optimale luchtstroom door het huis mogelijk te maken. Naast de geavanceerde maatwerkoplossingen van Reynaers Aluminium, bood Big Glass Openings (BGO) flexibiliteit bij elke stap van het project, van het ontwerp tot de levering tot de uiteindelijke installatie. Vanwege het indrukwekkend grote formaat van de panelen, waarvan de zwaarste 1000 kg woog, haalde BGO een kraan langs de weg om de panelen boven de elektrische leidingen en vervolgens boven het huis te heffen.

Constructeur: 
Big Glass Openings
Architecten: 
Sketch Design Build
Locatie: 
Kempenfelt Bay, Canada