Blog van Rina

Rina vertelt over aluminium en een beetje over zichzelf

Waarom kies je voor aluminium ramen, deuren en kozijnen? Omdat ze onderhoudsarm, duurzaam, veilig en veelzijdig zijn. Ja, ja, maar wat betekent dat dan echt?

‘’Als ik met mijn kinderen op pad ben en ik wijs hen op een mooi gebouw, dan is het eerste dat ze zeggen ‘’jaaaaa mam, en er zit zeker ook aluminium in.’’ (Rina van Heck)

Daarover vertelt Rina van Heck hieronder. Gewoon, recht voor z'n raap en lekker leesbaar. Over het gebruik van aluminium in de woningbouw: wat je daar mee kunt doen, én wat niet.

 

Rina werkt sinds 2005 bij Reynaers. Ze is getrouwd en moeder van twee puberzonen.

 

''Toen ik in 1991 ging samenwonen, was dat in een huurhuis met aluminium kozijnen. Daarvoor kende ik eerlijk gezegd alleen houten kozijnen. Het aluminium schuifraampje in de badkamer ging in de winter niet open. Dat zat altijd dichtgevroren. Gelukkig loste de woningbouwvereniging dat probleem op. Hoe lees je in mijn blog over de isolatie van aluminium kozijnen. ''

Een taatsdeur of pivot deur draait om zijn verticale as. Zo'n deur is een echte blikvanger in je woning.

3 manieren om je deur te openen: draaien, schuiven of vouwen

Je kunt deuren op verschillende manieren open laten gaan. Welke past bij jouw woning? Laat je de jouwe opendraaien, of schuif of vouw je de deur liever aan de kant? Eén overeenkomst is er sowieso: je kunt er door naar binnen of naar buiten gaan. Daar is een deur immers voor bedoeld.

 

Is een schuifraam hetzelfde als een schuifdeur? En wat is dan eigenlijk een harmonicadeur? Lees meer

Schoonmaakazijn, afwasmiddel, een ui in het water, een elektrische wisser: er zijn volop middelen die zouden kunnen helpen om je ruiten smetteloos schoon te krijgen. Wat gebruik jij?

4 tips voor het schoonmaken van aluminium ramen, deuren en kozijnen

Verkeerde reiniging en gebrekkig onderhoud kunnen problemen veroorzaken. Ook bij aluminium ramen, deuren en kozijnen. Die hoef je niet te schilderen, maar af en toe schoonmaken moet natuurlijk wél. Daarvoor hoef je gelukkig geen schoonmaakgoeroe te zijn.

 

Hoe maak je aluminium ramen, deuren en kozijnen schoon zonder dat je de lak of het aluminium aantast? Lees meer

Hoe noem je zo'n raam: een (stolp)draaikiepraam? (stolp)draaikipraam?

10 manieren om je raam open te zetten


Windows. Denk je nu aan een raam of aan een computer? Waarom heet een van de meest gebruikte besturingssystemen voor computers eigenlijk ramen? Bij een raam denk je toch eigenlijk aan een huis, aan lekker veel licht binnen en frisse lucht. En misschien ook wel aan ramen lappen of aan muggen.
 

Een beetje computergeschiedenis en 10 manieren om je raam open te zetten. Lees meer

Domotica kan helpen om een raam op een ''onbereikbare'' plek toch te openen.

Hoe kies je een geschikt raam – de dingen waar je niet direct aan denkt maar wel moet weten

 ‘’Zachtjes tikt de regen tegen het zolderraam, ritme van de eenzaamheid.’’ Rob de Nijs had met dit liedje lang geleden een hit. Mij doet het denken aan de slaapkamer van mijn jeugdvriendin waar het dakraam zo hoog zat, dat het met een speciale stok geopend moest worden. Niet alleen de locatie van het raam speelt een rol bij het kiezen van het perfecte raam voor jouw woning.
 

Nu goed nadenken over je ramen, zorgt voor jarenlang woonplezier. Lees meer

Isolatie is belangrijk. Het bepaalt een flink stuk van je wooncomfort, in de winter èn in de zomer.

Isolatie van aluminium kozijnen – Hoe werkt dat?

Aluminium isoleert niet. Punt. Het is juist een prima geleider. Dat betekent dat het kou of warmte goed doorgeeft aan de omgeving. Soms is dat handig. Zoals bij kookpannen waarin vaak aluminium wordt gebruikt. Pan op het vuur en lekker kokkerellen. Maar bij kozijnen is die geleiding onhandig. Als het buiten vriest, wil je daar binnen geen last van hebben.

