Heaven 11

Heaven 11

Onlangs voltooide Ark Architects de luxe residentie Villa Heaven 11 in het prestigieuze La Zagaleta-complex in Zuid-Spanje. Het project wordt algemeen beschouwd als het meest exclusieve woonresort in Europa. De ontwikkeling bevindt zich op tien minuten van het glamoureuze Marbella aan de Spaanse Costa Del Sol, dat al lang bekend staat als een speeltuin voor de rijken en beroemdheden van de wereld. La Zagaleta heeft een oppervlakte van ongeveer 900 hectare en beschikt over twee golfbanen, clubs voor alleen bewoners, jachttoegang, een helihaven, een manege, tennisbanen en andere luxe voorzieningen, variërend van chef-koks met Michelin-sterren tot juridische en boekhoudkundige diensten. Het omheinde privélandgoed wordt beschermd door land en zee en is 24 uur per dag beveiligd. Het landgoed beschikt over 230 woningen met nog eens 190 percelen die nog ontwikkeld moeten worden, met prijzen voor afgewerkte woningen van tientallen miljoenen euro's.

Bij het ontwerpen van Heaven 11, begon het Ark-team met het combineren van ultieme luxe met ultieme levensstijl tot één verenigde ervaring. Het ontwerpconcept was om de villa in het landschap te integreren om zo een ​​bijna levend organisme te creëren dat geworteld is in het DNA van de omgeving. De 5000 m2 van het perceel bieden een panoramisch uitzicht op de Middellandse Zee, de kust van Afrika, Gibraltar en het groene berglandschap van Serrania de Ronda. Deze opvattingen worden door het hele ontwerp omkaderd in een speelse architectonische benadering die moderne en tijdloze elementen weeft in een reeks functionele, luxueuze en comfortabele woonruimtes. Lifestyle-elementen zijn overal verwerkt, passend bij de luxe verwachtingen van de welvarende klantenkring van La Zagaleta. Materialen zijn niet alleen gekozen vanwege hun esthetische aantrekkingskracht, maar ook vanwege hun functionaliteit en duurzaamheid, met een rijk palet aan natuurlijke materialen die de gebouwde vorm versterken. Voor het interieur zijn dit onder meer op maat gemaakt houtwerk, roestvrijstalen armaturen, marmer en met de hand gesneden stenen elementen. Voor de buitenkant zijn zorgvuldig samengestelde landschapselementen voorzien van kiezelstenen tegels voor de oprit, speciale buitenverlichting en uitgebreide privétuinen met lokale bomen en struiken. Het primaire materiaal dat de basis vormde voor het ontwerpconcept en dat prioriteit kreeg boven alle andere, was echter het meest natuurlijke licht.

De voltooide villa omvat 2.320 m2 van licht gevulde leefruimte, verdeeld over drie niveaus.

Een aantal overdekte en open terrassen is ook geïntegreerd in het ontwerp, waardoor buiten- en binnenfuncties versmelten en het onderscheid tussen gebouw en landschap vervaagt. De entree heeft een ingang met dubbele hoogte die een loft-indruk geeft, met liften en sierlijke trappenhuizen die naar de bovenverdieping leiden. Voorbij de foyer ligt een vorstelijke open woonkamer en een eet- / keukengedeelte met prachtig uitzicht op zee. Het instapniveau beschikt ook over verschillende gastenkamers met en-suites en een intieme, gezinsgerichte zitkamer met weelderige meubels en een gezellige open haard. Buiten de binnenfuncties strekken patio's en terrassen zich uit naar een groots overloopzwembad, een chill-outbar en bbq, een loungeruimte, een jacuzzi en uitgestrekte aangelegde tuinen.

Het merendeel van de kamers op de benedenverdieping heeft grote glazen wanden die uitkomen op de adembenemende oceaan en de bergen. Op de bovenste verdieping van de villa zijn een master suite en extra slaapkamersuites ook voorzien van kamerhoge ramen en buitenterrassen. Een lager souterrain zorgt voor een veel grotere voetafdruk dan de rest van de villa en werd beschouwd als een allesomvattend entertainmentcentrum. Deze verdieping is uitgerust met een fitnessruimte, bioscoop, garage voor zes auto's, zelfstandige gasten- of personeelsappartementen met eigen ingangen, spa, stoombad, verwarmd binnenzwembad en een op maat gemaakte wijnkelder met proeflokaal.

