Werk in uitvoering: Greenwich Plot N0205 London

3110

Greenwich in Londen; het grootste project ooit in opdracht van Reynaers Nederland. Gevelbouwer Scheldebouw en Reynaers werken hiervoor intensief samen vanaf april 2015. Tijd om in gesprek te gaan over de stand van zaken met Fenne de Jong, System Designer bij Scheldebouw en Gerard Meijer, Technisch Adviseur van Reynaers.

Project van megaformaat

Fenne de Jong begint enthousiast te vertellen over het project: “Greenwich Plot N0205 ligt in het Londense gebied Greenwich Peninsula. Het zijn twee aparte gebouwen in de vorm van een trapezium die uitkijken over de rivier de Theems. Er is ruimte voor 500 woningen en een volledige kelderverdieping als parkeergarage. Op begane grond komen kantoren en winkels.”

Dat het een project met een mega-omvang is, blijkt wel uit het feit dat het eerste gebouw 22 verdiepingen hoog is en het tweede gebouw 24 verdiepingen telt. Fenne vertelt: “Het gaat om gevelbekleding van maar liefst 38.154 m² waarvan 15.000 m² aan Reynaers systemen. Die bestaat uit een structurele dubbele beglazing, schuifdeuren, ramen en deuren en glasvezel versterkte betonelementen met geïntegreerde balkons.”

OS-profielen

Voor dit project ontwikkelde Reynaers samen met Scheldebouw een volledig nieuw systeem. Gerard Meijer legt uit: “We zijn met Scheldebouw om tafel gegaan om te kijken wat hun wensen waren. Omdat het ging om specifieke wensen van hun opdrachtgever en architect hebben we speciale OS-profielen ontwikkeld: maar liefst 35 compleet nieuwe profielen. Denk aan profielen voor uitzetzakramen en naar buiten draaiende deuren. Maar ook aangepaste profielen voor ons bestaande schuifsysteem CP 155-LS.” Fenne vult aan: “Het is fijn dat Reynaers een team van engineers op het hoofdkantoor in Duffel in kan zetten voor dit soort projecten. Prettig dat er zo wordt meegedacht.”

Mock-up

Op de vraag hoe het proces verder gaat nadat de profielen zijn ontwikkeld, antwoordt Fenne: “In februari 2016 werd een mock-up gemaakt: een appartement werd op ware grootte gebouwd, compleet met vloeren, plafonds en verlichting. Zo konden de opdrachtgever en architect een goede inspectie doen.” licht Fenne toe. “Na hun goedkeuring kwam de volgende stap, alle elementen moesten in ReynaPro geprogrammeerd worden. Dit was een hele klus gezien de diversiteit in maatvoering, configuratie en alle nieuw ontwikkelde onderdelen. Denk aan rubbers, foamblokken, borsteldichtingen en beslag. Met de hulp van Reynaers en OrgaData is dit gelukt.”

    

Productie

De daadwerkelijke productie van profielen is sinds eind augustus in volle gang. Gerard vertelt: “De productie is geheel in handen van Scheldebouw. Het gaat om 1.008 stuks uitzetzakramen, 452 schuifpuien, 46 deuren, 400 panelen en 1.100 frames. Het is indrukwekkend om te zien hoe Scheldebouw dit aanpakt.”

Op de locatie in Heerlen is hiervoor een speciale productielijn ingericht. Hoe werkt dat? “De productielijn bestaat uit diverse stations, zoals profielsamenbouw, rubbermontage en het structureel verlijmen van de vaste beglazing. Daarnaast is er nog een assemblagelijn opgebouwd voor het structureel verlijmen van de uitzetzakramen. Deze worden in een later stadium ingebouwd in de elementen op de hoofdproductielijn.” legt Fenne uit. ”De halffabricaten worden daarna in de grote elementen ingebouwd. Daar worden ze volgens montagevolgorde in speciale kratten verpakt.”

Als je bedenkt dat standaardelementen een afmeting van 6,8 x 2,2 meter hebben, met daarnaast nog vele afwijkende maatvoeringen, dan moet ook het transport een hele uitdaging zijn. “Per transport kunnen vier kratten met zestien stuks elementen van zeven meter lang naar London over de weg getransporteerd worden. Eenmaal op de bouwplaats worden de elementen met een monorail en volgens een bepaald montageplan gemonteerd”  vervolgt Fenne. “Hiermee starten we vanaf week 45”. De oplevering is gepland in juli 2018. “ Zeker de moeite waard om dan te gaan kijken in Londen. Ik ben in ieder geval erg benieuwd”  besluit Gerard.  

   

Project: Greenwich Plot N0205 London (UK)
Gevelbouwer: Scheldebouw BV
Architect: SOM | Skidmore, Owings & Merrill LLP
Toegepaste Reynaers-systemen: varianten van CP 155-LS minergie en CS 38
Opdrachtgever: Knight Dragon
Meer info: website van Greenwich Peninsula

Meer nieuws

Bekijk het nieuwsarchief
Evenementen22-09-2020

Geslaagde jubileumeditie Reynaers

Producten29-06-2020

Reynaers antimicrobiële coating voor Touch- en Horizon-handgrepen

Projecten08-06-2020

De verbouwing van het jaren 30 huis van Mieke en Steven