Inspirerende projecten in Façades 2020

Als partner van VMRG staat Reynaers ook dit jaar in Façades, een boek vol met inspirerende projecten en gevels. Reynaers staat met drie bijzondere projecten in deze twaalfde editie.

De speciaal ontwikkelde raamelementen met ranke aluminium vinnen geven De Oliphant een herkenbare verticale geometrie.

De Oliphant, Amsterdam

De Oliphant is een markant Y-vormig gebouw met een transparante gevel. Het gebouw uit 1992 werd volledig gestript en getransformeerd met een glasgevel van ruim 1.300 aluminium kozijnen. De duurzame ClickBrick-baksteen, met een robuuste structuur en lichte kleur met een grillig vlekpatroon, geeft het imponerende volume een tactiele uitstraling. 

De eigentijdse lofts van Fenix I lijken bijna te zweven boven de bakstenen oudbouw.

Fenix I, Rotterdam

Fenix I is de nieuwe trots van de Rotterdamse wijk Katendrecht. Op een honderd jaar oude havenloods zijn ruim tweehonderd appartementen gebouwd op een ingenieuze staalconstructie van anderhalf miljoen kilo. De industriële uitstraling van staal en glas sluit aan bij de traditionele havenarchitectuur. Er is gekozen voor aluminium ramen om het gewicht zo laag mogelijk te houden. De lofts zijn voorzien van een glazen vliesgevel, die terug ligt ten opzichte van
beide gebouwen. 

De karakteristieke Philips-architectuur is behouden: zakelijk metselwerk en een rastergevel met zichtbare betondelen en strakke gevels in een grid van aluminium.

Gebouw TQ5 en TQ6, Eindhoven

De voormalige Philips-kantoren TQ5 en TQ6 zijn getransformeerd tot moderne bedrijfsverzamelgebouwen. De transformatie begon met het strippen van het gebouw tot de betonconstructie. De geveldelen zijn vervangen door geanodiseerd aluminium. “Door hiervoor te kiezen, krijgt de gevel een dynamische esthetiek. Bij zonnig weer fonkelt het grid en op sombere dagen oogt het als stoer beton”, aldus architect Niels Olivier.

Bekijk Façades 2020

Bekijk hier een digitale versie van Façades 2020.