Skip to main content
  • House Dune house Terschelling gelegen in Helmond, Nederland
  • House Dune house Terschelling gelegen in Helmond, Nederland
  • House Dune house Terschelling gelegen in Helmond, Nederland
  • House Dune house Terschelling gelegen in Helmond, Nederland
  • House Dune house Terschelling gelegen in Helmond, Nederland
  • House Dune house Terschelling gelegen in Helmond, Nederland
  • House Dune house Terschelling gelegen in Helmond, Nederland
  • House Dune house Terschelling gelegen in Helmond, Nederland
  • House Dune house Terschelling gelegen in Helmond, Nederland
  • Marc Koehler Architects

Dune house Terschelling

Helmond - Nederland - 2014

Marc Koehler omschrijft Dune House als een loft die half verzonken ligt in de duinen en uitkijkt over zee. Het concept van het huis is geïnspireerd op de beleving van het duinlandschap. Koehler: ‘’In dit ontwerp hebben we het natuurlijk landschap willen respecteren en integreren. Het dak en de gevel hebben dezelfde houten uitstraling gekregen die aansluit bij de kleuren van het duinlandschap. Dune House is een houten diamant.’’

De route in het huis sluit aan bij de wandeling rond het huis. ‘’Het is net alsof je een duinwandeling maakt. Door het op verschillende niveaus situeren van het woonprogramma, ontstaan verschillende zichtlijnen en ruimtes, net als in de duinen’’ aldus Koehler.

Het huis is als een duinwandeling met verschillende zichtlijnen net als in de duinen

Marc Koehler (Marc Koehler Architects)

In onderstaande korte video vertelt architect Marc Koehler over zijn ontwerp voor Dune House.

House Dune house Terschelling gelegen in Helmond, Nederland

CW 50-OW combineert een ranke aluminium kliklijst aan de buitenzijde, met een houten binnenzijde.

Aluminium tussen het hout

Tussen al het hout is de toepassing van aluminium in de gevel opmerkelijk te noemen. Koehler noemt het grote, schuine raam als een van de meest opvallende elementen van het project. Hiervoor is gebruik gemaakt van het aluminium vliesgevelsysteem CW 50-OW van Reynaers. Dit systeem combineert een ranke aluminium kliklijst aan de buitenzijde, met een houten binnenzijde. De kleurstelling van de gevelmaterialen is zorgvuldig afgestemd waardoor de aluminium kliklijst wegvalt in de kleur van het raam.

Opvallend raam

Huijberts Gevelbouw uit Opmeer was als gevelbouwer betrokken bij de realisatie van de aluminium gevelelementen. Het resultaat mag er zijn. Het raam zorgt vanuit de verschillende punten voor een steeds andere ervaring van de natuur en eenmaal bovenin het huis, zorgt het raam voor een adembenemend uitzicht over de duinkop met in de verte de zee. Tegelijkertijd zorgt dit grote, schuine raam voor privacy.

Het eindresultaat: een zeer energiezuinig huis met een natuurlijke uitstraling en een minimale ecologische voetprint.

Partners bij dit project

Architect

  • Marc Koehler Architects

Gevelbouwer

  • Huijberts Gevelbouw

Fotograaf

  • Filip Dujardin

Andere belanghebbende

  • Gatze Wiersma (General contractor)