De Costa del Sol is genoemd naar de blootstelling aan de zon, en bewoners genieten van 325 dagen zon per jaar. Naast voordelen op het gebied van levensstijl, kon hierdoor ook overvloedige zonne-energie worden gewonnen door elementen die in het ontwerp van de villa waren ingebouwd. Zonne-energie werd benut door thermische zonnepanelen, warmtereflecterend glas en verborgen zonnepanelen om de zwembaden te verwarmen. Deze elementen werden gekoppeld aan andere duurzaamheidsinterventies zoals intrekbare zwembadafdekkingen, luchtwarmtepompen, gekoeld water airconditioning, ledverlichting met laag wattage en een regenwater gevoed irrigatiesysteem voor de tuinen. Samen maken deze elementen de villa extreem energiezuinig. Zes maanden per jaar is het een koolstofvrij eigendom. Heaven 11 herdefinieert de hedendaagse woning door classicistische principes aan te passen aan een essentiële vorm van architectuur. Hoofdarchitect Manuel Ruiz Moriche legt het concept uit:

“Heaven is een project dat beetje bij beetje wordt 'gestript' om op elk moment verschillende ruimtes te ontdekken, op de een of andere manier gebruikmakend van de gevoelens van de persoon die daar woont tot het punt dat de explosie van natuurlijk licht in een kelder van meer dan 1000 m2. Dit maakt het project een ervaring voor de zintuigen in al zijn ruimtes.”

De naam Heaven is geïnspireerd op de belangrijkste verhoging van het ontwerp, die was gericht op het geven van prioriteit aan openingen naar de zee. Het effect (zoals nogmaals uitgelegd door Ruiz Moriche) is dat:

“er ontstaat een directe relatie met het uitzicht op zee en de blauwe lucht van Zuid-Spanje, waardoor het gevoel ontstaat dat je tussen deze twee ruimtes zweeft, dus het is echt als ‘de hemel’.”

Dit thema wordt verder versterkt door roosterstijl en uitgesneden elementen in gevels en uitkragingen die het stripmotief verlengen, waardoor patronen van licht en schaduw ontstaan ​​die bewegen en spelen met het zonlicht terwijl het de hele dag door verschillende hoeken filtert. De gevels dienen ook om een ​​gevoel van privacy te creëren voor bewoners en gasten zonder afbreuk te doen aan het gevoel van ruimte en verbondenheid met het landschap en de buitenlucht daarbuiten. De tuinen zijn voorzien van inheemse mediterrane soorten, die het pand letterlijk wortelen in zijn geografische dialect. Zowel de overloopbaden binnen als buiten zijn minimalistisch van ontwerp en bieden opnieuw de luxe levensstijlelementen die bewoners verwachten, terwijl de verstoring van technologie of ingebouwde vorm in de rust van water en natuur tot een minimum wordt beperkt. Binnenin beschikt de villa over handgemaakte en op maat gemaakte meubels en armaturen, en is volledig uitgerust met de nieuwste discreet geïnstalleerde slimme huistechnologieën - jaloezieën en airconditioning zijn geprogrammeerd om zich automatisch aan te passen aan veranderende licht- en warmteniveaus in de loop van de dag, naast het verbeteren van thermische en zonne-isolatiemetrieken vanuit een kosten- en onderhoudsperspectief.

Ark was zowel architect als bouwer van het project, wat aanzienlijke voordelen opleverde in de relaties met leveranciers. Met licht als het belangrijkste materiaal in de ontwerpfilosofie, vereiste de villa een gedetailleerde planning en geavanceerde beglazingsoplossingen. Ark schakelde glas- en aluminiumspecialisten Reynaers Aluminium in om samen te werken aan beglazingsoplossingen die hun visie zowel vanuit esthetisch als functioneel oogpunt konden realiseren. Gezien het grote volume aan metaalwerk en glas dat nodig is om uitgebreide raamelementen van vloer tot plafond mogelijk te maken, werd een reeks compatibele Reynaers-oplossingen toegepast. Deze innovaties zorgden voor maximale ontwerpvrijheid in termen van verbetering van de helderheid en uitzichten, terwijl ze ook presteerden volgens de hoogste normen van kwaliteit, duurzaamheid, comfort en veiligheid. Manuel Ruiz Moriche legt uit hoe de licht-als-materiaal-filosofie achter het project werd toegepast bij het creëren van een op maat gemaakte beglazingsaanpak in overeenstemming met de unieke geografische kwaliteiten van de site:

