Skip to main content
 • CW 50-HI Vliesgevels - Business center Konstruktorska Business Centre gelegen in Warsaw, Polen
 • CW 50-HI Vliesgevels - Business center Konstruktorska Business Centre gelegen in Warsaw, Polen
 • CW 50-HI Vliesgevels - Business center Konstruktorska Business Centre gelegen in Warsaw, Polen
 • CW 50-HI Vliesgevels - Business center Konstruktorska Business Centre gelegen in Warsaw, Polen
 • Emkaa Architects
 • Epstein

Konstruktorska Business Centre

Warsaw - Polen - 2013

ELEGANTIE ONTMOET COMFORT

 

Het Konstruktorska Business Centre (KBC) is een van de vele kantoorgebouwen die de laatste tijd in het zuidelijke deel van Warschau zijn verrezen, in een zakenwijk gelegen tussen het stadscentrum en de luchthaven. Met zijn ontwerp en ruimtelijke kwaliteit onderscheidt het KBC zich duidelijk van de omringende gebouwen. Ontworpen als een puur commercieel gebouw weerspiegelt het de algemene zakelijke visie die zijn investeerder, de Slovaakse firma HB Reavis, in de loop der jaren heeft ontwikkeld.

Dit bedrijf, dat begin jaren negentig werd opgericht, ging een paar jaar geleden de internationale markt op en introduceerde sindsdien de kwaliteit van hun eerdere projecten in Slowakije en de Tsjechische Republiek ook in andere landen. Zoals technisch gebouwenspecialist Milena Mrázková van HB Reavis uitlegt: “Het beleid van onze onderneming voor elke investering omvat het implementeren van een aantal algemene uitgangspunten op basis van ervaringen uit het verleden. Die passen we aan aan de plaatselijke normen, om uiteindelijk een elegant gebouw op te leveren dat zich onderscheidt van zijn voorgangers.”

 

Het ontwerp van het Konstruktorska Business Centre, het eerste gebouw van HB Reavis in Polen, is eenvoudig en doeltreffend. Uitgangspunt is een achthoekige plattegrond, dat verticaal verbonden is door vier communicatieschachten en ruimte biedt aan zowel grootschalige gebruikers die een hele verdieping nodig hebben als aan kleine ondernemingen die genoeg hebben aan een bescheiden kantoorruimte. Met zijn in totaal 48.000 vierkante meter verhuurbare kantoren is dit het grootste kantooroppervlak in Polen. Net als veel van de kantoorgebouwen van dit bedrijf heeft ook het KBC inkomruimtes met hoge plafonds die zich uitstrekken over twee verdiepingen en zijn afgewerkt met natuurlijke materialen. Gelegen op tegenovergestelde hoeken van de plattegrond komen ze uit op grote patio’s via een glazen gevel over de volle hoogte, wat zorgt voor een prestigieuze uitstraling.

 

De patio’s zijn beslist het meest intrigerende deel van het gebouw. Ze zijn zorgvuldig ontworpen en ingericht met een aantal hoge bomen, planten en waterpartijen, zodat het daglicht gefilterd de interieurruimtes bereikt. Zo bieden ze uitzicht op natuurlijke elementen, wat in kantoorgebouwen relatief zeldzaam is. De patio’s benadrukken het open karakter van het gebouw en vormen op de begane grond een gemeenschappelijke, centrale ruimte voor ontspanning en integratie. Daarmee zijn ze ook een duidelijk bewijs dat HB Reavis belang hecht aan ecologie en duurzaamheid.

CW 50-HI Vliesgevels - Business center Konstruktorska Business Centre gelegen in Warsaw, Polen

De zorgvuldig ontworpen patio's zijn beslist het meest intrigerende deel van het gebouw

CW 50-HI Vliesgevels - Business center Konstruktorska Business Centre gelegen in Warsaw, Polen

Entreeruimtes met hoge plafonds zijn afgewerkt met natuurlijke materialen

Comfort voor de mensen binnen

“Wij werken nooit met standaard raamhoogtes”, zegt Milena Mrázková. “We gaan altijd voor hoge ramen van de vloer tot aan het plafond. Dat biedt de gebruikers optimaal contact met de buitenwereld. Het comfort van de mensen die in het gebouw werken staat bij ons altijd voorop.” En in het geval van het KBC heeft het woord ‘comfort’ meerdere betekenissen. Hoewel het gebouw BREEA M-gecertificeerd is met de beoordeling ‘Zeer Goed’, houdt het begrip ‘comfort’ meer in dan alleen de technische parameters waaraan de diverse aspecten van het ontwerp moesten voldoen. Comfort heeft namelijk ook alles te maken met de kwaliteit van de binnenruimte, de nauwe samenhang met de buitenruimte, de royale hoeveelheid daglicht in de kantoren en de vele ramen om frisse lucht binnen te laten.

