Skip to main content
Het World Forum congresgebouw in Den Haag.

De naam J.J.P. Oud zal bij sommige mensen een belletje doen rinkelen. Hij ontwierp onder andere het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Zijn laatste werk was echter het Congresgebouw in Den Haag, zoals World Forum vroeger heette.

“Kenmerkend voor zijn architectuur is het gebruik van primaire kleuren en de strakke lijnen én het functionele ontwerp. Geheel volgend de kunststroming ‘De Stijl’ waar ook Piet Mondriaan toe behoorde”, verduidelijkt Graeve. “Alleen daarom al is het gebouw van grote waarde. Maar het is ook een icoon voor de stad Den Haag. Miles Davis en tal van andere grote artiesten traden hier op en in 2014 was Barack Obama nog te gast. Dit culturele monument in de internationale zone, verdiende het om een facelift te krijgen waardoor het weer kwaliteit uitstraalt.”

Nederig door goede, haarscherpe originele tekeningen.

Olivier Graeve

“Het gebouw is met veel zorg gedetailleerd, dat moet je respecteren”, vervolgt hij. De mate van detaillering werd Graeve echt duidelijk toen hij de originele tekeningen analyseerde. “Alle tekeningen en archieven zijn bewaard gebleven. Heel bijzonder! Bovendien waren deze tekeningen zo goed en haarscherp dat ik er nederig van werd. Dat moet je niet willen verbeteren. In samenspraak met de gemeente Den Haag – de huidige eigenaar – is de renovatie daarom uitgevoerd in de stijl van J.P. Oud.”

Winstgevend

In de eerste fase zijn de sanitaire ruimten vernieuwd. “De gele tegels van Oud zijn behouden, maar er zijn waterloze urinoirs geplaatst en ledverlichting geïnstalleerd. Alleen die aanpassing zorgde er al voor dat het gebouw winstgevend werd. De exploitatiekosten daalden namelijk met meer dan € 700.000.”

In de tweede fase die begin 2015 is afgerond, werden het exterieur en de installatietechniek onder handen genomen. “Doordat we alle originelen tekeningen gebruikten, deze inscanden en verwerkten in een 3D-model werd exact duidelijk waar de installateur de leidingen in het gebouw moest trekken.”

Vooraanzicht met vlaggen van het World Forum congresgebouw in Den Haag.

De exploitatiekosten daalden met meer dan €700.000.

Slank

Een ander punt van aandacht waren de glaspartijen. “De originele aluminium profielen bevatten dubbelglas van de eerste generatie, zeer dun dus. Bovendien waren de kozijnen erg slank. Voor de façade of vervangen door gevel van het gebouw en de profilering was het belangrijk dat die elegantie behouden bleef. De oplossing werd gevonden door het Reynaers CS24-SL-systeem toe te passen. De kozijnen zijn weliswaar dieper en er zit driedubbel glas, maar de uitstraling van de gevel bleef in tact. Ook van de deuren! Ook die zijn nauwelijks van de oude te onderscheiden. Dat komt omdat de sterkte die voor vluchtdeuren vereist is, gehaald kon worden uit het onderste (blinde) deel van de deur.”

De Groot en Visser verdient een pluim!

Henc Bastiaans

“Het gebouw ziet er weer uit zoals het oorspronkelijk bedoeld was”, vult Henc Bastiaans, accountmanager bij Reynaers aan. “Een vluchtige voorbijganger zou de nieuwe ramen en deuren niet van de oude kunnen onderscheiden. CS 24-SL heeft dezelfde detaillering als de originele profielen uit de jaren ’50 en combineert dat met stabiliteit en isolatie, waardoor het helemaal voldoet aan de eisen anno 2015.''

Reynaers Aluminium ConceptSystem ramen in het World Forum congresgebouw in Den Haag.

De nieuwe ramen en deuren zijn niet van de oude te onderscheiden. CS 24-SL heeft dezelfde detaillering als de originele profielen uit de jaren ’50 en combineert dat met stabiliteit en isolatie.

''Speciaal voor het World Forum maakten we de ramen en deuren op maat. De gebruikte profielen zijn namelijk iets breder dan de standaardmaten die wij voeren. Voor het uiteindelijke resultaat verdient De Groot en Visser ook een pluim. Door het vakmanschap dat zij toonden, door de nauwkeurigheid van de verwerking en afwerking is de handtekening van J.J.P. Oud tot in de details bewaard gebleven.”

Projectgegevens

  • Vooraanzicht met vlaggen van het World Forum congresgebouw in Den Haag.
  • Reynaers Aluminium ConceptSystem ramen in het World Forum congresgebouw in Den Haag.
  • Het World Forum congresgebouw in Den Haag.
  • Ingang met luifel van het World Forum congresgebouw in Den Haag.
  • Ingang met luifel van het World Forum congresgebouw in Den Haag.