Skip to main content
Hoe kies je schuifdeuren
28 augustus 2017

Hoe kies je de schuifdeur die bij je past – zonder dat je daarvoor een deurenexpert hoeft te zijn

Borsteldichting, drierail, kader, hefschuifdeur, deurvleugel, schuifpui. Door alle vaktermen heen, vergeet je bijna waar het om gaat. Jij wilt gewoon veel licht in je huis. Laat de zon maar schijnen en dan het liefst door een grote deur die je eenvoudig open maakt. Misschien wil je zelfs wel een hele muur vervangen door een grote glazen wand met deur. Dat kan. Ook zonder kennis van jargon. Om je te helpen bij jouw keuze, leggen we hieronder de mogelijkheden èn de relevante vaktermen uit. Bovendien krijg je 5 tips die het maken van de juiste keuze veel makkelijker maken.

Openingswijzen

Het woord zegt het al. Een schuifdeur open je door deze aan de kant te schuiven. Dat kan op twee manieren:

Gewone schuifdeur

Je schuift de deur naar links of rechts. De deur is voorzien van wielen die over een rail rollen. Onder aan deze deur zit een soort borstel. Dat noemen we een borsteldichting. De haren van die borstel zorgen ervoor dat er geen tocht ontstaat.

Het open maken van een gewone schuifdeur kan stroef gaan. De haren veroorzaken dat. Als je de deur open maakt, klappen die 1 kant op. Zo schuiven ze soepel mee in de openingsrichting. Voel je bij het open maken veel weerstand, dan staat de borstel niet goed afgesteld of zijn de haren versleten.

Hefschuifdeur

Voordat je de deur weg kunt schuiven, til je deze omhoog met de deurkruk. Dat gaat automatisch en in 1 beweging. De deur rolt op wielen over een rail. Bij een hefschuifdeur is de onderkant voorzien van een rubber strip die tocht voorkomt. Dat heet een rubberdichting. Doordat je de deur optilt en pas daarna openschuift, rolt deze licht en soepel over de rail. Je voelt weinig weerstand.

Waarvan maak je zo’n deur?

Schuifdeuren en hefschuifdeuren kun je laten maken van aluminium, kunststof, hout of staal. Ieder materiaal beschikt over zijn eigen voordelen en eigenschappen. Zo hoef je aluminium bijvoorbeeld nooit meer te schilderen en is het onderhoudsarm. Wel zo handig als je niet van verven en poetsen houdt.

Hoe kies je schuifdeuren

Handig, zeker als je er veel hebt: aluminium ramen, deuren en kozijnen hoef je niet te schilderen. Nooit meer.

Met de deur in huis vallen

En ook heel belangrijk: een aluminium schuifdeur is sterk en vormvast. Dat voorkomt klemmen van de deur. Je hebt het vast ook wel eens gedaan bij het openen van je houten voordeur in de herfst: letterlijk met de deur in huis vallen. Je tilt de deur met de klink iets omhoog en duwt er met je heup stevig tegen omdat de deur anders niet opengaat. De deur klemt. In de zomer heb je dat probleem niet. Hout werkt noemen we dat.

Benieuwd naar de verschillende eigenschappen? Lees onderstaand blog met uitleg.

Renoveren met aluminium, kan dat?

Het maakt niet uit welk materiaal of welke schuifvariant je kiest, het is de zogenaamde ‘’deurvleugel’’ die je wegschuift.

Deurvleugel

Huh?

Een deur met vleugels? Kan die vliegen dan?

Deurvleugel is een vakterm waarmee we het bewegende deel van de deur bedoelen. Dat is het deel dat open gaat, dus zonder het kozijn waarin het gemonteerd is. Dat kozijn noemen we trouwens ook wel het kader.

Naast deze deur zit een andere deur of een vast element. Dat is het onderdeel van de pui dat niet kan bewegen. Vaak bestaat het uit een kozijn met daarin glas.

Je las het hierboven al, om de deur te openen, schuif je deze over een rail aan de kant. Je kunt kiezen uit diverse railsystemen.

Hoe kies je schuifdeuren

Monorail

We maken in Nederland volop gebruik van het monorailsysteem. Je opent de deur door deze aan de buitenzijde voor het vaste element dat ernaast zit, te schuiven. Dat kan bij het monorailsysteem met maximaal twee deuren: eentje schuift naar links en de andere naar rechts.

Duorail en drierail: wat betekent dat dan?

Bij een duorail- en drierailsysteem kun je meer schuivende delen en vaste elementen toepassen. We monteren meerdere rails achter elkaar. De schuivende delen en vaste elementen overlappen elkaar verdeeld over deze rails. Bij een drierail is het zelfs mogelijk op 2/3 van de totale schuifpui open te zetten.