 

Een cruciale factor hierbij was natuurlijk het ontwerp van de gevelopbouw. Het centrale uitgangspunt voor de investeringen van HB Reavis is simpel: het is de architectuur die het gebouw verkoopt en het is de gevelopbouw die direct in het oog springt. De toekomstige vorm van het KBC werd daarom getest in talloze computeranimaties waarbij eerst een analyse werd gemaakt van de totale grafische vormgeving van de gevels. Vervolgens werden de details bepaald zoals de afmetingen van de glaspanelen en de kleur van de aluminium elementen. Natuurlijk werd de gevelopbouw ook ontwikkeld vanuit een technisch en ecologisch standpunt voor wat betreft thermische en akoestische isolatie, blootstelling aan de zon, reflectieparameters in combinatie met ventilatie, airconditioning en het gebruik van verwarming binnenin het gebouw.

Het resultaat is een rustig en zich herhalend gevelaanzicht met dominante horizontale banden die de verdiepingen aangeven. De constructeurs van de gevel waren Defor S.A. en het in Warschau gevestigde bedrijf Mega Aluminium die reeds veel ervaring hadden met Reynaers producten voordat de bouw van het KBC van start ging. “De definitieve goedkeuring voor de gevel hebben we te danken aan een grote maquette”, zegt Agnieszka Wojsa-Cosentino, mede-eigenaresse van Mega Aluminium. “Dat is namelijk altijd beter dan die typisch kleine monsters van aluminium middenstijlen en glaspanelen.“ Het gebruikte gevelsysteem in het KBC project is een grafietkleurige gevel CW 50-HI . Voor de verspringende middenstijlen werd een stijl regelverbinding op maat gemaakt. Elk potentieel kantoor is voorzien van smalle verticale uitzetramen, terwijl de borstwering is afgewerkt met aluminium platen, gemonteerd met onzichtbare schroeven. Deze oplossing werd in het Reynaers testcentrum in Polen getest op impactweerstand.

 

Een van de grootste uitdagingen bij dit project was om zoveel mogelijk smalle dilatatieverbindingen van de aluminium constructie te creëren in lijn met de dilatatie van het gebouw. Voor de twee inkomhallen werd de structurele glasgevel CW 65-SC geïnstalleerd vanwege de grote hoogte van de glazen elementen. Reynaers creëerde een maatoplossing waarbij de 65 mm middenstijlen werden bevestigd aan een stalen onderbouw. Ook is er speciale aandacht besteed aan de keuze van het glas. “Voor ons was het belangrijk om zowel aan de technische als aan de esthetische eisen te voldoen”, licht Wojsa-Cosentino toe. “We hebben daarom gebruik gemaakt van technische verbeteringen zoals een SunGuard glas coating om te voorkomen dat de binnenruimte te warm zou worden en hebben we buiten acht millimeter dik gehard glas gebruikt in plaats van de gebruikelijke zes millimeter dikte. Dit hebben we gedaan om een vlak reflecterend oppervlak te creëren, waarmee wij de visuele kwaliteit van het gebouw een toegevoegde waarde geven.” En dat is in de wereld van vandaag natuurlijk een cruciale eigenschap. Dankzij de combinatie van een goed ontwerp, kwalitatief hoogwaardige materialen, een architectuurbewuste investeerder en een uitstekende uitvoering, is het Konstruktorska Business Centre een gebouw dat een balans heeft gevonden tussen eco-techniek gedreven door cijfers, subtiele elegantie en efficiënt gebruik van de ruimte. Met andere woorden: een uitstekende werkplek!

It was important to meet both technical and aesthetic requirements

Agnieszka Wojsa-Cosentino (Mega Aluminium)
CW 50-HI Vliesgevels - Business center Konstruktorska Business Centre gelegen in Warsaw, Polen
Milena Mrázková (HB Reavis)
General contractors
Milena Mrázková (HB Reavis)

Milena Mrázková was born in 1970 in Levice, Slovakia. In 1994 she graduated in building structures from the Slovak Technical University in Bratislava. From 1994 till 2004 she worked for Reynaers Aluminium in Slovakia. Since 2007 Mrázková works at HB REAVIS as a senior technical specialist, specialized in landscape and façade design and the influences of the building envelope on the energy performance of the building. “Simplify to be understood”, is her slogan.

CW 50-HI Vliesgevels - Business center Konstruktorska Business Centre gelegen in Warsaw, Polen
Agnieszka Wojsa-Cosentino (Mega Aluminium)
Fabricators
Agnieszka Wojsa-Cosentino (Mega Aluminium)

Agnieszka Wojsa-Cosentino was born in Warsaw in 1957. She graduated at the Academy of Fine Arts in Warsaw and got a master degree in Architecture, Warsaw University of Technology, at the University of Detroit (USA ), and the Universita’ di Napoli in Italy. After six years of building site and project management experience in Nigeria, the architect worked in three architectural design studios in Italy. In I994 she came back to Poland to establish façade fabricator Mega Aluminium and system distributor Metra Poland together with her husband Franco Cosentino. “We wanted to form a medium- sized company with very young people fresh from technical school.” In 2013 she won the ‘Puls Biznesu’ as 5th most enterprising female manager in Poland.

Gebruikte Reynaers Aluminium systemen

*Bespoke solution

Partners bij dit project

Architect

 • Emkaa Architects
 • Epstein

Gevelbouwer

Fotograaf

 • HB Reavis
 • Pan Carter
 • Piotr Kopyt