Skip to main content
 • ConceptWall 50 Vliesgevels - Office building Royal City gelegen in Plovdiv, Bulgarije
 • ConceptWall 50 Vliesgevels - Office building Royal City gelegen in Plovdiv, Bulgarije
 • ConceptWall 50 Vliesgevels - Office building Royal City gelegen in Plovdiv, Bulgarije
 • ConceptWall 50 Vliesgevels - Office building Royal City gelegen in Plovdiv, Bulgarije
 • ConceptWall 50 Vliesgevels - Office building Royal City gelegen in Plovdiv, Bulgarije
 • ConceptWall 50 Vliesgevels - Office building Royal City gelegen in Plovdiv, Bulgarije
 • CW 50
 • Sector Arch Ltd. (arch. Atanas Panov)

Royal City

Plovdiv - Bulgarije - 2008

Royal City is een nieuw multifunctioneel complex dat zowel kantoren, woningen als winkels bevat. Het complex bevindt zich op een strategische locatie in het noorden van Plovdiv, de op één na grootste stad van Bulgarije, op het kruispunt tussen de drukke boulevards Dunav (Danube) en Pobeda (Victory), die het centraal station van Plovdiv met het busstation in het noorden verbinden, en de uitvalswegen naar de International Plovdiv Fair en de hoofdstad Sofia. Het complex is ontworpen door Sector arch. De hoofdarchitect is Atanas Panov, die tevens de auteur van het masterplan is. Het complex is functioneel in twee delen verdeeld. Het privégedeelte bestaat uit vijf woongebouwen, terwijl het openbare gedeelte een kantoortoren en vijf winkelruimtes van twee verdiepingen omvat. De woongebouwen liggen aan de noordelijke kant van het terrein, op enige afstand van de twee boulevards. De openbare gebouwen bevinden zich voor de woningen, nabij de boulevards, zodat ze de woningen afschermen van het drukke verkeer en het lawaai. Tussen de gebouwen in liggen beschutte groenstroken voor de bewoners van het complex.

Maximale flexibiliteit

Op het kruispunt tussen de boulevards staat het boegbeeld van het hele complex: het 62,5 meter hoge kantoorgebouw waarin het hoofdkantoor van Vinprom Peshtera is gevestigd, de Bulgaarse producent van alcoholische dranken en één van de twee investeerders van het project. Het belangrijkste principe bij het ontwerp van het gebouw was om maximale flexibiliteit te betrachten en zo goed mogelijk aan alle wensen van alle huurders tegemoet te komen. Het was een dwingende regel om de structuur minimaal te houden en alle installaties in verhoogde vloeren en verlaagde plafonds te verbergen. Daardoor werd het zestien verdiepingen hoge kantoorgebouw een ontwerp in een heel eenvoudige vierkante vorm met afmetingen van 27 bij 27 meter. De kantoorruimtes liggen rond een centrale verticale as die 25° is geroteerd ten opzichte van de buitenste vorm, waardoor het gebouw beter bestand is tegen aardbevingen. Dezelfde functie wordt vervuld door de driehoekige prismatische elementen van gewapend beton die om de randen van de glazen gevel staan en een x-vormige kern vormen die bescherming bieden tegen aardbevingen. De prismatische elementen zijn holle lichamen die de verschillende technische installaties van het gebouw verbergen.

Hypermodern

Met de onregelmatige geometrische vorm van de massieve elementen, hebben de architecten een dynamische omlijsting rond de glazen gevel tot stand weten te brengen, zodat het gebouw als een kunstwerk lijkt te worden tentoongesteld. Het is net of het gebouw zweeft, maar wordt gevangen in de omlijsting. De vliesgevel is modern asymmetrisch en lijkt nonchalant over de toren heen te zijn gedrapeerd. De verticale lijnen in de CW 50 gevel van Reynaers Aluminium komen nog beter tot hun recht door de ritmische afwisseling van doorzichtige en ondoorzichtige rechthoeken, een effect dat ontstaat door de borstweringen onder de ramen die de horizontale lijn doorbreken. Naast het glas is er voor de prismavormen op de hoeken van de toren gekozen voor geventileerde panelen van grijs, thermisch gekoeld graniet. Door het sterke contrast tussen de lichtheid van het glas in combinatie met de elegante aluminium profielen en de zwaarte van het massieve graniet krijgt het gebouw een krachtige en dynamische uitstraling. Hoewel de toren vier identieke gevels heeft en er vanuit iedere hoek hetzelfde uitziet, krijgt iedere gevel een eigen dynamische uitstraling door de spectaculaire scherpe uiteinden van de vliesgevel en de coating in steen.

Alles onder één dak

Royal City is een kwalitatief hoogstaand complex met meerdere functies onder één dak dat is ontstaan als antwoord op het hectische bestaan van vandaag de dag. Het complex biedt mensen een plaats om te werken, te leven en plezier te maken zonder dat er kostbare tijd verloren gaat in het verkeer. De verschillende functies van het complex onderscheiden zich van elkaar door de verschillende materialen die zijn gebruikt, van het warme keramiek in het woongedeelte tot de imposante donkere steen van de winkels en het middelpunt van het complex, het Vinprom Peshtera gebouw. Deze torenflat geeft niet alleen het complex, maar ook de skyline van de hele stad karakter.

Gebruikte Reynaers Aluminium systemen

Partners bij dit project

Architect

 • Sector Arch Ltd. (arch. Atanas Panov)

Gevelbouwer

 • Kristian Neiko 90 LTD

Fotograaf

 • Julian Nedev
 • Atanas Panov

Andere belanghebbende

 • SK Arnaudov Ltd. (General contractor)