Wat moet ik nu kiezen?

Welke systeem het beste bij jou past, is afhankelijk van de toepassing. Waar wil jij de schuifdeur plaatsen?

 

Vijf belangrijke aandachtspunten die jou helpen bij het kiezen van de juiste deur

1. Welke breedte wil je overbruggen?

Hoe breed is de ruimte die je wilt voorzien van een nieuwe pui? Hoe moet deze ruimte ingedeeld worden: wil je 1 of meerdere deuren? Wil je naast de deur een vast element? Wil je meerdere deuren naast elkaar?

De deurvleugels van de standaard Reynaers-schuifsystemen zijn goedgekeurd voor gebruik tot maximaal 2,70 meter breed en 3 meter hoog per deurvleugel.

Er zijn talloze combinaties van deuren en vaste elementen mogelijk. Het is slim om daarbij ook rekening te houden met looplijnen. Plaats de deur op een logische plek.

Hoe kies je schuifdeuren

Er zijn talloze combinaties van deuren en vaste elementen mogelijk.

Hoe kies je schuifdeuren

De deur schuift voor een vast element of andere deur.

2. Hoeveel ruimte heb je beschikbaar voor de inbouwdiepte van het systeem?

De deuren en vaste elementen nemen vanzelfsprekend plaats in. Ze schuiven immers voor elkaar door. De inbouwdiepte van de mono- en duorail is 130 c.q. 155 millimeter afhankelijk van het gebruikte systeem. Bij het drierailsysteem komt daar nog eens 70 millimeter bij.

3. Welk glas ga je gebruiken?

Het glas dat je gebruikt is een belangrijke factor in de totale isolatiewaarde van je huis. Maar dubbelglas of drievoudig glas is zwaar. De deur moet dat gewicht kunnen dragen. De glasleverancier kan het exacte gewicht uitrekenen. Een schuifsysteem functioneert met een glasgewicht tot maximaal 400 kilogram.

Hoe kies je schuifdeuren

De deur moet het gewicht van het glas kunnen dragen.

Hoe kies je schuifdeuren

Volgens de voorschriften moet een schuifdeur zonder moeite of overmatige lichamelijke inspanning met één hand goed bedienbaar zijn.

4. Kun je de deur wel open maken?

Bedenk ook of je sterk genoeg bent om de deur te openen. Afhankelijk van de grootte van de deur en het gebruikte glas, kan een deur erg veel wegen. En het kost veel kracht om een zware deur open te schuiven. Hoe groter en zwaarder de deur, hoe interessanter het is om een hefschuifsysteem te gebruiken.

Zit je in een rolstoel dan is het openen van een schuifdeur vaak lastig, zwaar en soms zelfs onmogelijk. Dan is het interessant om te kiezen voor een electrische uitvoering.

5. Van welk materiaal wil je de deur maken?

Aluminium, kunststof, hout of staal, ieder materiaal beschikt over zijn eigen voordelen en eigenschappen op gebied van aanschafprijs, isolatie, design, veiligheid, vormvastheid en ook recycling.

Kijk bovendien niet alleen naar de aanschafprijs. Bedenk dat ook de onderhoudskosten op lange termijn een groot verschil maken voor je toekomstige uitgaven.

 

Hoe kies je schuifdeuren

Aluminium kozijnen, ramen en deuren hoef je niet te schilderen. Zo bespaar je fors op de onderhoudskosten van je woning.

Open eens een deur

Ons advies: ervaar zelf hoe het voelt om een schuifdeur open te maken. Alleen zo kun je echt de voor jou beste keuze maken. In de Reynaers showrooms staan diverse aluminium deuren voor je klaar. De vakman geeft je bovendien graag een persoonlijk advies gericht op jouw situatie.

Showrooms voor particulieren
  • Hoe kies je schuifdeuren
  • Hoe kies je schuifdeuren
  • Hoe kies je schuifdeuren
  • Hoe kies je schuifdeuren
  • Hoe kies je schuifdeuren
  • Hoe kies je schuifdeuren
  • Hoe kies je schuifdeuren
Rina van Heck
Rina van Heck
Reynaers Aluminium
Verhalenverteller en blogger
Blog van Rina
Auteur: Rina van Heck, Augustus 2017

Rina van Heck blogt. Gewoon, recht voor z'n raap en lekker leesbaar. Waarover? Over het gebruik van aluminium in de woningbouw: wat je daar mee kunt doen, én wat niet.


Rina: ‘’Ben jij in de kerk geboren?’’ vraagt mijn oudste zoon aan zijn vader. ‘’Nee, gewoon boven in bed’’ antwoordt mijn echtgenoot waarna hij toegeeft dat hij deze keer de keukendeur open liet staan.’’

Inspiratie: blogs met tips speciaal voor particulieren