 

Hoe kunnen aluminium kozijnen dan toch supergoed isoleren? Lees meer
 

48 % van het aluminium dat wij gebruiken voor de productie van onze ramen, deuren en kozijnen is gerecycled.

Jouw restafval helpt bij de recycling van aluminium - hoe?

Ericus Gerhardus Verkade (ja inderdaad, die van de koekjes)  introduceerde in 1898 het theelichtje in Nederland. Het belangrijkste kenmerk: de brandstof wordt als je de kaars aansteekt volledig vloeibaar. Daarom zit de was in een onbrandbaar kuipje en zit het lont vast aan een metalen voet. Vroeger maakten ze die kuipjes van glas, tegenwoordig van aluminium.

 

Kan zo’n kuipje gerecycled worden? Kan het een nieuw leven beginnen als aluminium raam of deur? Lees meer

 

Schuifdeuren zorgen voor lekker veel licht in je huis en bieden een onbelemmerd uitzicht naar buiten. Schuif die deuren maar helemaal open en laat de zon maar binnenschijnen. Ook heel fijn: je loopt eenvoudig je tuin in. Dat wordt volop genieten.

Hoe kies je de schuifdeur die bij je past – zonder dat je daarvoor een deurenexpert hoeft te zijn

Deurvleugel
Huh?
Een deur met vleugels? Kan die vliegen dan?
Borsteldichting, drierail, kader, hefschuifdeur, schuifpui. Door alle vaktermen heen, vergeet je bijna waar het om gaat. Jij wilt gewoon veel licht in je huis. Laat de zon maar schijnen en dan het liefst door een grote deur die je eenvoudig open maakt. Misschien wil je zelfs wel een hele muur vervangen door een grote glazen wand met deur. Dat kan. Ook zonder kennis van jargon. Echt relevante termen leggen we je uit.

5 tips die jou helpen bij het kiezen van de juiste schuifdeur. Lees meer
 

Smalle, stalen kozijnen kun je probleemloos laten vervangen door aluminium kozijnen. Die zijn net zo slank, maar isoleren wel goed.

Een jaren 50 woning renoveren met aluminium kozijnen, kan dat?

Maakte Gerrit Rietveld zijn aluminium stoel uit 1942 van een Britse vliegtuigvleugel? De architect en meubelontwerper experimenteerde in die tijd met aluminium. Dat verving het hout en de vezelplaat die hij meestal gebruikte voor zijn meubels. Hij wilde wel eens iets anders proberen. Of het gebruikte aluminium echt van het vliegtuig was, is trouwens onbekend.
 

Voor kozijnen geldt hetzelfde als voor meubels: je kunt ze van allerlei materialen maken. Lees meer
 

Handig, zeker als je er veel hebt: aluminium ramen, deuren en kozijnen hoef je niet te schilderen.

Waarom je aluminium kozijnen niet hoeft te schilderen - af en toe schoonmaken voldoet

Drie maanden lang breide mijn moeder aan een vest voor mij. Een ingewikkeld patroon met kabels op dunne naalden nummer 2,5. Trots droeg ik het. Twee keer. Toen paste het niet meer. Oorzaak: een te heet wasprogramma. Mijn vest was nog maar half zo groot als toen het de wasmachine in ging. Zonde.

Verkeerd onderhoud kan problemen veroorzaken. Ook bij aluminium kozijnen. Die hoef je niet te schilderen, maar af en toe schoonmaken moet wél. Lees meer

Aluminium ramen en deuren kun je in je favoriete kleur laten maken.

Hoe bepaal je de juiste kleur voor je kozijn?

Wist je dat je zo’n 10 miljoen kleuren kunt onderscheiden? Kleuren zijn lichtstralen. Ze bewegen zich voort in golven, net als golven in het water. Een lichtgolf botst tegen een voorwerp, bijvoorbeeld een rijpe tomaat. Die tomaat kaatst alleen de golflengtes terug die voor de rode kleur zorgen. Je ogen nemen die golflengtes waar en zien een rode tomaat.

Hoe kies je uit dat enorme aanbod de kleur die het beste bij je past? Dat is moeilijk. Ook als je op zoek bent naar een geschikte kleur voor je kozijnen. Lees meer

Rina van Heck blogt. Gewoon, recht voor z'n raap en lekker leesbaar. Waarover? Over het gebruik van aluminium in de woningbouw: wat je daar mee kunt doen, én wat niet.

Rina werkt sinds 2005 bij Reynaers. Ze is getrouwd en moeder van twee puberzonen.