Skip to main content
Villa Rotonda

Villa Rotonda is ontworpen door de jonge architecten Pieter en Thomas Bedaux, die voortbouwen op de traditie van het bureau dat in de jaren dertig in Goirle door hun grootvader Jos Bedaux werd opgericht en door hun vader Peer Bedaux werd overgenomen.

Bedaux

Sinds de jaren vijftig richt het bureau zich op twee stromingen: een eigentijds traditionalisme en een ambachtelijk modernisme. Op beide terreinen spelen geborgenheid en comfort een grote rol. In dat opzicht staan de traditionele huizen met hun hellende daken en luiken voor de ramen niet zo ver af van de zwijgende, abstracte architectuur die het bureau ook al jarenlang maakt.

Traditionalisme en ambachtelijk modernisme

Het woonhuis in Goirle combineert de beide stromingen. Vanaf de straat doet het huis zich voor als traditioneel en gesloten, vanuit de tuin toont het zich open en modern.

Het traditionele beeld was vastgelegd in het bestemmingsplan dat een kap voorschreef om de nieuwbouw te laten passen in de dorpse sfeer van Goirle. Een sfeer die overigens in aanzienlijke mate is bepaald door het werk van grootvader en vader Bedaux.

Villa Rotonda

Vanuit de tuin is het huis open en modern.

Villa Rotonda

Het huis is aan de straatzijde gesloten op 2 ramen na.

Drukte

Op twee grote ramen na is het huis aan de straatzijde gesloten om de bewoners te beschutten tegen het drukke verkeer dat passeert over de aangrenzende rotonde. Dit verklaart ook de naam van het huis, Villa Rotonda.

Het is geen verwijzing naar de beroemde villa van Andrea Palladio in de buurt van Vicenza, maar een ironische verwijzing naar de locatie naast een kruispunt. De waterpartij waardoor het huis deels wordt omringd, versterkt het besloten karakter ervan.

Zadeldak

Aan de straatzijde komt het huis over als een variant op het archetypische Nederlandse woonhuis met een zadeldak bedekt met leien en gevels gemetseld van grijze baksteen. Aan de tuinzijde kantelt het beeld en verandert de sfeer. De zuidkant van het huis grenst aan de diepe tuin. Hier is de gevel vrijwel volledig transparant.

Voor de gevel is gebruik gemaakt van het Reynaers-systeem CP155-LS, dat elektrisch te bedienen is. De woonkamer met keuken is op deze manier te openen naar de tuin zodat binnen en buiten één worden.

Villa Rotonda

Ook de valramen die zijn uitgevoerd in CS 68-HV (verborgen vleugel), zijn elektrisch te bedienen. De keus voor de minimalistische variant van CS 68 met verborgen vleugels versterkt de abstractie van dit strak vormgegeven huis, waarvan niet alleen de kozijnen bijna detailloos lijken. Dat is ook te zien in de scherpte waarmee gevel en dak op elkaar aansluiten.

Domotica

De elektrisch bedienbare schuifpuien en ramen zijn onderdeel van een indrukwekkende hoeveelheid domotica in dit huis, die het met de architectuur zelf gepaard gaande comfortniveau verder vergroot.

Licht

Vrijwel alle vertrekken in het huis zijn gericht op de grote tuin. Dankzij de gesloten gevel aan de straatkant genieten de bewoners optimaal van hun privacy, terwijl er toch volop licht binnenvalt.

Met hun ontwerp van het huis hebben deze twee jonge architecten het beste van twee werelden, modern en traditioneel, weten te combineren. Daarmee treden ze op waardige wijze in de voetsporen van hun voorgangers binnen het bureau.

Projectgegevens

Naam: Villa Rotonda

Locatie: Goirle

Architect: Bedaux de Brouwer architecten

Gevelbouwer: Aluminiumbouw D'n Boeij

Toegepaste Reynaers systemen: CS 68 en CP 155

Jaar van realisatie: 2011

Fotograaf: Michel Kievits

Winnaar Reynaers Projectprijs 2011

  • Villa Rotonda
  • Villa Rotonda
  • Villa Rotonda
  • Villa Rotonda
  • Villa Rotonda
  • Villa Rotonda
  • Villa Rotonda