Skip to main content
Voordelen van aluminium
14 februari 2024

Jouw restafval helpt bij de recycling van aluminium - Hoe?

Ericus Gerhardus Verkade introduceerde in 1898 het theelichtje in Nederland. Het belangrijkste kenmerk: de brandstof wordt als je de kaars aansteekt volledig vloeibaar. Daarom zit de was in een onbrandbaar kuipje en zit het lont vast aan een metalen voet. Vroeger maakten ze die kuipjes van glas, tegenwoordig van aluminium.

Je denkt wellicht: Verkade? Die bakken toch sprits, frou frou en knappertjes? Klopt. Omdat de theelichtjes in het begin niet erg succesvol waren, begon Ericus ook een fabriek in beschuit en koekjes.

Iedereen gebruikt tegenwoordig theelichtjes. Je koopt er 100 voor € 4,29 bij IKEA. Je krijgt daarvoor 400 uur licht én 100 aluminium kuipjes. Die gooi je weg zodra ze leeggebrand zijn. De meeste gemeentes halen aluminium afval niet gescheiden van de rest van het vuilnis op. Dus doe je de lege kuipjes bij het restafval.

En dan?

Theelichtjes

Ericus Gerhardus Verkade (inderdaad, die van de koekjes) introduceerde in 1898 het theelichtje in Nederland. Vroeger maakten ze die kuipjes van glas, tegenwoordig van aluminium.

Kun je aluminium afval hergebruiken?

Ja, aluminium kun je goed recyclen, zelfs zonder kwaliteitsverlies. En dat is uniek. Niet alle grondstoffen behouden namelijk hun oorspronkelijke eigenschappen, kwaliteit en waarde. Bij downcycling verliest het product die. Je snoept een zak zoete dropjes leeg. Het plastic zakje waar ze in zaten, gooi je in de afvalbak. Deze verpakking voldoet na recycling niet meer om opnieuw dropjes te beschermen. Een kunststof bermpaaltje kan wel.

Recyclen levert geld op

Recyclen van aluminium kost 95% minder energie dan de oorspronkelijke winning er van. En dat is erg interessant: voor het milieu en ook kostentechnisch natuurlijk. Je kunt aluminium bovendien keer op keer opnieuw hergebruiken met behoud van kwaliteit. Super duurzaam dus.

Rode speelgoedauto

Recycling gebeurt met de ontmantelde aluminium carrosserie van je auto, verouderde machines én kozijnen.

Hoe recycle je aluminium?

Leveranciers die producten maken van aluminium, verzamelen de aluminium reststukken en het afval dat daarbij ontstaat. Dat heet schroot. Dat verkopen ze aan verwerkers die het omsmelten tot nieuwe staven of billets, een soort aluminium brokken. Daarvan kun je weer nieuwe aluminium producten maken. Zo recyclen ze ook de ontmantelde aluminium carrosserie van je auto, verouderde machines én kozijnen tot billets.

Reynaers Aluminium restafval

En mijn theelichtje dan?

Ook jij produceert aluminium afval. Aluminiumfolie, frisdrankblikjes, koffiecapsules en ook de houders van theelichtjes komen via het PMD in het huisvuil. De vuilnisdienst van de gemeente haalt dat bij je op en levert het af bij de afvalverwerker. Die sorteert het afval om het daarna zo zuiver mogelijk verder te kunnen verwerken of verkopen. Zo fungeert het als grondstof voor nieuwe producten.

Natuurkunde helpt met sorteren

Een machine die metalen kan scheiden van het andere afval heet een Eddy Current machine. Die werkt met magneten. Ieder geleidend deeltje wordt zelf magnetisch en weggeschoten van een tegenovergesteld magneetveld. Dat kun je zelf nabootsen met twee magneten. Een magneet heeft twee polen: een noordpool en een zuidpool. Dezelfde polen kun je niet tegen elkaar aandrukken: ze stoten elkaar af.



Metalen zoals koper, ijzer en aluminium worden niet allemaal even magnetisch. De kracht waarmee ze elkaar afstoten, wisselt. Eenvoudig gezegd: de afstand die ze wegspringen varieert daarom. Zo kun je ze ieder apart opvangen en verder verwerken. Tot nieuwe aluminium billets bijvoorbeeld.

En de rest?

De afvalverwerker laat het afval ‘’zonder restwaarde’’ verbranden. Dan levert het in ieder geval nog duurzame elektriciteit en warmte op om te verkopen. En zelfs uit de as die overblijft na verbranding, kan een soort supervariant van de Eddy Current machine nog extreem kleine metaaldeeltjes scheiden.

Aluminium is populair

Steeds meer producten bevatten aluminium zoals vliegtuigen, ski’s en chipszakjes. Wellicht hangt er bij jou aan de muur wel een foto geprint op aluminium. De vraag naar aluminium is dus groot.

48 % van het aluminium dat wij gebruiken voor de productie van onze ramen, deuren en kozijnen is gerecycled.

Waarom niet meer?

Er is gewoon niet voldoende gerecycled aluminium beschikbaar op de wereldmarkt. We willen het aandeel hergebruikt aluminium graag verhogen. Iedere gerecyclede prop aluminiumfolie, trein, raamkozijn en theelichtje helpt.



Help je mee?

Aluminium kozijnen

48 % van het aluminium dat wij gebruiken voor de productie van onze kozijnen is hergebruikt.

Reynaers Aluminium Rina van Heck
Rina van Heck
Reynaers Aluminium
Verhalenverteller en blogger
Rina's blog voor particulieren
Rina van Heck blogt. Gewoon, recht voor z'n raap en lekker leesbaar. Waarover? Over het gebruik van aluminium in de woningbouw: wat je daar mee kunt doen, én wat niet.


Rina: ‘’In opruimen ben ik niet zo goed en in spullen weggooien al helemaal niet. Mijn vader had dat ook. Hij verzamelde drie schuren en twee zolders vol rommel en bewaarde alles. Je wist immers nooit of zo’n zwarte telefoon met draaischijf of kapotte bloempot nog een keer van pas kwam.’’

Inspiratie: blogs met tips speciaal voor particulieren