“Inzicht in de oriëntatie van de zon op elk moment van het jaar, de wind, de levensstijl en welke uitzichten je wilt omkaderen, is onmisbaar. In dit opzicht voegen we verschillende graden van zonnebrandcrème toe, omdat dit nodig is om de impact van UV-stralen te verminderen.”

Reynaers is pionier op het gebied van milieuvriendelijke constructie en er werd gekozen voor beglazingsoplossingen vanwege hun vermogen om zowel het uitzicht te maximaliseren als om op het hoogste niveau te presteren op het gebied van thermische prestaties. Uitzonderlijke water- en winddichtheid minimaliseren thermische verliezen terwijl thermische winsten worden gemaximaliseerd.

Voor de overgang van binnenruimtes naar terrassen buiten werden Reynaers 'Concept Patio (CP 68 en CP 155) schuifsystemen gebruikt. CP-155 LS (hefschuif) maakte een sterk geïsoleerde, slanke profieloplossing mogelijk die geschikt was voor de vereiste grote afmetingen, evenals hoeken met vast glas die verstoringen van het zicht tot een minimum beperken. Met deze oplossing kunnen ook grote glazen ruiten in aluminium monorails worden bevestigd voordat ze ter plaatse worden geïnstalleerd, wat het logistieke gemak vergroot. Behalve dat aluminium frames een hoge stabiliteit hebben, wordt aluminium zelf beschouwd als een ‘groen’ materiaal vanwege de duurzaamheid en recyclebaarheid. De Hi-Finity Window Systems van Reynaers werden gebruikt om elegante kamerhoge ramen met volledig verborgen profielen mogelijk te maken. De raamoplossingen van Reynaers Concept System (in het bijzonder CS 77 en ES 50) maakten dubbele of driedubbele beglazing mogelijk, aanpasbaar aan naar binnen of naar buiten draaiende ramen. Al deze systemen zijn ontworpen om hoge windbelasting op te vangen zonder dat traditioneel zware glasplaten nodig zijn. Door verlengstukken te gebruiken die het buitenframe vergroten, is CP 155 in staat grote elementen te realiseren met een hoogte tot 3 meter. Naast visuele functionaliteit bieden deze oplossingen ook superieure veiligheid, met een hoge brand-, inbraak-, inbraak- en zelfs kogelwerend. Gezien de exclusiviteit van het landgoed, zijn beveiligingsstatistieken uitermate belangrijk voor klanten die onroerend goed willen kopen en konden ze worden geoptimaliseerd door de hoogwaardige oplossingen van Reynaers te implementeren.

Het hoogtepunt van deze samenwerking is een spectaculaire en unieke woning die leefbaarheid, levensstijl en comfortfuncties naadloos integreert in één woning, die op haar beurt is gelegen in een natuurlijk en recreatief overvloedige, zeer gewilde omgeving. De nieuwste milieuvriendelijke en technologische innovaties drukken het pand uit als een eigentijdse articulatie van de klassieke levensstijl van het resort. Deze kwaliteit wordt nog versterkt door de toevoeging van de nieuwste op maat gemaakte luxe, entertainment, vrije tijd en comfortverhogende meubels en afwerkingen. Villa Heaven 11 is niet alleen een thuis, maar ook een ervaring. Door vanaf het begin prioriteit te geven aan de emoties en het welzijn van de bewoners en een organische benadering van het ontwerpproces te volgen, wordt een zintuiglijke reis ondernomen door de architectonische ervaring van het bewegen door de niveaus en het uitgestrekte terrein van de villa. Inherent ervaringsgericht, biedt Villa Heaven 11 zijn bewoners een stukje buitenaardse hemel verankerd en geworteld in de leven ondersteunende aarde.

Architecten: 
Locatie: 
Zagaleta, Spanje
Gebruikte Reynaers-systemen: