Skip to main content
Fire proof post process testing
10 Apr 2018

Hoe zorgt u voor een brandwerend stelkozijn?

Wat gebeurt er als u een brandwerend kozijn in een standaard vuren stelkozijn zou plaatsen? Als het vuren stelkozijn weggebrand is, dan zal het aluminium brandwerende kozijn eruit vallen en dus onvoldoende brandwerendheid garanderen. Zorg daarom dat de bouwkundige aansluiting van brandwerende EW 30 aluminium kozijnen zoals de ConceptSystem 77-FP en de SL38-FP ook brandwerend wordt.

Tips voor een brandwerend stelkozijn

Voor een brandwerend stelkozijn kunt u kiezen uit twee mogelijkheden: u plaatst een hardhouten stelkozijn met een minimale volumieke massa van 550 kg/m3 of u kiest ervoor om een stelkozijn te bekleden met 30 minuten brandwerend materiaal. 

 

Heeft u deze keuze gemaakt, dan zijn de volgende punten belangrijk:

  • Het gevelelement moet met een hard op hard afstand van maximaal 750 mm. zijn verankerd vanuit de binnenkamer van het aluminium profiel aan het stelkozijn.
  • Rondom het gevelelement ter plaatse van de aansluiting naar het stelkozijn, moeten Reynaers opzwellende dichtingen worden geplaatst.
  • Het afkitten van de naden moet gebeuren met een speciale 30 minuten brandvertragende kit (Reynaers artikelnummer 084.9021.04).
  • De bevestigingsschroeven van het element moeten op een veilige afstand zitten, zodat deze niet los kunnen komen bij het wegbranden van een deel van het stelkozijn. Houd bij een volumieke massa van 550-600 kg/m3 rekening met een inbrandsnelheid van hout van 0,6 mm per minuut. 
reynaers_aluminium_brandwerend_stelkozijn

Meer informatie

Heeft u vragen over brandwerendheid? Neem contact op met de afdeling Support, bereikbaar via telefoonnummer +31(0)492 - 56 10 31.